Агенцији за поште БиХ смета српска историја

Агенција за поштански саобраћај БиХ је без правог образложења забранила предузећу "Поште Српске" издавање пет поштанских маркица са културно-историјским мотивима српског народа, потврђено је "Независним".

 

Босна и Херцеговина 19.03.2016 | 12:50
Агенцији за поште БиХ смета српска историја

Наиме, у овом скандалозном случају ради се о издањима поштанских маркица поводом обиљежавања "20 година Републике Српске", затим "100 година од Првог свјетског рата", "100 година од рођења патријарха српског Павла", затим "200 година Другог српског устанка", те "Андрићград".

Потпуно је несхватљиво да неком од чланова Савјета ове агенције, која даје одобрење, сметају историјске чињенице и мотиви с ових маркица, а који су посвећени, примјера ради, Андрићграду као симболу помирења и просперитета сва три народа у БиХ, затим војсковођама из Првог свјетског рата, али и маркице посвећене патријарху српском Павлу, те двадесетогодишњици Републике Српске, јер се ради о историји једног народа, његовим биткама, личностима и дјелима - чије се обиљежавање не смије забранити ниједном народу. 

Из "Пошта Српске" су рекли да крајем сваке године достављају Програм издавања поштанских марака за наредну годину на сагласност овој агенцији, те током текуће године прибављају и сагласност за свако издање појединачно, с његовим детаљним карактеристикама и дизајном.

"Агенција за поштански саобраћај БиХ више пута је блокирала издавање поштанских марака 'Пошта Српске'", рекли су из овог предузећа.

Појаснили су да се поштанске марке издају у складу са Законом о поштама БиХ и Законом о поштанским услугама РС, те уз сагласност Агенције за поштански саобраћај БиХ, која доноси одлуке на основу консензуса чланова Савјета Агенције, сачињеног од три конститутивна народа.

Међутим, наглашавају да је члан Савјета Агенције из реда бошњачког народа у неколико наврата одбио дати сагласност на дизајн, али и на тематику поштанских марака овог предузећа.

Из "Пошта" су рекли да за издање "200. годишњица Другог српског устанка", посвећено великом историјском догађају за српски народ, чак није урађен ни дизајн, јер ова бх. агенција није хтјела да га прихвати ни као приједлог у Програму издавања поштанских марака овог предузећа.

Појашњавају да је Законом о поштама БиХ дефинисано да на поштанским маркама не смију да буду слике, симболи или неке друге ознаке и садржај увредљивог карактера.

"Ако су 'Поште Српске' хтјеле да својим поштанским маркама обиљеже горе наведене јубилеје, поставља се питање шта је ту увредљиво за поједине чланове Савјета Агенције и да ли овакав начин и систем рада Агенције даје за право и слободу једном члану да оспорава историју нашег народа, битке, личности, дјела?", упитали су из "Пошта Српске".

Додају да Агенција, без детаљног и аргументованог образложења, оспорава издања чији су мотиви историјске чињенице, позивајући се на то да није постигнут консензус између чланова Савјета, те да због тога издање не може да угледа свјетлост дана.

Из "Пошта Српске" су напоменули да издања поштанских марака у потпуности поштују и акте Свјетског поштанског савеза и законску регулативу из области поштанског саобраћаја.

"Стога је очигледно да је разлог непостизања консензуса друге природе", наглашавају из овог предузећа. С обзиром на све то, додају да су били принуђени да реагују контрамјером па је на њихову иницијативу члан Савјета Агенције из реда српског народа оспорио "БХ поштама" одређена издања пригодних поштанских марака.

"Сматрамо да је рјешење за све наведено укидање Агенције за поштански саобраћај БиХ, те формирање регулаторне комисије при ресорним министарствима, што би било значајно за сваки ентитет и поштанског оператера ентитета", предлажу из овог предузећа и истичу да то говоре са становишта накнаде коју оператери плаћају Агенцији, па су "Поште Српске" у 2015. години Агенцији на то име уплатиле око 250.000 КМ.

Због свега овога обратили смо се и Агенцији за поштански саобраћај БиХ, од које смо затражили образложење забране ових издања поштанских марака, те су нам након неколико дана чекања одговорили да Савјет Агенције није комплетан.

"Једно мјесто члана Савјета Агенције је тренутно упражњено и Агенција због тога не може дати званично саопштење без одобрења сва три члана, јер је за исто, у складу са Законом о поштама БиХ, потребан консензус свих чланова Савјета Агенције, за које је конкурсна процедура у току", навели су кратко из Агенције за поштански саобраћај БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

соња

19.03.2016 14:32

Онима чија историја почиње 1993. у Холидаy инн-у, смета све српско. Болест је то, тешки комплекси и страхови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.Р

19.03.2016 16:00

Дал је могуће ,да хоће да имамо заједничку државу ал да срби у тој држави немају права ни на поштанску марку а камоли шта друго,ово није нормално

Name

Пендула

19.03.2016 17:04

Маркица Хандзар Дивизије баланса ради !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.03.2016 19:01

СРБска историја и све што муслимане подсјећа на њихово СРБско порекло и славну прошлост СРБа одувјек је шејтана и слугама његовим СМЕТАЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пренос надлезности

20.03.2016 11:40

Такозвани политицари РС (фотељаси) су годинама преносили надлезности са РС на Сарајево, сад се цудимо резултатима њиховог "плодног"рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.03.2016 17:19

Зелена агенција.

ОДГОВОРИТЕ