Откривен један од бродова Васка да Гаме!

Брод „Есмералда“, који је у мају 1503. године потонуо током страховите олује у Индијском океану, откривен је недалеко од обала Омана. Био је под командом ујака чувеног португалског истраживача Васка да Гаме.

Занимљивости 18.03.2016 | 15:30
Откривен један од бродова Васка да Гаме!

Остаци брода који је пре више од 500 година био део Да Гамине флоте, пронађени су, као и један веома редак новчић, објавили су данас археолози.

Ни капетан Винсент Содра, поменути Да Гамин рођак, ни било ко од чланова посаде није преживео овај трагичан догађај поред острва Ал-Халанија.

Почетком 2013. године, тим британске компаније "Блуе Wатер Рецовериес" и министарство културе и културног наслеђа Омана започели су претраживање локације у Заливу Губат ел-Рахиб.

Касније су установили да остаци припадају давно, давно изгубљеном пловилу, једном од два која је Да Гама изгубио у истој олуји током путовања за Индију.

Међу керамичким предметима, каменим ђуладима, звонима и многим другим предметима, рониоци су нашли и врло редак сребрни новчић назван „индио“.

Постоји само још један познати примерак у свету, нагласио је директор компаније Дејвид Мернс.

Ови новчићи су исковани 1499. године, након првог Да Гаминог путешествија за Индију, што је олакшало датирање олупине, додао је Мернс.

„Ово је невероватно откриће. То је нешто што се виђа само у холивудским филмовима.“

Археолози су своје откриће обелоданили у чланку у Међународном журналу наутичке археологије (Тхе Интернатионал Јоурнал оф Наутицал Арцхаеологy).

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сасарс

18.03.2016 14:33

Лакше је некоме пронаћи вриједан новчић на дну океана, него нама у РС једног поштеног политичара

ОДГОВОРИТЕ