Otkriven jedan od brodova Vaska da Game!

Brod „Esmeralda“, koji je u maju 1503. godine potonuo tokom strahovite oluje u Indijskom okeanu, otkriven je nedaleko od obala Omana. Bio je pod komandom ujaka čuvenog portugalskog istraživača Vaska da Game.

Zanimljivosti 18.03.2016 | 15:30
Otkriven jedan od brodova Vaska da Game!

Ostaci broda koji je pre više od 500 godina bio deo Da Gamine flote, pronađeni su, kao i jedan veoma redak novčić, objavili su danas arheolozi.

Ni kapetan Vinsent Sodra, pomenuti Da Gamin rođak, ni bilo ko od članova posade nije preživeo ovaj tragičan događaj pored ostrva Al-Halanija.

Početkom 2013. godine, tim britanske kompanije "Blue Water Recoveries" i ministarstvo kulture i kulturnog nasleđa Omana započeli su pretraživanje lokacije u Zalivu Gubat el-Rahib.

Kasnije su ustanovili da ostaci pripadaju davno, davno izgubljenom plovilu, jednom od dva koja je Da Gama izgubio u istoj oluji tokom putovanja za Indiju.

Među keramičkim predmetima, kamenim đuladima, zvonima i mnogim drugim predmetima, ronioci su našli i vrlo redak srebrni novčić nazvan „indio“.

Postoji samo još jedan poznati primerak u svetu, naglasio je direktor kompanije Dejvid Merns.

Ovi novčići su iskovani 1499. godine, nakon prvog Da Gaminog putešestvija za Indiju, što je olakšalo datiranje olupine, dodao je Merns.

„Ovo je neverovatno otkriće. To je nešto što se viđa samo u holivudskim filmovima.“

Arheolozi su svoje otkriće obelodanili u članku u Međunarodnom žurnalu nautičke arheologije (The International Journal of Nautical Archaeology).

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sasars

18.03.2016 14:33

Lakše je nekome pronaći vrijedan novčić na dnu okeana, nego nama u RS jednog poštenog političara

ODGOVORITE