"Proces protiv Šešelja je počeo i završava se presedanom!"

Kako je počeo proces Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, tako se i završava - presedanom, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Srbija 18.03.2016 | 10:45
"Proces protiv Šešelja je počeo i završava se presedanom!"

"Odlukom da Šeselj ne mora da prisustvuje izricanju presude napravljen je presedan, to se do sada nije desilo. Kako je proces počeo, tako je i završen - presedanima", rekao je Ljajić za RTS.

Presedani su, kaže, od toga da čovek 12 godina leži u zatvoru bez presude, do toga da mu se sada "omogućuje" da ne bude prisutan prilikom izricanja te presude, te, prema tome, "ništa novo, bar ne što se tiče samog Tribunala i odluka koje je donosio".

Ljajić smatra da je to pokušaj da se izađe iz te situacije, pokušaj da se Hag reši problema, tako što će se "rešiti na bilo koji način, samo da se time više ne bave".

"Vlada nikada nije rekla da neće izručiti Šešlja, vlada je govorila ono što su činjenice. Dakle, ovaj problem nije nastao u Srbiji, time što vlada Srbije nije sarađivala sa tribunalom. Ovaj problem je nastao greškama Tribunala i oni te greške i priznaju, oni to nikada javno neće reći, ali, sa svakim u Hagu kada razgovarate, reći će da je to predmet gde oni nisu pokazali kao primer dobre prakse", istakao je Ljajić.

On kaže da niko ne može da kažnjava Srbiju, zato što je naša zemlja ispunila sve svoje obaveze i ničim nije doprinela da dođe do ove situacije u predmetu Šešelj.

"Mi smo u ovoj argumentaciji, u poverljivom podnesku rekli o čemu se radi, govoreći i o njegovom zdravstvenom stanju i o presedanima i Hag, nemajući drugi izlaz, doneo je jednu ovakvu odluku. Mi smo sve učinili s naše strane da budemo krajnje profesionalni, korektni i odgovorni i vlada se od početka do kraja ovog predmeta tako i ponašala", ukazao je Ljajić, koji je i potpredsednik vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsetio je da inače Tribunal završava s radom 2017, i da, što se Srbije tiče, kraj "njene priče sa Tribunalom" bio je onda kada je izručila poslednjeg optuženog, i istakao da svi ovi problemi sa tim sudom ni na koji način ne mogu da se mere sa onim koje smo imali pre četiri, pet godina, šest kada je od Srbije traženo da izruči 24 optuženika koja su bila na slobodi.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

EMIGRANTI

18.03.2016 11:28

Šešelj je kazao i dokazao da EU i Haški tribunal predstavljaju tamnicu prava i morala.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

18.03.2016 11:38

Rasime Srbine hvala ti na poštenju i iskrenosti!

ODGOVORITE
Name

rs

18.03.2016 22:02

Jadan onaj ko Turcinu vjeruje a jos jadniji ko vjeruje poturici. Rasim Ljajic je stari predsjednik Srbije i nije cudo sto on uvjek ima nesto da kaze i sto se svuda pojavljuje, a i sada vezano za Hag. Taj je u svakoj vladi i svi se mjenjaju samo Rasim ostaje. Nikad ne zaboravite sta je napisao u citulji kad je Alija umro. Rasim je gori od Alije.

Name

#

18.03.2016 12:16

U slučaju Šešelj, haški tribunal je prekršio sve pravne i ljudske norme. Svi imaju pravo na sudjenje u razumnom roku. Šešelj ga nije imao a nemaju nijedan relevantan, materijalni dokaz protiv njega. Sude mu za labrtanje i laprdanje u procesima koji su se dešavali na teritoriji Jugoslavije.

ODGOVORITE