Priča: Čudo poput Lestera, ali oni čak i ne primaju plate!!!

Misterija sa Dona koja je zapalila Rusiju! Iranski Mesi, vremešni Španac, grubi Moldavac, magični Ekvadorac i gomila ratnika Kurbana Berdijeva ispisuju impresivnu fudbalsku priču!

Fudbal 27.03.2016 | 23:40
Priča: Čudo poput Lestera, ali oni čak i ne primaju plate!!!

Rostov je ruska verzija Lestera, a njegovi igrači to sebi ponavljaju svakoga dana. Ekvadorac Kristijan Noboa izveo je ovu komparaciju u najavi subotnjeg derbija protiv moskovskog CSKA koji je za njih bio utakmica sezone. Rostov je morao da pobedi kako im rival ne bi pobegao na vrhu ruskog šampionata i to su i učinili, čisto i zasluženo.

Serdar Azmun, momak kojeg zovu iranski Mesi i koji je svojevremeno bio na korak od dresa Liverpula, sjajno je pronašao Dmitrija Poloza u finišu prvog poluvremena za 1:0. Rezervista Musa Dumbija je u poslednjem minutu nadoknade postavio konačnih 2:0 za tim obično namrgođenog trenera Kurbana Berdjeva.

Iskusni stručnjak sa brojanicom u ruci nije mogao da odoli ovaj put, pa je pokraj aut linije slavio pobedu kao sumanut.
„Nadam se da ćemo nastaviti u ovom stilu i izenaditi sve u Rusiji osvajanjem titule šampiona. Ako Lester može to da uradi, onda možemo i mi“, istakao je Azmun.

I postoje, naravno, sličnosti između ova dva kluba. Rostov je bio očajan prošle sezone, u stvari mnogo gori od Lestera jer je jedva izbegao selidbu u niži rang. Nakon što je završio sezonu na deobi pretposlednjeg mesta sa istim brojem bodova kao i Torpedo (29), Rostov je ostao iznad zbog većeg broja pobeda, ali je u baražu morao da se bori za život sa drugoligašem Tosnom.

Pošto je ostao bez nekolicine značajnih igrača tokom leta, očekivalo se da se Rostov opet bori za opstanak, a mnogi su ih već videli kao nove drugoligaše. Umesto toga, oni su posle odigrane dve trećine šampionata na vrhu tabele, što je čudo i može da bude još veća senzacija nego eventualni trijumf Lestera u Premijer ligi, ako uzmemo u obzir sve činjenice.

Prvo, možda nismo to shvatali na početku sezone, ali je jasno da je ekipa Klaudija Ranijerija prepuna fudbalera svetske klase najviše zahvaljujući sjajnom skautingu. Rostov nema nijednu zvezdu, čak ni za standarde ruskog fudbala. Samim tim, reći za njih da igraju do limita svojih mogućnosti je veliko nepoznavanje stvari.

Drugo, Lester je finansijski stabilan klub. Jesu oni platežno iza Čelsija ili Mančester Sitija, ali su njihove zvezde plaćene dobro i na vreme. S druge strane, Rostov nema rukovodstvo već nekoliko godina. Nalaze se na ivici bankrota, a njihovi igrači nisu primili platu nekoliko meseci. Krajem prošle sezone su čak i štrajkovali, a situacija se nije dramatično promenila ni ove godine. Rostov je u oktobru kažnjen od strane Fudbalskog saveza Rusije jer nije otplatio ranije dugove.

Iznenađenje je da se ovaj tim nije raspao, već se nalazi u pokušaju da ispiše najčudesniju priču u istoriji ruskog fudbala i napravi najveću senzaciju ikada. Za to je zaslužan jedan čovek. Nemoguće je potceniti doprinos Kurbana Berdjeva, čiji je rad u prethodnim sezonama brez sumnje pokazao da se radi o jednom od najboljih trenera u Evropi. Zasluženo. Njegov stil fudbala je spektakularan jer niko ne očekuje od Rostova da igra kao Barselona ili kao Lester. Samo se drže onoga što im donosi bodove.

Prethodna najveća senzacija u Rusiji desila se kada je Rubin bio šampion 2008. godine, a predvodio ga je i tada Berdjev. Preuzeo je klub iz Tatarstana još 2001. godine, uveo ih u Premijer ligu prvi put u istoriji i izgradio solidan tim koji se često držao u sredini tabele, od kojeg niko nije očekivao da će dosegnuti sam vrh.

Kada je Rubin te 2008. godine dobio prvih sedam utakmica, očekivalo se da pre ili kasnije otpadnu iz šampionske trke, ali to se nije dogodilo i Berdjev je osvojio titulu tri kola pre kraja. Šta više, Rubin je uspešno odbranio naslov prvaka naredne sezone, igrajući mnogo napadačkiji fudbal. Postali su cenjeni uučesnik Lige šampiona, a proslavili su se i tako što su pobedili Barsu na Nou Kampu sa 2:1 davne 2009. godine.

