У француским школама дозвољено пушење?

Иако је пушење у школама у Француској званично забрањено, изгледа да су за малолетне пушаче у тој земљи “дошли бољи дани”.

Занимљивости 18.03.2016 | 09:00
У француским школама дозвољено пушење?

Наиме, један петнаестогодишњак је рекао новинарима британског Гардијана да током школског одмора на терену иза школе увек попуши две-три цигаре. Посебно су се изненадили када им је рекао да је школа обезбедила пепељаре за ученике. У питању су промене које су почеле да се дешавају након прошлогодишњих терористичких напада у Паризу.

Наиме, школски званичници су забринути да би ђаци који пуше ван школског дворишта могли бити лака мета за терористе, па су донели одлуку да ставе пиксле у школска дворишта, како деца не би излазила на улицу. Ученик је рекао “да мисли да је то добра одлука и да се сада осећа безбедније”.

Међутим, не деле сви његово мишљење.

“Наставници су нам толико причали како је пушење штетно за здравље, а сада су нам обезбедили посебно место у школи где смемо да пушимо. Не капирам баш то. Плашим се да ће ово само ‘навући’ неке друге ученике да запале цигару” рекла је једна ученица.

Француски доктори су изразили сличну забринутост:

“По нашим подацима, око 125.000 ученика који сада пуше, умреће у наредних 30 година. То је ипак много већа бројка од потенцијалног терористичког напада” наводе француски лекари.

Због свега тога, француско Министарство просвете мора ускоро донети званичну одлуку о пепељарама у школама. Иако из Министарства тврде да ту нема никакве дилеме и да су свим снагама посвећени борби против зависности, рок за доношење те одлуке је већ померан два пута. Следећи рок је 26. маја.

А до тад, ученици ће имати пепељаре у школским двориштима.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АБЦ

19.03.2016 10:30

Е ДО ДЈАВОЛА ДА НЕ КАЗЕМ ДРУГАЦИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ПУСЕЊЕ ДЕЦИ ЕЈ ЕВРОПО КУДА ИДЕС .

ОДГОВОРИТЕ