Za početak prihrana i provjetravanje travnjaka

Ako hoćete lep travnjak, morate stalno da ga negujete. Na većini travnjaka događa se upravo problem zagušenosti zemlje.

Zanimljivosti 18.03.2016 | 12:00
Za početak prihrana i provjetravanje travnjaka

LEP, dobar i kvalitetan travnjak mora da bude negovan.

Za početak, u martu vas čeka provetravanje i đubrenje travnjaka, da biste podstakli rast trave. Na većini travnjaka događa se upravo problem zagušenosti zemlje, jer se s vremenom natalože odumrle i odrezane travke koje onemogućuju kvalitetan dotok vode, hranjivih materija i vazduha.



U slučaju kada se desi zagušenost zemlje travnjaka, počinje širenje mahovine i korova. Potrebno je travnjak i koren trave provetriti, a ono se obavlja grabuljama ili vertikulatorom i aerautorom. Na ovaj način buše se rupe u travnjaku u koje ulazi vazduh, koji dopire do korena trave. Rupe se kasnije popunjavaju peskom i semenom.

Osim provetravanja, travnjak je potrebno i prihraniti. Prvo prolećno prihranjivanje najkasnije treba obaviti u martu, i to pre sezone kiša, pri čemu ne treba preterivati sa đubrivom.

Prolećno đubrenje pomaže da travnjak brža raste, povrati zelenu boju i dobije bujan izgled. Preporuka je takođe da se prihrana obavi po oblačnom vremenu, ujutro ili uveče.

Ako travnjak nakon toga zalivate, preporučuje se pet do 10 litara vode po kvadratnom metru. Da biste podstakli rast trave, naravno da travnjak treba da pokosite, a stručnjaci ističu da to treba raditi čak dva puta nedeljno u periodu intenzivnog rasta trave. Kod prvog košenja u godini koristite naoštren nož tako da se obezbedi zdrav rast i bujan izgled travnjaka.

Proces formiranja i održavanja travnjaka sadrži još jednu operaciju: dosejavanje. Obavlja se tri-četiri puta u godini. U zavisnosti od toga da li je travnjak u osunčanom ili zasenjenom delu, koriste se smeše za sunce ili hlad. Podsejavanje, kao i samo sejanje, obavlja se “iz ruke”, a količine potrebne za tu operaciju su za 10 do 30 odsto manje nego pri prvom sejanju travnjaka.

PRIPREMA KOSILICE

PRE nego što počne nova sezona košenja, poželjno je obratite pažnju na vašu kosilicu i pripremite je. Motorno ulje je potrebno zameniti, a ako na nožu ima malih pukotina i zareza, treba da nabavite drugi. U svakom slučaju nož je potrebno naoštriti pre početka košenja.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar