Прича: Чудо попут Лестера, али они чак и не примају плате!!!

Мистерија са Дона која је запалила Русију! Ирански Меси, времешни Шпанац, груби Молдавац, магични Еквадорац и гомила ратника Курбана Бердијева исписују импресивну фудбалску причу!

Фудбал 27.03.2016 | 23:40
Прича: Чудо попут Лестера, али они чак и не примају плате!!!

Ростов је руска верзија Лестера, а његови играчи то себи понављају свакога дана. Еквадорац Кристијан Нобоа извео је ову компарацију у најави суботњег дербија против московског ЦСКА који је за њих био утакмица сезоне. Ростов је морао да победи како им ривал не би побегао на врху руског шампионата и то су и учинили, чисто и заслужено.

Сердар Азмун, момак којег зову ирански Меси и који је својевремено био на корак од дреса Ливерпула, сјајно је пронашао Дмитрија Полоза у финишу првог полувремена за 1:0. Резервиста Муса Думбија је у последњем минуту надокнаде поставио коначних 2:0 за тим обично намргођеног тренера Курбана Бердјева.

Искусни стручњак са бројаницом у руци није могао да одоли овај пут, па је покрај аут линије славио победу као суманут.
„Надам се да ћемо наставити у овом стилу и изенадити све у Русији освајањем титуле шампиона. Ако Лестер може то да уради, онда можемо и ми“, истакао је Азмун.

И постоје, наравно, сличности између ова два клуба. Ростов је био очајан прошле сезоне, у ствари много гори од Лестера јер је једва избегао селидбу у нижи ранг. Након што је завршио сезону на деоби претпоследњег места са истим бројем бодова као и Торпедо (29), Ростов је остао изнад због већег броја победа, али је у баражу морао да се бори за живот са друголигашем Тосном.

Пошто је остао без неколицине значајних играча током лета, очекивало се да се Ростов опет бори за опстанак, а многи су их већ видели као нове друголигаше. Уместо тога, они су после одигране две трећине шампионата на врху табеле, што је чудо и може да буде још већа сензација него евентуални тријумф Лестера у Премијер лиги, ако узмемо у обзир све чињенице.

Прво, можда нисмо то схватали на почетку сезоне, али је јасно да је екипа Клаудија Ранијерија препуна фудбалера светске класе највише захваљујући сјајном скаутингу. Ростов нема ниједну звезду, чак ни за стандарде руског фудбала. Самим тим, рећи за њих да играју до лимита својих могућности је велико непознавање ствари.

Друго, Лестер је финансијски стабилан клуб. Јесу они платежно иза Челсија или Манчестер Ситија, али су њихове звезде плаћене добро и на време. С друге стране, Ростов нема руководство већ неколико година. Налазе се на ивици банкрота, а њихови играчи нису примили плату неколико месеци. Крајем прошле сезоне су чак и штрајковали, а ситуација се није драматично променила ни ове године. Ростов је у октобру кажњен од стране Фудбалског савеза Русије јер није отплатио раније дугове.

Изненађење је да се овај тим није распао, већ се налази у покушају да испише најчудеснију причу у историји руског фудбала и направи највећу сензацију икада. За то је заслужан један човек. Немогуће је потценити допринос Курбана Бердјева, чији је рад у претходним сезонама брез сумње показао да се ради о једном од најбољих тренера у Европи. Заслужено. Његов стил фудбала је спектакуларан јер нико не очекује од Ростова да игра као Барселона или као Лестер. Само се држе онога што им доноси бодове.

Претходна највећа сензација у Русији десила се када је Рубин био шампион 2008. године, а предводио га је и тада Бердјев. Преузео је клуб из Татарстана још 2001. године, увео их у Премијер лигу први пут у историји и изградио солидан тим који се често држао у средини табеле, од којег нико није очекивао да ће досегнути сам врх.

Када је Рубин те 2008. године добио првих седам утакмица, очекивало се да пре или касније отпадну из шампионске трке, али то се није догодило и Бердјев је освојио титулу три кола пре краја. Шта више, Рубин је успешно одбранио наслов првака наредне сезоне, играјући много нападачкији фудбал. Постали су цењени уучесник Лиге шампиона, а прославили су се и тако што су победили Барсу на Ноу Кампу са 2:1 давне 2009. године.

