Признање Шарапове дуплирало продају мелдонијума!

После признања Марије Шарапове да је била позитивна на коришћење мелдонијума, у Русији се удвостручила продаја те супстанце.

Остали спортови 20.03.2016 | 10:20
Признање Шарапове дуплирало продају мелдонијума!

Од 7. до 13. марта у Русији је продато 78.300 кутија мелдонијума, што је 2,2 пута више него претходне недеље, наводи се у студији коју је објавила компанија ДСМ Груп, специјализована у фармацеутском сектору.

Мелдонијум је постао познат почетком месеца, када је бивша прва тенисерка света Марија Шарапова објавила да су њени допинг резултати били позитивни на ту супстанцу на Аустралијан опену у јануару.

"Допинг скандал је био веома добра реклама за мелдонијум, који је сада познатији широј јавности. Људи мисле да ако га је Шарапова користила као лек, да то значи да стварно помаже", навео је у саопштењу извршни директор компаније Сергеј Чулијак.

Медјутим, скандал је изазвао панику код неких пацијената који користе мелдонијум у лечењу и сада праве резерве у страху од поскупљења.

Светска антидопинг агенција (WАДА) је од 1. јануара ставила мелдонијум на листу забрањених супстанци. После Шарапове објављено је да је још 99 спортиста било позитивно на ту супстанцу.

Мелдонијум се користи код болести срца и утврђено је да повећава издржљивост, побољшава опоравак, штити од стреса и побољшава рад централног нервног система. Забрањен је у САД, а може се купити у Русији, Украјини, Молдавији, Белорусији, Азербејџану и Јерменији.

Коментари / 0

Оставите коментар