Šta želi "nova kurdska republika" u Siriji?

Osnivački Savet samoproglašenog demokratskog federativnog sistema Rožave na severu Sirije objavio je svoje glavne odluke, prenosi Sputnjik.

Srbija 18.03.2016 | 11:05
Šta želi "nova kurdska republika" u Siriji?

”Buduća Sirija će biti za sve Sirijce, a to će biti ostvareno kroz federativni demokratski sistem“, izjavio je predstavnik tog saveta Mansur el Salum.

On je objavio da je obrazovan regulatorni komitet Saveta, u čijem je sastavu 31 osoba. Kao osnovni cilj stvaranja federativnog sistema u Rožavi, na regionalnom nivou, Savet vidi ”uspostavljanje demokratskog jedinstva na Bliskom istoku“.

”Regulatornom Savetu poverena je izrada socijalnog dogovora i sveobuhvatne političke i pravne vizije u periodu od šest meseci“, saopštio je El Salum.

On je posebno naglasio da se svi komiteti i dokumenti koje bude formirao savet oslanjaju na Deklaraciju o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Savet je kao osnovu ”federativnog demokratskog sistema“ naveo pravo žena na slobodu.

”Žena ima pravo da u jednakom stepenu bude predstavljena u svim sferama političkog i socijalnog života“, izjavio je El Salum.

U četvrtak je u gradu Rumejla, u sirijskoj provinciji Haseke, održana osnivačka konferencija na kojoj je proglašeno stvaranje ”demokratskog sistema Rožave i severne Sirije“.

Na konferenciji je učestvovalo oko 200 delegata iz severnih delova Sirije koji su predstavljali sirijski Kurdistan, arapske, sirijske, čečenske, čerkeske, turkmenske i jermenske opštine, gradove Alep, Šanbe i druge.

Prema zamisli osnivača, ”federacija“ treba da ujedini opštine i njihove vojne formacije radi suprotstavljanja teroristima Islamske države i Nusra fronta.

Sirijske vlasti su saopštile da je stvaranje federativnog regiona Kurda na severu zemlje nezakonito.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar