U francuskim školama dozvoljeno pušenje?

Iako je pušenje u školama u Francuskoj zvanično zabranjeno, izgleda da su za maloletne pušače u toj zemlji “došli bolji dani”.

Zanimljivosti 18.03.2016 | 09:00
U francuskim školama dozvoljeno pušenje?

Naime, jedan petnaestogodišnjak je rekao novinarima britanskog Gardijana da tokom školskog odmora na terenu iza škole uvek popuši dve-tri cigare. Posebno su se iznenadili kada im je rekao da je škola obezbedila pepeljare za učenike. U pitanju su promene koje su počele da se dešavaju nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu.

Naime, školski zvaničnici su zabrinuti da bi đaci koji puše van školskog dvorišta mogli biti laka meta za teroriste, pa su doneli odluku da stave piksle u školska dvorišta, kako deca ne bi izlazila na ulicu. Učenik je rekao “da misli da je to dobra odluka i da se sada oseća bezbednije”.

Međutim, ne dele svi njegovo mišljenje.

“Nastavnici su nam toliko pričali kako je pušenje štetno za zdravlje, a sada su nam obezbedili posebno mesto u školi gde smemo da pušimo. Ne kapiram baš to. Plašim se da će ovo samo ‘navući’ neke druge učenike da zapale cigaru” rekla je jedna učenica.

Francuski doktori su izrazili sličnu zabrinutost:

“Po našim podacima, oko 125.000 učenika koji sada puše, umreće u narednih 30 godina. To je ipak mnogo veća brojka od potencijalnog terorističkog napada” navode francuski lekari.

Zbog svega toga, francusko Ministarstvo prosvete mora uskoro doneti zvaničnu odluku o pepeljarama u školama. Iako iz Ministarstva tvrde da tu nema nikakve dileme i da su svim snagama posvećeni borbi protiv zavisnosti, rok za donošenje te odluke je već pomeran dva puta. Sledeći rok je 26. maja.

A do tad, učenici će imati pepeljare u školskim dvorištima.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ABC

19.03.2016 10:30

E DO DJAVOLA DA NE KAZEM DRUGACIJE DOZVOLJENO PUSENJE DECI EJ EVROPO KUDA IDES .

ODGOVORITE