Nova teorija o kraljici Nefertiti

Grob kraljice Nefertiti jedna je od najvećih misterija arheologije, ali istraživanja grupe naučnika sa univerziteta Arizona možda su konačno dala dugočekivani odgovor.

Zanimljivosti 18.03.2016 | 08:32
Nova teorija o kraljici Nefertiti

Legendarana lepotica vladala je Egiptom uz faraona Amenhotepa IV 14 vekova pre hrista.

Iako je jedna od najpopularnijih ličnosti Starog Egipta, danas je od nje sačuvano veoma malo predmeta, od kojih je najpoznatija njena bista, koja se čuva u muzeju u Berlinu. U istoriji je upamćena po verskoj reformi, koju je sprovela u Egiptu zajedno sa svojim mužem, ali i po lepoti za koju se tvrdi da je bila posebna.

Mesto gde je sahranjena do danas nije poznato, ali Nikolas Rivs, arheolog sa univerziteta Arizona tvrdi da je došao do odgvora. Prema njegovoj hrabroj teoriji kraljica Neferiti sahranjena u Tutankamonovoj grobnici.

Do ove teorije došli su nakon skeniranja unutrašnjosti grobnice Tutankamona u visokoj rezoluciji.

Kompanija "Factum Arte", koja je angažovana da skenira grobnicu, otkrila neobične linije i nepravilnosti u malteru što ukazuje na to da je zid izgrađen preko vrata u drevnim vremenima. Iza tih vrata nalaze se skrivene komore u kojima bi, tvrde arheolozi trebalo da se nalazi grobnica kraljice Nefertiti, žene faraona Akhenatena i Tutankamonovog oca.

Prve analize pokazale su i da u tim skrivenim prostorijama najverovatnije nalazi metal i organske materije, što bi mogli biti artefakti sa kojima je sahranjena.

Podsetimo, nakon što se spekulisalo o izjavi ministra turizma u Egiptu, Hašima Zazoa, da se u Tutankamonovoj grobnici sigurno nalaze skrivene odaje koje kriju velikog blago, Ministarstvo antikviteta je ranije ove godine otkrilo da će uskoro otpočeti nova istraživanja, koja će obelodaniti pravu istinu o grobnici kralja Tutankamona.

Bivši egipatski ministar za antikvitete, Zahi Havas, zatražio je da se ta tvrdnja oprezno i detaljno istraži. On je istakao da geološke osobine u Dolini kraljeva mogu dovesti do toga da radar lažno pokazuje pozitivno na grobnicu, dok u stvari taj signal dolazi od prirode.

Tutankamonovu grobnicu pronašao je istraživač Hauard Karter 1922. godine. U odajama gde je sahranjen pronađeno je više od 5,000 predmeta među kojima i odeća, muzički instrumenti, pa čak i kočije.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar