Кабловски оператери у борби за Спорт Клуб

БХ Телецом, ХТ Еронет и Асоцијација кабловских оператера (АКОП) у име својих чланица, јавности су предочили разлоге непостојања Спорт Клуб канала у понуди оператера који нису чланице групације којој припада и Телемацх.

Босна и Херцеговина 19.03.2016 | 21:11
Кабловски оператери у борби за Спорт Клуб

Телеком и кабловски оператери наводе чињенице које потврђују да Унитед Медиа, односно Спорт Клуб, не поштује правни поредак Босне и Херцеговине и одлуке Конкуренцијског вијећа БИХ, иако у званичним медијским иступима истичу транспарентно и легално пословање.

"Власник канала Спорт Клуб је у оквиру до сада проведених поступака два пута кажњен, и то: 2013. године због злоупотребе доминантног положаја са 125.000,00 КМ и 2015. године због настављене злоупотребе доминантног положаја са 250.000,00 КМ. Суд БиХ је 1. септембра 2015. године донио правоснажну пресуду број С1 3 У 014981 14 У, којом је потврдио рјешење Конкуренцијског вијећа БиХ број 05-26-3-002-179-ИИ/13 и коначно пресудио да је Спорт Клуб злоупотријебио доминантан положај на тржишту дистрибуције спортских канала са фудбалским садржајима високог квалитета, који укључују и пренос ЛИВЕ пакета енглеске Премиер леагуе у Босни и Херцеговини", наводи се у саопштењу оператера.

И поред казни и одлука Конкуренцијског вијећа БиХ, Унитед Медиа, односно Спорт Клуб, наставља са својим монополистичким понашањем, а у јавности настоји да се прикаже као поборник права и правде, чиме дезавуише јавност тако што одговорност за непостојање садржаја Спорт Клуб канала пребацује на конкуренте Телемацха, односно, на оператере.

"Чињеница јесте да је по посљедњој одлуци Конкуренцијског вијећа, Спорт Клуб сачинио Опште услове и доставио приједлог цијена операторима, али не у складу са рјешењем Вијећа па је то разлог да како и сама Унитед Медиа наводи у тексту „ниједан оператер није прихватио понуду“. Сама чињеница да нити један оператер не прихвата понуду јасно указује да је понуда неприхватљива, нереална и неморална, те да су услови садржани у истој у колизијии са тржишном ситуацијом. Понуда је конципирана на начин да је прихватљива само Телемацху и осталим чланицама ове групације и то из једноставног разлога што новац на крају завршава код истог власника, а што групација настоји да прикрије формалним раздвајањем власничке структуре, што је извршено у току 2015. године", наводи се у саопштењу.

Заинтересовани оператери истичу да је компанија Телемацх објавила деманти 14.02.1016. године, у којем негира свој утицај на додјелу права дистрибуције канала Спорт Клуб, што је додатни покушај обмањивања јавности која је већ упозната са повезаношћу Спорт Клуба и Телемацха као и чињеницом да је Спорт Клуб средство којим ова групација настоји да овлада тржиштем и елиминише конкуренцију.

"Телемацх и даље у свом обраћању оправдава нереално високу цијену канала и тиме даје подршку повећању цијене услуге за крајње кориснике", тврде оператери.

Потписници овог саопштења истичу да желе својим крањим корисницима понудити квалитетан програмски садржај, који укључује и Спорт Клуб канале, али да понашање Спорт Клуба то онемогућава.

"Користимо ову прилику да позовемо надлежне институције да обезбиједе поштивање доносених рјешења против Унитед Медиа односно Спорт Клуба са чим би коначно Спорт Клуб био омогућен свим корисницима како то желимо ми оператори, а и сами корисници", поручују из БХ Телецома, ХТ Еронета и АКОП-а.

Истинито

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Не требају више

19.03.2016 20:17

Из ината сам искључио ТотатТВ јер ником другом не дају да преноси тенис и мечеве Еуролиге па када хоћу то да гледам ухватим преко интернета... псу сада мање битни... Монополом нас одвајају од српске спортске сцене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карл

19.03.2016 20:41

Спорт је нови опијум за масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мићи

19.03.2016 22:12

Спорт клубу треба изрећи забрану емитовања у БиХ или ћемо га гледати сви или нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

19.03.2016 23:06

Нормални људи оду на свој интернет, укуцају тзв стрим-адресе као што су нпр Ливесx.тв, стреам2У.ме или ливесцорехунтер, и гледају шта год хоће... од врхунског фудбала, преко кошарке и тениса до рвања. Знаш колико ме заболе за СпортКлубом, АренаСпортом или државном телевизијом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

20.03.2016 06:30

Ја на време збрисао из проклете бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

20.03.2016 10:27

Као прво могу како хоче имају монопол као друго да има државе ако гледаш нелегалне стримове платио би казну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.03.2016 09:32

Треба их законом забранити, а дозволу за преносе да преузме неки нормалан оператер.

ОДГОВОРИТЕ