Popis stanovništva u BiH dovesti do kraja

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je zakonska obaveza Agencije za statistiku BiH da završi posao u vezi sa popisom stanovništva, te da neko mora biti odgovoran ako to ne bude učinjeno.

 

Bosna i Hercegovina 19.03.2016 | 13:10
Popis stanovništva u BiH dovesti do kraja

S obzirom na to da je rok za usvajanje metodologije, 15. mart, prošao, Osmanović kaže da se može tolerisati još sedam do osam dana, ali da od direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića očekuje da stalno traži rješenje da bi rezultati bili objavljeni do 1. jula.

Osmanović, koji je i koordinator Savjeta ministara BiH za popis, rekao je za "Dnevni avaz" da, prema Zakonu o popisu stanovništva, Agencija za statistiku BiH utvrđuje jedinstvenu i međunarodno uporedivu metodologiju popisa, a entitetski zavodi učestvuju u izradi metodologije.

Osmanović ukazuje da je obaveza Jukića, koji očekuje pomoć Savjeta ministara, da to učini.

"Nakon što je čuo sve prijedloge i preporuke Međunarodnog monitoring tima, on bi, na osnovu zakona, a u kontaktu sa svoja dva zamjenika, trebalo da utvrdi metodologiju.

Na njemu je sada da li će ponovo sazivati sjednicu Centralnog popisnog biroa, da li će intenzivirati razgovore", naglasio je Osmanović.

Osmanović je pozdravio potez Tužilaštva BiH da formira predmet i istraži radnje u vezi sa popisom, ističući da "oni koji su postavljeni, imenovani, moraju shvatiti da su odgovorni zakonu i da moraju obaviti dio posla za koji su zaduženi".

"Direktor Agencije, sa svoja dva zamjenika, mora se ponašati u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i on ne može odstupati, tražiti da neko drugi uradi taj posao", rekao je Osmanović, podsjećajući da je za taj posao potrošeno blizu 50 miliona KM.

Do 15. marta trebalo je da bude postignut konsenzus o jedinstvenom programu za obradu podataka da bi bio ispoštovan rok da 1. jula budu objavljeni podaci popisa stanovništva u BiH.

Centralni popisni biro na sjednici u Sarajevu 14. marta nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH koji je izvršen 2013. godine.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je tada da se nada da bi konsenzus, ipak, mogao da bude postignut do isticanja zakonskog roka za objavu podataka popisa, odnosno 1. jula, uz podršku viših instanci, odnosno, Savjeta ministara BiH.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

građanin

19.03.2016 12:22

Što ne objave popis, kako su popisivali. U državi BiH uvijek neki problem "politički", može li išta bez politike bijedne.

ODGOVORITE
Name

meaga

19.03.2016 14:29

Koliko puta treba da ponovim: "Država BiH" su ti one dvije zgrade na Marin Dvoru, sve ostalo su Federacija i Republika Srpska.

Name

Dragan

19.03.2016 14:21

Gospodin Dodik je insistirao da u popis stanovnistva mora biti ukljucena i nacionalna pripadnost. A sada se izgleda rezultati popisa ne svidjaju cenjenom gospodinu pa na sve nacine pokusava da sabotira objavu.

ODGOVORITE
Name

Re DRagan

19.03.2016 15:47

Dobro jutro spavalice.

ODGOVORITE