Међу 46 ухапшених 15 је саобраћајаца

У полицијској акцији "Скенер" ухапшено је 46 људи осумњичених за прање новца, давање и примање мита и злоупотребу службеног положаја, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић. Како је додоа, сумња се да су овим кривичним делима од 2007. године до данас оштетили буџет Србије и Војводине за више од седам милиона евра.

Србија 18.03.2016 | 12:40
Међу 46 ухапшених 15 је саобраћајаца

Стефановић је рекао да је међу ухапшенима 15 припадника саобраћајне полиције који су извршили кривично дело примања мита, чиме је причињена материјална штета од три милиона динара, судија за прекршаје у Гучи, као и службеница Фонда ПИО која је уносила фиктивни радни стаж појединим грађанима, чиме је буџет оштећен за 4,5 милиона динара.

Министар је рекао да је борба против корупције веома важна и да ће полиција показати да ће сви који то чине бити санкционисани и сносити одговорност.

"Све линије полиције настављају да раде високим интензитетом. Показаћемо да се корупција не исплати. Макар она била у редовима полиције, показаћемо да и они морају да сносе одговорност" поручио је министар Стефановић на конференцији.

Пет особа ухапшено због прања новца од продаје кокаина

Стефановић је рекао да је ухапшено пет особа за које се верује да су од 2009. године извршиле кривично дело прања новца. Они се сумњиче да су прикривали власништво над локалима у Вили Језеро на Златибору и једног стана у Београду, који су купљени новцем стеченим од продаје кокаина и других наркотика, преноси Н1.

Шарићев новац?

На питање новинара да ли је реч о новцу Дарка Шарића у случају ухапшених због прања новца, Стефановић је одговорио да се ради о кривичном делу прања новца и да је новац уложен у куповину некретнина, док је начелник СБПОК рекао да не може да пружи више информација јер је поступак у току, али да новац у сваком случају потиче од кријумчарења наркотика.

Саобраћајци примали мито

Међу ухапшенима у акцији "Скенер" је и 15 београдских саобраћајних полицајаца, за које се сумња да су од септембра до децембра прошле године захтевали и примали мито и злоупотребили службени положај како не би писали прекршајне пријаве за саобраћајне прекршаје.

Стефановић је рекао да су евидентиране 340 ситуације у којима су починили кривично дело, а да је тиме за око три милиона динара оштећен буџет Србије.

Ухапшен је и судија Прекршајног суда у Чачку, који се сумњичи да је примио мито за неизвршавање судијске функције.

Због сумње да је трговцима дувана давао информације о планираним претресима у оквиру борбе против шверца дувана ухапшен је полицијски службеник у Сремској Митровици.

Шверцери дувана су захваљујући његовим дојава премештали робу пре претреса, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Службеница ПИО фонда ухапшена је због сумње да је у евиденцију Фонда унела фиктивни радни стаж за више особа које нису испуниле услов за пензију. На тај начин је оштећен државни буџет за око четири милиона динара.

У акцији "Скенер" учествовали су Сектор унтрашње контроле МУП-а Србије, Полицијска управа Београд, СБПОК, Управа криминалистичке полиције и Тужилаштво.

У акцији је ухапшен и бивши фудбалер Црвене звезде Зоран Његуш, сазнаје "Блиц".

Бивши фудбалер Црвене Звезде Зоран Његуш ухапшен је у акцији МУП "Скенер". Он је ухапшен због малверзација са некретнинама на Златибору, чија је вредност преко два милиона евра.

Извор: Блиц/РТС/Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

клапац

18.03.2016 11:25

Кад ће бити похапшена екипа из СНСДа и ДНСа у Републици Српској који су оштетили Републику Српску за бар 7 милијарди ЕУРа! Штету је тешко и замислити а камоли процијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

18.03.2016 12:33

Откуд у РС 7 милијарди €...Јачи смо онда од Сауди Арабије хаха

Name

Господине Стефановицу

18.03.2016 11:36

Будите љубазни доци до суседне РС, овамо их има као пљеве и не само полицајаца... А свака помоц би нам добродосла, јер ови наси не смеју од поглавара мафиозе ни прстом да макну... А бас од тог "великог Србенде" треба циску запоцети... Хвала унапред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСТА ЈЕ

18.03.2016 12:31

Тако Мицу Мица одма,тај је гори од ових ухапсених 100 пута, за милионе је одстетио градски будзет , и даље то ради!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxимир

18.03.2016 13:59

Истина је ! Долијаце он

Name

перо ложач

18.03.2016 19:03

Избори су чудо невиђено. Некада давно, ако се сјећате, хапсили су они Мишковиће и ко зна кога?! Па шта би?

ОДГОВОРИТЕ