Попис становништва у БиХ довести до краја

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да је законска обавеза Агенције за статистику БиХ да заврши посао у вези са пописом становништва, те да неко мора бити одговоран ако то не буде учињено.

 

Босна и Херцеговина 19.03.2016 | 13:10
Попис становништва у БиХ довести до краја

С обзиром на то да је рок за усвајање методологије, 15. март, прошао, Османовић каже да се може толерисати још седам до осам дана, али да од директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића очекује да стално тражи рјешење да би резултати били објављени до 1. јула.

Османовић, који је и координатор Савјета министара БиХ за попис, рекао је за "Дневни аваз" да, према Закону о попису становништва, Агенција за статистику БиХ утврђује јединствену и међународно упоредиву методологију пописа, а ентитетски заводи учествују у изради методологије.

Османовић указује да је обавеза Јукића, који очекује помоћ Савјета министара, да то учини.

"Након што је чуо све приједлоге и препоруке Међународног мониторинг тима, он би, на основу закона, а у контакту са своја два замјеника, требало да утврди методологију.

На њему је сада да ли ће поново сазивати сједницу Централног пописног бироа, да ли ће интензивирати разговоре", нагласио је Османовић.

Османовић је поздравио потез Тужилаштва БиХ да формира предмет и истражи радње у вези са пописом, истичући да "они који су постављени, именовани, морају схватити да су одговорни закону и да морају обавити дио посла за који су задужени".

"Директор Агенције, са своја два замјеника, мора се понашати у складу са Законом о попису становништва и он не може одступати, тражити да неко други уради тај посао", рекао је Османовић, подсјећајући да је за тај посао потрошено близу 50 милиона КМ.

До 15. марта требало је да буде постигнут консензус о јединственом програму за обраду података да би био испоштован рок да 1. јула буду објављени подаци пописа становништва у БиХ.

Централни пописни биро на сједници у Сарајеву 14. марта није постигао договор о јединственом програму за обраду података пописа становништва у БиХ који је извршен 2013. године.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић рекао је тада да се нада да би консензус, ипак, могао да буде постигнут до истицања законског рока за објаву података пописа, односно 1. јула, уз подршку виших инстанци, односно, Савјета министара БиХ.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

грађанин

19.03.2016 12:22

Што не објаве попис, како су пописивали. У држави БиХ увијек неки проблем "политички", може ли ишта без политике биједне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меага

19.03.2016 14:29

Колико пута треба да поновим: "Држава БиХ" су ти оне двије зграде на Марин Двору, све остало су Федерација и Република Српска.

Name

Драган

19.03.2016 14:21

Господин Додик је инсистирао да у попис становниства мора бити укљуцена и национална припадност. А сада се изгледа резултати пописа не свидјају цењеном господину па на све нацине покусава да саботира објаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ДРаган

19.03.2016 15:47

Добро јутро спавалице.

ОДГОВОРИТЕ