Među 46 uhapšenih 15 je saobraćajaca

U policijskoj akciji "Skener" uhapšeno je 46 ljudi osumnjičenih za pranje novca, davanje i primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Kako je dodoa, sumnja se da su ovim krivičnim delima od 2007. godine do danas oštetili budžet Srbije i Vojvodine za više od sedam miliona evra.

Srbija 18.03.2016 | 12:40
Među 46 uhapšenih 15 je saobraćajaca

Stefanović je rekao da je među uhapšenima 15 pripadnika saobraćajne policije koji su izvršili krivično delo primanja mita, čime je pričinjena materijalna šteta od tri miliona dinara, sudija za prekršaje u Guči, kao i službenica Fonda PIO koja je unosila fiktivni radni staž pojedinim građanima, čime je budžet oštećen za 4,5 miliona dinara.

Ministar je rekao da je borba protiv korupcije veoma važna i da će policija pokazati da će svi koji to čine biti sankcionisani i snositi odgovornost.

"Sve linije policije nastavljaju da rade visokim intenzitetom. Pokazaćemo da se korupcija ne isplati. Makar ona bila u redovima policije, pokazaćemo da i oni moraju da snose odgovornost" poručio je ministar Stefanović na konferenciji.

Pet osoba uhapšeno zbog pranja novca od prodaje kokaina

Stefanović je rekao da je uhapšeno pet osoba za koje se veruje da su od 2009. godine izvršile krivično delo pranja novca. Oni se sumnjiče da su prikrivali vlasništvo nad lokalima u Vili Jezero na Zlatiboru i jednog stana u Beogradu, koji su kupljeni novcem stečenim od prodaje kokaina i drugih narkotika, prenosi N1.

Šarićev novac?

Na pitanje novinara da li je reč o novcu Darka Šarića u slučaju uhapšenih zbog pranja novca, Stefanović je odgovorio da se radi o krivičnom delu pranja novca i da je novac uložen u kupovinu nekretnina, dok je načelnik SBPOK rekao da ne može da pruži više informacija jer je postupak u toku, ali da novac u svakom slučaju potiče od krijumčarenja narkotika.

Saobraćajci primali mito

Među uhapšenima u akciji "Skener" je i 15 beogradskih saobraćajnih policajaca, za koje se sumnja da su od septembra do decembra prošle godine zahtevali i primali mito i zloupotrebili službeni položaj kako ne bi pisali prekršajne prijave za saobraćajne prekršaje.

Stefanović je rekao da su evidentirane 340 situacije u kojima su počinili krivično delo, a da je time za oko tri miliona dinara oštećen budžet Srbije.

Uhapšen je i sudija Prekršajnog suda u Čačku, koji se sumnjiči da je primio mito za neizvršavanje sudijske funkcije.

Zbog sumnje da je trgovcima duvana davao informacije o planiranim pretresima u okviru borbe protiv šverca duvana uhapšen je policijski službenik u Sremskoj Mitrovici.

Šverceri duvana su zahvaljujući njegovim dojava premeštali robu pre pretresa, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Službenica PIO fonda uhapšena je zbog sumnje da je u evidenciju Fonda unela fiktivni radni staž za više osoba koje nisu ispunile uslov za penziju. Na taj način je oštećen državni budžet za oko četiri miliona dinara.

U akciji "Skener" učestvovali su Sektor untrašnje kontrole MUP-a Srbije, Policijska uprava Beograd, SBPOK, Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo.

U akciji je uhapšen i bivši fudbaler Crvene zvezde Zoran Njeguš, saznaje "Blic".

Bivši fudbaler Crvene Zvezde Zoran Njeguš uhapšen je u akciji MUP "Skener". On je uhapšen zbog malverzacija sa nekretninama na Zlatiboru, čija je vrednost preko dva miliona evra.

Izvor: Blic/RTS/N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

klapac

18.03.2016 11:25

Kad će biti pohapšena ekipa iz SNSDa i DNSa u Republici Srpskoj koji su oštetili Republiku Srpsku za bar 7 milijardi EURa! Štetu je teško i zamisliti a kamoli procijeniti.

ODGOVORITE
Name

Hmm

18.03.2016 12:33

Otkud u RS 7 milijardi €...Jači smo onda od Saudi Arabije haha

Name

Gospodine Stefanovicu

18.03.2016 11:36

Budite ljubazni doci do susedne RS, ovamo ih ima kao pljeve i ne samo policajaca... A svaka pomoc bi nam dobrodosla, jer ovi nasi ne smeju od poglavara mafioze ni prstom da maknu... A bas od tog "velikog Srbende" treba cisku zapoceti... Hvala unapred!

ODGOVORITE
Name

DOSTA JE

18.03.2016 12:31

Tako Micu Mica odma,taj je gori od ovih uhapsenih 100 puta, za milione je odstetio gradski budzet , i dalje to radi!!

ODGOVORITE
Name

Maximir

18.03.2016 13:59

Istina je ! Dolijace on

Name

pero ložač

18.03.2016 19:03

Izbori su čudo neviđeno. Nekada davno, ako se sjećate, hapsili su oni Miškoviće i ko zna koga?! Pa šta bi?

ODGOVORITE