Бердјев је необичан тренер у Русији, јер осим што се не одваја од бројанице на сваком мечу, воли да има тоталну контролу над свим клупским дешавањима. У Рубину не само да је био тренер већ и потпредседник клуба који се питао за апсолутно све. Након промена у клупском руководству 2012. године његова позиција је ослабила, а тим је поприлично пао због тога. Отпуштен је под сензационалним околностима у децембру 2013. године, а разлог је био више политичке природе него спортске.

После 13 година у Казању, цела Русија је желела да сазна шта Туркменистанац смера следеће. Спартак из Москве и Зенит су се спомињали као могуће дестинације, али то нису клубови у којима тренер има сву слободу да одлучује како хоће. Ростов, пак, имао је слабу одбрану и изгледао је као тим који се сигурно сели у Другу лигу, али је у овом граду завладало одушевљење када је искусни тренер одлучио да их преузме у децембру 2014. године. Мада никоме није било јасно шта је Бердјев желео.

Сада је можда некоме јасније. Искусни 63-годишњи тренер спасио је Ростов прошле сезоне, а онда довео играче којима је веровао још док је тренирао Рубин. Најважнији од свих је 36-годишњи шпански дефанзивац Цезар Навас, који је отпуштен у Казању, па је дошао као слободан играч. Позајмица Азмуна из Рубина је продужена, а стигао је и Нобоа. Еквадорац се после одласка из Казања 2012. године није пронашао дресу Динама из Москве, али се вратио у форму управо под вођством Бердјева.

Нову сезону Ростов је започео серијом од пет утакмица без пораза и постало је евидентно да је рад Бердјева током лета био феноменалан. Дезорганизовани тим претворио је дисциплиновану дружину озбиљних фудбалера који у сваком тренутку знају шта хоће. Нису спектакуларни за гледање, често су и досадни, али ретко примају голове и могу да исцеде противника. Чак девет пута нису примили гол на 20 утакмица што доста говори о њиховом карактеру.

Цео тим се у глобалу поправио под утицајем Бердјева. Искусни молдавски везиста Александру Гатчан који је раније био познат само по добијању жутих и црвених картона сада је главни играч на средини терена. Дефанзивац Иван Новоселтсев (24) који је био славан по томе што је запросио девојку на терену сада је кандидат за репрезентацију Русије. Тимофеј Маргасов који је био тотални анонимус и позајмљен друголигашу Сибиру прошле сезоне, ове године није пропустио ниједан минут. Има још неколико занимљивих играча на овој листи, али је Курбан Бердјев, реално, прва звезда Ростова.

Занимљиво, тренер ЦСКА и селектор Русије Леонид Слуцки није позвао ниједног фудбалера Ростова у национални тим недавно и тешко да ће ико од њих добити позив да путује на Европско првенство у Француској, што суботњу победу над Московљанима чини још слађом.
„Не покушавамо никоме ништа да докажемо. Само нашу тактику прилагођавамо ривалу. Захвалан сам својим играчима на дисциплини“, истакао је Бердјев.

Када је упитан шта је циљ Ростова ове сезоне, тренер ниједном речју није споменуо титулу.
„Идемо од утакмице до утакмице“.

Могу ли да освоје титулу шампиона? Напад Ростова није нешто претерано ефикасан ове сезоне. Дао је 26 голова на 20 утакмица, што је мање од било ког тима у првој половини табеле. Њихове шансе да у шампионској трци победе ЦСКА до краја сезоне нису велике, али нико се није кладио на њих ни на почетку сезоне када је трка почела, а ево где су сада. Ако се сетимо Рубина из 2008. године, јасно је да је све могуће и зато што Бердјев уме да прави чуда.

Чак и ако не освоје титулу, друга позиција и пласман у квалификације за Лигу шампиона је велика ствар јер је Ростов на шест бодова предности од мултимилионера Зенита из Санкт Петербурга. То није баш добра вест ни за руски фудбал, јер када је Ростов некако 2014. освојио Куп Русије и изборио пласман на међународну сцену избачен је из Европе због кршења финансијских правила.

Такав сценарио је могућ и овај пут, али у међувремену, навијачи овог тима неће размишљати пуно о томе. Само ће уживати у овој изненадној шампионској трци и ко зна, можда се на крају и Лестер и Ростов нађу заједно у групној фази Лиге шампиона с јесени. Лепо би било.

Коментари / 0

Оставите коментар