Postignut dogovor EU i Turske o migrantima

Neimenovani zvaničnici Evropske unije izjavili su danas da je turski premijer Ahmet Davutoglu prihvatio uslove iz predloga lidera EU za rešavanje izbegličke krize, preneo je AP.

Svijet 18.03.2016 | 22:54
Postignut dogovor EU i Turske o migrantima

Lideri Evropske unije postigli su nagodbu s Turskom o rešavanju izbegličke krize, javio je na "Tviteru" češki premijer Bohuslav Sobotka, a izvori na zasedanju su agenciji Beta preneli da je to "tačno, ali još uvek zvanično nije usaglašeno".

Ključna stavka nagodbe je da se zaustavi dolazak svih imigranata na grčke granice Evropske unije i prevashodno spreči dalje krijumčarenje migranata iz Turske u Evropu, dok je EU za uzvrat obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Turska je zatražila da EU odobri režim bez viza za turske državljane i da se ubrzaju pregovori Ankare s EU o članstvu.

Prema nacrtu dogovora, svi migranti koji ubuduće iz Turske dođu na grčka ostrva biće vraćeni na tursku teritoriju, a Evropska unija je spremna da prihvati 72 hiljade sirijskih izbeglica iz Turske, pod uslovom da vlasti u Ankari prihvate nazad migrante koji su nezakonito iz Turske stigli u EU.

Turska je tražila da EU, pored obećanja da će Ankari dodeliti tri milijarde evra u ovoj godini, istu toliku svotu Turskoj odobri i u 2017. za podmirenje troškova zbrinjavanja 2,5 miliona mahom sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji.

Evropske vođe su postavili uslove da se najpre vidi kako će biti utrošeno prvih tri milijarde evra da bi odobrili još novca turskim vlastima, a takođe kažu da će turski zahtev za ukidanje evropskih viza za turske državljane biti uslišen samo kad vlasti u Ankari ispune u potpunosti sve uslove za to.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

18.03.2016 16:47

Turci bez viza u EU ? Kuku nama pa turski pasos moze da dobije svaki pripadnik ISIL-a.

ODGOVORITE
Name

Daidza

18.03.2016 18:18

Sada je red na Tursku da postavlja uslove EU isto sto EU je postavljala

ODGOVORITE
Name

ŠBBKBB

18.03.2016 19:34

Sreća pa naši političari nisu znali da ako prime Sirijske izbjeglice mogu za dvije godine dobiti ŠEST MILIJARDI EURA!!!

ODGOVORITE
Name

goran

19.03.2016 07:13

Verujem da se i sada udaraju u glavu. Šta je to za toliko novaca njima.?