Berdjev je neobičan trener u Rusiji, jer osim što se ne odvaja od brojanice na svakom meču, voli da ima totalnu kontrolu nad svim klupskim dešavanjima. U Rubinu ne samo da je bio trener već i potpredsednik kluba koji se pitao za apsolutno sve. Nakon promena u klupskom rukovodstvu 2012. godine njegova pozicija je oslabila, a tim je poprilično pao zbog toga. Otpušten je pod senzacionalnim okolnostima u decembru 2013. godine, a razlog je bio više političke prirode nego sportske.

Posle 13 godina u Kazanju, cela Rusija je želela da sazna šta Turkmenistanac smera sledeće. Spartak iz Moskve i Zenit su se spominjali kao moguće destinacije, ali to nisu klubovi u kojima trener ima svu slobodu da odlučuje kako hoće. Rostov, pak, imao je slabu odbranu i izgledao je kao tim koji se sigurno seli u Drugu ligu, ali je u ovom gradu zavladalo oduševljenje kada je iskusni trener odlučio da ih preuzme u decembru 2014. godine. Mada nikome nije bilo jasno šta je Berdjev želeo.

Sada je možda nekome jasnije. Iskusni 63-godišnji trener spasio je Rostov prošle sezone, a onda doveo igrače kojima je verovao još dok je trenirao Rubin. Najvažniji od svih je 36-godišnji španski defanzivac Cezar Navas, koji je otpušten u Kazanju, pa je došao kao slobodan igrač. Pozajmica Azmuna iz Rubina je produžena, a stigao je i Noboa. Ekvadorac se posle odlaska iz Kazanja 2012. godine nije pronašao dresu Dinama iz Moskve, ali se vratio u formu upravo pod vođstvom Berdjeva.

Novu sezonu Rostov je započeo serijom od pet utakmica bez poraza i postalo je evidentno da je rad Berdjeva tokom leta bio fenomenalan. Dezorganizovani tim pretvorio je disciplinovanu družinu ozbiljnih fudbalera koji u svakom trenutku znaju šta hoće. Nisu spektakularni za gledanje, često su i dosadni, ali retko primaju golove i mogu da iscede protivnika. Čak devet puta nisu primili gol na 20 utakmica što dosta govori o njihovom karakteru.

Ceo tim se u globalu popravio pod uticajem Berdjeva. Iskusni moldavski vezista Aleksandru Gatčan koji je ranije bio poznat samo po dobijanju žutih i crvenih kartona sada je glavni igrač na sredini terena. Defanzivac Ivan Novoseltsev (24) koji je bio slavan po tome što je zaprosio devojku na terenu sada je kandidat za reprezentaciju Rusije. Timofej Margasov koji je bio totalni anonimus i pozajmljen drugoligašu Sibiru prošle sezone, ove godine nije propustio nijedan minut. Ima još nekoliko zanimljivih igrača na ovoj listi, ali je Kurban Berdjev, realno, prva zvezda Rostova.

Zanimljivo, trener CSKA i selektor Rusije Leonid Slucki nije pozvao nijednog fudbalera Rostova u nacionalni tim nedavno i teško da će iko od njih dobiti poziv da putuje na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, što subotnju pobedu nad Moskovljanima čini još slađom.
„Ne pokušavamo nikome ništa da dokažemo. Samo našu taktiku prilagođavamo rivalu. Zahvalan sam svojim igračima na disciplini“, istakao je Berdjev.

Kada je upitan šta je cilj Rostova ove sezone, trener nijednom rečju nije spomenuo titulu.
„Idemo od utakmice do utakmice“.

Mogu li da osvoje titulu šampiona? Napad Rostova nije nešto preterano efikasan ove sezone. Dao je 26 golova na 20 utakmica, što je manje od bilo kog tima u prvoj polovini tabele. Njihove šanse da u šampionskoj trci pobede CSKA do kraja sezone nisu velike, ali niko se nije kladio na njih ni na početku sezone kada je trka počela, a evo gde su sada. Ako se setimo Rubina iz 2008. godine, jasno je da je sve moguće i zato što Berdjev ume da pravi čuda.

Čak i ako ne osvoje titulu, druga pozicija i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona je velika stvar jer je Rostov na šest bodova prednosti od multimilionera Zenita iz Sankt Peterburga. To nije baš dobra vest ni za ruski fudbal, jer kada je Rostov nekako 2014. osvojio Kup Rusije i izborio plasman na međunarodnu scenu izbačen je iz Evrope zbog kršenja finansijskih pravila.

Takav scenario je moguć i ovaj put, ali u međuvremenu, navijači ovog tima neće razmišljati puno o tome. Samo će uživati u ovoj iznenadnoj šampionskoj trci i ko zna, možda se na kraju i Lester i Rostov nađu zajedno u grupnoj fazi Lige šampiona s jeseni. Lepo bi bilo.

Komentari / 0

Ostavite komentar