За почетак прихрана и провјетравање травњака

Ако хоћете леп травњак, морате стално да га негујете. На већини травњака догађа се управо проблем загушености земље.

Занимљивости 18.03.2016 | 12:00
За почетак прихрана и провјетравање травњака

ЛЕП, добар и квалитетан травњак мора да буде негован.

За почетак, у марту вас чека проветравање и ђубрење травњака, да бисте подстакли раст траве. На већини травњака догађа се управо проблем загушености земље, јер се с временом наталоже одумрле и одрезане травке које онемогућују квалитетан доток воде, храњивих материја и ваздуха.



У случају када се деси загушеност земље травњака, почиње ширење маховине и корова. Потребно је травњак и корен траве проветрити, а оно се обавља грабуљама или вертикулатором и аераутором. На овај начин буше се рупе у травњаку у које улази ваздух, који допире до корена траве. Рупе се касније попуњавају песком и семеном.

Осим проветравања, травњак је потребно и прихранити. Прво пролећно прихрањивање најкасније треба обавити у марту, и то пре сезоне киша, при чему не треба претеривати са ђубривом.

Пролећно ђубрење помаже да травњак бржа расте, поврати зелену боју и добије бујан изглед. Препорука је такође да се прихрана обави по облачном времену, ујутро или увече.

Ако травњак након тога заливате, препоручује се пет до 10 литара воде по квадратном метру. Да бисте подстакли раст траве, наравно да травњак треба да покосите, а стручњаци истичу да то треба радити чак два пута недељно у периоду интензивног раста траве. Код првог кошења у години користите наоштрен нож тако да се обезбеди здрав раст и бујан изглед травњака.

Процес формирања и одржавања травњака садржи још једну операцију: досејавање. Обавља се три-четири пута у години. У зависности од тога да ли је травњак у осунчаном или засењеном делу, користе се смеше за сунце или хлад. Подсејавање, као и само сејање, обавља се “из руке”, а количине потребне за ту операцију су за 10 до 30 одсто мање него при првом сејању травњака.

ПРИПРЕМА КОСИЛИЦЕ

ПРЕ него што почне нова сезона кошења, пожељно је обратите пажњу на вашу косилицу и припремите је. Моторно уље је потребно заменити, а ако на ножу има малих пукотина и зареза, треба да набавите други. У сваком случају нож је потребно наоштрити пре почетка кошења.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар