"Процес против Шешеља је почео и завршава се преседаном!"

Како је почео процес Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом, тако се и завршава - преседаном, изјавио је данас председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

Србија 18.03.2016 | 10:45
"Процес против Шешеља је почео и завршава се преседаном!"

"Одлуком да Шесељ не мора да присуствује изрицању пресуде направљен је преседан, то се до сада није десило. Како је процес почео, тако је и завршен - преседанима", рекао је Љајић за РТС.

Преседани су, каже, од тога да човек 12 година лежи у затвору без пресуде, до тога да му се сада "омогућује" да не буде присутан приликом изрицања те пресуде, те, према томе, "ништа ново, бар не што се тиче самог Трибунала и одлука које је доносио".

Љајић сматра да је то покушај да се изађе из те ситуације, покушај да се Хаг реши проблема, тако што ће се "решити на било који начин, само да се тиме више не баве".

"Влада никада није рекла да неће изручити Шешља, влада је говорила оно што су чињенице. Дакле, овај проблем није настао у Србији, тиме што влада Србије није сарађивала са трибуналом. Овај проблем је настао грешкама Трибунала и они те грешке и признају, они то никада јавно неће рећи, али, са сваким у Хагу када разговарате, рећи ће да је то предмет где они нису показали као пример добре праксе", истакао је Љајић.

Он каже да нико не може да кажњава Србију, зато што је наша земља испунила све своје обавезе и ничим није допринела да дође до ове ситуације у предмету Шешељ.

"Ми смо у овој аргументацији, у поверљивом поднеску рекли о чему се ради, говорећи и о његовом здравственом стању и о преседанима и Хаг, немајући други излаз, донео је једну овакву одлуку. Ми смо све учинили с наше стране да будемо крајње професионални, коректни и одговорни и влада се од почетка до краја овог предмета тако и понашала", указао је Љајић, који је и потпредседник владе, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Подсетио је да иначе Трибунал завршава с радом 2017, и да, што се Србије тиче, крај "њене приче са Трибуналом" био је онда када је изручила последњег оптуженог, и истакао да сви ови проблеми са тим судом ни на који начин не могу да се мере са оним које смо имали пре четири, пет година, шест када је од Србије тражено да изручи 24 оптуженика која су била на слободи.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЕМИГРАНТИ

18.03.2016 10:28

Шешељ је казао и доказао да ЕУ и Хашки трибунал представљају тамницу права и морала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

18.03.2016 10:38

Расиме Србине хвала ти на поштењу и искрености!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

18.03.2016 21:02

Јадан онај ко Турцину вјерује а јос јаднији ко вјерује потурици. Расим Љајиц је стари предсједник Србије и није цудо сто он увјек има несто да казе и сто се свуда појављује, а и сада везано за Хаг. Тај је у свакој влади и сви се мјењају само Расим остаје. Никад не заборавите ста је написао у цитуљи кад је Алија умро. Расим је гори од Алије.

Name

#

18.03.2016 11:16

У случају Шешељ, хашки трибунал је прекршио све правне и људске норме. Сви имају право на судјење у разумном року. Шешељ га није имао а немају ниједан релевантан, материјални доказ против њега. Суде му за лабртање и лапрдање у процесима који су се дешавали на територији Југославије.

ОДГОВОРИТЕ