Шта жели "нова курдска република" у Сирији?

Оснивачки Савет самопроглашеног демократског федеративног система Рожаве на северу Сирије објавио је своје главне одлуке, преноси Спутњик.

Србија 18.03.2016 | 11:05
Шта жели "нова курдска република" у Сирији?

”Будуц́а Сирија ц́е бити за све Сиријце, а то ц́е бити остварено кроз федеративни демократски систем“, изјавио је представник тог савета Мансур ел Салум.

Он је објавио да је образован регулаторни комитет Савета, у чијем је саставу 31 особа. Као основни циљ стварања федеративног система у Рожави, на регионалном нивоу, Савет види ”успостављање демократског јединства на Блиском истоку“.

”Регулаторном Савету поверена је израда социјалног договора и свеобухватне политичке и правне визије у периоду од шест месеци“, саопштио је Ел Салум.

Он је посебно нагласио да се сви комитети и документи које буде формирао савет ослањају на Декларацију о људским правима Уједињених нација. Савет је као основу ”федеративног демократског система“ навео право жена на слободу.

”Жена има право да у једнаком степену буде представљена у свим сферама политичког и социјалног живота“, изјавио је Ел Салум.

У четвртак је у граду Румејла, у сиријској провинцији Хасеке, одржана оснивачка конференција на којој је проглашено стварање ”демократског система Рожаве и северне Сирије“.

На конференцији је учествовало око 200 делегата из северних делова Сирије који су представљали сиријски Курдистан, арапске, сиријске, чеченске, черкеске, туркменске и јерменске општине, градове Алеп, Шанбе и друге.

Према замисли оснивача, ”федерација“ треба да уједини општине и њихове војне формације ради супротстављања терористима Исламске државе и Нусра фронта.

Сиријске власти су саопштиле да је стварање федеративног региона Курда на северу земље незаконито.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар