Папа Фрањо чека на позив Сабора СПЦ

"Договор о доласку папе Фрање у Србију 21. и 22. маја никада није постојао", дематовала је јуче Српска православна црква тврдње зрењанинског бискупа Ладислава Немета да је посета папе Фрање била заказана, па одложена због расписивања избора.

Република Српска 18.03.2016 | 11:25
Папа Фрањо чека на позив Сабора СПЦ

Више црквених великодостојника јуче је негирало и наводни програм наводне папине посете, који је обелоданио зрењанински бискуп. Упркос јавним оградама, међутим, све је више показатеља да није немогуће да римокатолички поглавар ускоро крочи на тло Србије.

"Нема говора о томе, посебно не у термину који је поменуо бискуп Немет" децидиран је за "Новости" митрополит црногорско-приморски Амфилохије. "О том датуму сигурно није разговарано, посебно што је то термин када се одржава Свети архијерејски сабор."

Митрополит Амфилохије каже да је о папиној посети Србији разговарано са кардиналом Куртом Кохом, председником Папског већа за унапређење јединства хришћана, али и да "ништа није прецизирано".

"Од оваквих посета очекује се да донесу плодове, а не нове проблеме и неразумевања, и зато морају бити добро и темељно припремљене" каже Амфилохије.

Портпарол Српске православне цркве епископ бачки Иринеј инсистира да је вест о термину и протоколу посете, као и њеном отказивању, бискуп Немет "лансирао у свом стилу".

"Ова вест звучи сасвим невероватно, јер је за мај ове године планирана и договорена посета папе Фрање Цариграду, где ће да учествовује на великом међународном скупу црквених поглавара, шефова и представника држава и хуманитарних организација. Предвиђен је и одвојени сусрет са васељенским патријархом Вартоломејем."

Бискуп из Зрењанина јуче је својим јавним иступом узнемирио духове у Србији. Иако се о папиној посети спекулише већ неколико година, Неметова изјава садржала је низ нових детаља.

"Било је предвиђено да папа посету започне у Београду, где би посетио један избеглички центар, а потом би се срео са српским званичницима, као и са поглаваром СПЦ. Наредног дана посетио би Суботицу, као седиште католика" рекао је Немет и додао да је првобитни план одложен због расписивања избора.

Зрењанински бискуп казао је да са обе стране постоји добра воља и реална шанса да се посета догоди. Он је нагласио да постоји политичка воља, а да ће патријарх Иринеј своје мишљење саопштити у мају.

"Овог пролећа се може очекивати папина посета Србији" рекао је он.

Иступ римокатоличког великодостојника, упркос званичним оградама и демантијима из редова СПЦ, у црквеним круговима се тумачи као најјаснији показатељ да је папина посета на видику, али и неформална потврда да је његов долазак био једна од тема током разговора делегација Српске патријаршије и Свете столице.

Према сазнањима "Новости", посета поглавара Римокатоличке цркве биће и једна од најважнијих тема предстојећег Сабора СПЦ, који половином маја почиње своје редовно заседање. Највише црквено тело требало би тако да и званично да одобрење за Фрањин долазак.

Зеленим светлом Патријаршије стекли би се сви услови за папину посету - званичан позив државног врха, добродошлица домаћих католичких верника, као и сагласност највеће верске заједнице. Печат на папину карту за Србију дао је руски патријарх Кирил, који се и сам недавно на Куби срео са челником Римске курије, чиме је индиректно добијена и сагласност Московске патријаршије. Папин долазак у Београд, штавише, био би увертира и за почетак припрема за остварење његове дугогодишње жеље - да посети Москву.

Потпорни стуб разговора о папиној посети су и веома интензивни односи СПЦ са Светом столицом, као и одбијање Ватикана да призна једнострано проглашену независност Косова. Највећа непознаница везана за могући долазак папе Фрање јесте управо датум посете, што је тема о којој нико не жели да говори. Познаваоци прилика у Ватикану напомињу да је папа Фрања унео интензивнију динамику рада, па је могуће да већ до краја године дође у Србију.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ОО7

18.03.2016 11:07

Не чекај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.03.2016 14:40

Неко лаже. Наши сигурно истину кажу јер је давно речено "чувај се лукави латина и када ти они поклоне доносе!" Ко сада лаже на тражење свога оца лажи вријеме ће показати? Примити римског Папу у ПОСЈЕТУ СРБији и СПЦ Светог Саве и старог СРБског рођака Господа нашег Исуса Христа могу само АНТИСРБИ као непријатељи Бога и СРБства: Православља и Светосавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

18.03.2016 20:46

Микицу каква је разлика измедју ове слике и оних из Сирије ја не видим бас неку разлику

Name

xxл

18.03.2016 18:38

Кад се источни и западни мантијаши састану, ето "напретка" за народ. Религија опијум за народ, давно је рекао Маркс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.03.2016 20:20

Ако нећеш вјеровати у Старог СРБског Рођака Господа нашег Исуса Христа као Творца, Искупитеља и Спасиоца свијета вјероваћеш тада у Маркса и Енгелса, Лењина и Стаљина, Тита и друге комунистичке претеча Сатане. Бајо комуњаро стара. СРБски хлеб једеш а глава ти још увијек у Ватикану и Вашингтону. Него треба тебе четнички штапом по гузи па би брзо и твоја глава из туђег свијета стигла У СРБију!

Name

симо

18.03.2016 21:01

Латини јерес

ОДГОВОРИТЕ