"Спорт клуб" понудио неморалне услове

У циљу адекватног информисања јавности БХ Телецом, ХТ Еронет и Асоцијација кабловских оператера (АКОП) у име својих чланица, објављују заједничко саопштење за јавност којим жели предочити разлоге непостојања "Спорт клуб" канала у понуди оператера који нису чланице групације којој припада и Телемацх.

Босна и Херцеговина 18.03.2016 | 19:00
"Спорт клуб" понудио неморалне услове

Наиме, потребно је хронолошки навести неоспорне чињенице које потврђују да Унитед Медиа односно "Спорт клуб" не поштује правни поредак Босне и Херцеговине и одлуке Конкуренцијског вијећа БиХ, иако у званичним медијским иступима истичу транспарентно и легално пословање.

Истина је слиједећа:

Власник канала "Спорт клуб" је у оквиру до сада проведених поступака два пута кажњен, и то: 2013. године због злоупотребе доминантног положаја са 125.000,00 КМ и 2015. године због настављене злоупотребе доминантног положаја са 250.000,00 КМ.

Суд БиХ је 1. септембра 2015. године донио правоснажну пресуду број С1 3 У 014981 14 У, којом је потврдио рјешење Конкуренцијског вијећа БиХ број 05-26-3-002-179-ИИ/13 и коначно пресудио да је "Спорт клуб" злоупотријебио доминантан положај на тржишту дистрибуције спортских канала са фудбалским садржајима високог квалитета, који укључују и пренос ЛИВЕ пакета енглеске Премиер леагуе у Босни и Херцеговини.

И поред неоспорних чињеница, које су потврђене и одлукама Конкуренцијског вијећа БиХ, да наведени привредни субјект крши и не поштује позитивне прописе БиХ, те да наставља са својим понашањем без обзира на одлуке Вијећа, исти се у јавности настоји презентовати као поборник права и правде, те тиме дезавуише јавност тако што одговорност за непостојање садржаја "Спорт клуб" канала пребацује на конкуренте Телемацха, односно, на потписнике овог саопштења.

Чињеница јесте да је по посљедњој одлуци Конкуренцијског вијећа, "Спорт клуб" сачинио Опште услове и доставио приједлог цијена операторима, али не у складу са рјешењем Вијећа, па је то разлог да како и сама Унитед Медиа наводи у тексту „ниједан оператер није прихватио понуду“.

Сама чињеница да нити један оператер не прихвата понуду јасно указује да је понуда неприхватљива, нереална и неморална, те да су услови садржани у истој у колизијии са тржишном ситуацијом.

Понуда је конципирана на начин да је прихватљива само Телемацху и осталим чланицама ове групације и то из једноставног разлога што новац у коначници завршава код истог власника а што групација настоји да прикрије формалним раздвајањем власничке структуре које је извршено у току 2015. године.

Знаковито је да је компанија Телемацх објавила деманти 14.02.1016. године у којем негира свој утицај на додјелу права дистрибуције канала "Спорт клуб" што је додатни покушај обмањивања јавности која је већ упозната са повезаношћу "Спорт клуба" и Телемацха као и чињеницом да је "Спорт клуб" средство којим ова групација настоји да овлада тржиштем и елиминише конкуренцију.

Телемацх и даље у свом обраћању оправдава нереално високу цијену канала и тиме даје подршку повећању цијене услуге за крајње кориснике.

Потписници овог саопштења истичу да желе својим крањим корисницима понудити квалитетан програмски садржај, који укључује и "Спорт клуб" канале, али да понашање "Спорт клуба" то онемогућава.

Користимо ову прилику да позовемо надлежне институције да обезбиједе поштивање доносених рјешења против Унитед Медиа односно "Спорт клуба" са чим би коначно "Спорт клуб" био омогућен свим корисницима како то желимо ми оператори, а и сами корисници.

Саопштење АКОП-а

Коментари / 0

Оставите коментар