Нова теорија о краљици Нефертити

Гроб краљице Нефертити једна је од највећих мистерија археологије, али истраживања групе научника са универзитета Аризона можда су коначно дала дугочекивани одговор.

Занимљивости 18.03.2016 | 08:32
Нова теорија о краљици Нефертити

Легендарана лепотица владала је Египтом уз фараона Аменхотепа ИВ 14 векова пре христа.

Иако је једна од најпопуларнијих личности Старог Египта, данас је од ње сачувано веома мало предмета, од којих је најпознатија њена биста, која се чува у музеју у Берлину. У историји је упамћена по верској реформи, коју је спровела у Египту заједно са својим мужем, али и по лепоти за коју се тврди да је била посебна.

Место где је сахрањена до данас није познато, али Николас Ривс, археолог са универзитета Аризона тврди да је дошао до одгвора. Према његовој храброј теорији краљица Неферити сахрањена у Тутанкамоновој гробници.

До ове теорије дошли су након скенирања унутрашњости гробнице Тутанкамона у високој резолуцији.

Компанија "Фацтум Арте", која је ангажована да скенира гробницу, открила необичне линије и неправилности у малтеру што указује на то да је зид изграђен преко врата у древним временима. Иза тих врата налазе се скривене коморе у којима би, тврде археолози требало да се налази гробница краљице Нефертити, жене фараона Акхенатена и Тутанкамоновог оца.

Прве анализе показале су и да у тим скривеним просторијама највероватније налази метал и органске материје, што би могли бити артефакти са којима је сахрањена.

Подсетимо, након што се спекулисало о изјави министра туризма у Египту, Хашима Зазоа, да се у Тутанкамоновој гробници сигурно налазе скривене одаје које крију великог благо, Министарство антиквитета је раније ове године открило да ће ускоро отпочети нова истраживања, која ће обелоданити праву истину о гробници краља Тутанкамона.

Бивши египатски министар за антиквитете, Захи Хавас, затражио је да се та тврдња опрезно и детаљно истражи. Он је истакао да геолошке особине у Долини краљева могу довести до тога да радар лажно показује позитивно на гробницу, док у ствари тај сигнал долази од природе.

Тутанкамонову гробницу пронашао је истраживач Хауард Картер 1922. године. У одајама где је сахрањен пронађено је више од 5,000 предмета међу којима и одећа, музички инструменти, па чак и кочије.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар