Постигнут договор ЕУ и Турске о мигрантима

Неименовани званичници Европске уније изјавили су данас да је турски премијер Ахмет Давутоглу прихватио услове из предлога лидера ЕУ за решавање избегличке кризе, пренео је АП.

Свијет 18.03.2016 | 22:54
Постигнут договор ЕУ и Турске о мигрантима

Лидери Европске уније постигли су нагодбу с Турском о решавању избегличке кризе, јавио је на "Твитеру" чешки премијер Бохуслав Соботка, а извори на заседању су агенцији Бета пренели да је то "тачно, али још увек званично није усаглашено".

Кључна ставка нагодбе је да се заустави долазак свих имиграната на грчке границе Европске уније и превасходно спречи даље кријумчарење миграната из Турске у Европу, док је ЕУ за узврат обећала да ће за сваког имигранта чији повратак прихвати Турска, одобрити азил једном ратном избеглици смештеном на турској територији.

Турска је затражила да ЕУ одобри режим без виза за турске држављане и да се убрзају преговори Анкаре с ЕУ о чланству.

Према нацрту договора, сви мигранти који убудуће из Турске дођу на грчка острва биће враћени на турску територију, а Европска унија је спремна да прихвати 72 хиљаде сиријских избеглица из Турске, под условом да власти у Анкари прихвате назад мигранте који су незаконито из Турске стигли у ЕУ.

Турска је тражила да ЕУ, поред обећања да ће Анкари доделити три милијарде евра у овој години, исту толику своту Турској одобри и у 2017. за подмирење трошкова збрињавања 2,5 милиона махом сиријских избеглица на турској територији.

Европске вође су поставили услове да се најпре види како ће бити утрошено првих три милијарде евра да би одобрили још новца турским властима, а такође кажу да ће турски захтев за укидање европских виза за турске држављане бити услишен само кад власти у Анкари испуне у потпуности све услове за то.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

18.03.2016 16:47

Турци без виза у ЕУ ? Куку нама па турски пасос мозе да добије сваки припадник ИСИЛ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

18.03.2016 18:18

Сада је ред на Турску да поставља услове ЕУ исто сто ЕУ је постављала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШББКББ

18.03.2016 19:34

Срећа па наши политичари нису знали да ако приме Сиријске избјеглице могу за двије године добити ШЕСТ МИЛИЈАРДИ ЕУРА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

19.03.2016 07:13

Верујем да се и сада ударају у главу. Шта је то за толико новаца њима.?