Јапанска јабука враћа енергију

Јабука каки (Диоспyрос каки) је национална воћка Јапана, а за њу влада све веће интересовање у свету, пишу "Вечерње новости".

Здравље 19.03.2016 | 09:00
Јапанска јабука враћа енергију

Осим што је изузетно здрава и издржљива, пажњу привлачи и лепота дрвета, посебно зими када на голим гранама, попут лампиона, остају само наранџасти плодови.

Иако се данас сматра једним од симбола Јапана, заправо потиче из Манџурије, где се узгаја од давнина. Колико је јабука цењена најбоље показује назив који значи "храна богова". Као "источна златна јабука" из Кине је стигао у Јапан, а захваљујући Марку Полу у Европу. Занимљиво је да су семенке преживеле разорно деловање атомске бомбе, бачене на Нагасаки, о чему сведоче јапански ботаничари.

Зависно од врсте, плод може бити округао, овалан или крушколик. Боја му је жућкаста, наранџаста или црвенкаста, налик парадајзу. А, укус је јединствен и подсећа на мешавину кајсије и брескве. Да би се осетио у потпуности, плод треба да буде што зрелији и тада је сочан, сладак и може да се једе кашичицом. Недовољно зрео има опор укус, због велике количине танина.

Свеж плод (или сок) помаже код затвора и упале црева, поремећаја у варењу, нарочито током путовања или промене климе. Помаже и код хемороида, болести желуца, масне јетре, слабог излучивања жучи и хипертензије. За хипертензију је посебно делотворан свеже исцеђен сок, који се узима неколико недеља. Захваљујући овим јабукама, у неким деловима бившег Совјетског Савеза искорењена је ендемска "гушавост". Истраживачи су открили да је то захваљујући шећеру и јоду у органском облику.

Азијска јабука је изузетно богата флавоноидима, нарочито кверцетином, који чува срце и смањује ризик од инфаркта за 20 одсто. Штити организам од штетних утицаја слободних радикала, богата је витамином Ц и јача имунитет, као и влакнима који снижавају лош холестерол.

ОСВЕЖАВАЈУЋА МАСКА

За чишћење лица најбољи је меснати део плода, од кога се прави маска. Унутрашњи део јабуке се добро умути кашичицом, затим стави на лице и остави 20 минута да делује. Потом се испере млаком водом, лице нежно обрише чистим пешкиром и намаже крема.
У традиционалној кинеској медицини се користи за обнављање енергије (чи) и препоручује код малаксалости, али никако на празан стомак! Једе се умерено јер садржи пуно шећера и може доћи до дијареје, а у мањој количини је могу конзумирати и дијабетичари. Осушени зрео плод се препоручује за бронхитис и суви кашаљ. У ту сврху се суви плод меље у прах и узима са медом у једнаким деловима или се кашичица праха сипа у чај.

Када се плод ољушти и суши на сунцу, а затим преноћи, добија белу боју. У том облику је ефикасан у одстрањивању паразита у цревима, зауставља крварење и кашаљ, снижава температуру, помаже и код валунга у менопаузи.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар