Papa Franjo čeka na poziv Sabora SPC

"Dogovor o dolasku pape Franje u Srbiju 21. i 22. maja nikada nije postojao", dematovala je juče Srpska pravoslavna crkva tvrdnje zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta da je poseta pape Franje bila zakazana, pa odložena zbog raspisivanja izbora.

Republika Srpska 18.03.2016 | 11:25
Papa Franjo čeka na poziv Sabora SPC

Više crkvenih velikodostojnika juče je negiralo i navodni program navodne papine posete, koji je obelodanio zrenjaninski biskup. Uprkos javnim ogradama, međutim, sve je više pokazatelja da nije nemoguće da rimokatolički poglavar uskoro kroči na tlo Srbije.

"Nema govora o tome, posebno ne u terminu koji je pomenuo biskup Nemet" decidiran je za "Novosti" mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. "O tom datumu sigurno nije razgovarano, posebno što je to termin kada se održava Sveti arhijerejski sabor."

Mitropolit Amfilohije kaže da je o papinoj poseti Srbiji razgovarano sa kardinalom Kurtom Kohom, predsednikom Papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćana, ali i da "ništa nije precizirano".

"Od ovakvih poseta očekuje se da donesu plodove, a ne nove probleme i nerazumevanja, i zato moraju biti dobro i temeljno pripremljene" kaže Amfilohije.

Portparol Srpske pravoslavne crkve episkop bački Irinej insistira da je vest o terminu i protokolu posete, kao i njenom otkazivanju, biskup Nemet "lansirao u svom stilu".

"Ova vest zvuči sasvim neverovatno, jer je za maj ove godine planirana i dogovorena poseta pape Franje Carigradu, gde će da učestvovuje na velikom međunarodnom skupu crkvenih poglavara, šefova i predstavnika država i humanitarnih organizacija. Predviđen je i odvojeni susret sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem."

Biskup iz Zrenjanina juče je svojim javnim istupom uznemirio duhove u Srbiji. Iako se o papinoj poseti spekuliše već nekoliko godina, Nemetova izjava sadržala je niz novih detalja.

"Bilo je predviđeno da papa posetu započne u Beogradu, gde bi posetio jedan izbeglički centar, a potom bi se sreo sa srpskim zvaničnicima, kao i sa poglavarom SPC. Narednog dana posetio bi Suboticu, kao sedište katolika" rekao je Nemet i dodao da je prvobitni plan odložen zbog raspisivanja izbora.

Zrenjaninski biskup kazao je da sa obe strane postoji dobra volja i realna šansa da se poseta dogodi. On je naglasio da postoji politička volja, a da će patrijarh Irinej svoje mišljenje saopštiti u maju.

"Ovog proleća se može očekivati papina poseta Srbiji" rekao je on.

Istup rimokatoličkog velikodostojnika, uprkos zvaničnim ogradama i demantijima iz redova SPC, u crkvenim krugovima se tumači kao najjasniji pokazatelj da je papina poseta na vidiku, ali i neformalna potvrda da je njegov dolazak bio jedna od tema tokom razgovora delegacija Srpske patrijaršije i Svete stolice.

Prema saznanjima "Novosti", poseta poglavara Rimokatoličke crkve biće i jedna od najvažnijih tema predstojećeg Sabora SPC, koji polovinom maja počinje svoje redovno zasedanje. Najviše crkveno telo trebalo bi tako da i zvanično da odobrenje za Franjin dolazak.

Zelenim svetlom Patrijaršije stekli bi se svi uslovi za papinu posetu - zvaničan poziv državnog vrha, dobrodošlica domaćih katoličkih vernika, kao i saglasnost najveće verske zajednice. Pečat na papinu kartu za Srbiju dao je ruski patrijarh Kiril, koji se i sam nedavno na Kubi sreo sa čelnikom Rimske kurije, čime je indirektno dobijena i saglasnost Moskovske patrijaršije. Papin dolazak u Beograd, štaviše, bio bi uvertira i za početak priprema za ostvarenje njegove dugogodišnje želje - da poseti Moskvu.

Potporni stub razgovora o papinoj poseti su i veoma intenzivni odnosi SPC sa Svetom stolicom, kao i odbijanje Vatikana da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Najveća nepoznanica vezana za mogući dolazak pape Franje jeste upravo datum posete, što je tema o kojoj niko ne želi da govori. Poznavaoci prilika u Vatikanu napominju da je papa Franja uneo intenzivniju dinamiku rada, pa je moguće da već do kraja godine dođe u Srbiju.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

OO7

18.03.2016 11:07

Ne čekaj.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

18.03.2016 14:40

Неко лаже. Наши сигурно истину кажу јер је давно речено "чувај се лукави латина и када ти они поклоне доносе!" Ко сада лаже на тражење свога оца лажи вријеме ће показати? Примити римског Папу у ПОСЈЕТУ СРБији и СПЦ Светог Саве и старог СРБског рођака Господа нашег Исуса Христа могу само АНТИСРБИ као непријатељи Бога и СРБства: Православља и Светосавља.

ODGOVORITE
Name

Baja

18.03.2016 20:46

Mikicu kakva je razlika izmedju ove slike i onih iz Sirije ja ne vidim bas neku razliku

Name

xxl

18.03.2016 18:38

Kad se istočni i zapadni mantijaši sastanu, eto "napretka" za narod. Religija opijum za narod, davno je rekao Marks.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

19.03.2016 20:20

Ако нећеш вјеровати у Старог СРБског Рођака Господа нашег Исуса Христа као Творца, Искупитеља и Спасиоца свијета вјероваћеш тада у Маркса и Енгелса, Лењина и Стаљина, Тита и друге комунистичке претеча Сатане. Бајо комуњаро стара. СРБски хлеб једеш а глава ти још увијек у Ватикану и Вашингтону. Него треба тебе четнички штапом по гузи па би брзо и твоја глава из туђег свијета стигла У СРБију!

Name

симо

18.03.2016 21:01

Латини јерес

ODGOVORITE