Викиликс: Хилари Клинтон и дипломате о Србији

Викиликс је објавио тајну преписку Хилари Клинтон и америчких дипломата, а ево шта у овим порукама пише о Косову и Србији.

Србија 17.03.2016 | 18:40
Викиликс: Хилари Клинтон и дипломате о Србији

Сајт Викиликс данас је поново шокирао свет у којем је објавио тајне депеше једног од кандидата за председника САД Хилари Клинтон које је размењивала са америчким амбасадама, а у којима се помињу Србија, политичко стање у њој, као и независност Косова и Метохије. Телеграф.рс вам преноси неке од тајних преписки Клинтонове и америчких дипломата!

Хилари Клинтон се у својим електронским препискама са дипломатама из САД посебно интересовала за ситуацију на Косову и Метохији, мада је у осталим порукама било речи и о политичкој ситуацији у Србији, њеним лидерима, па чак и како су осниване поједине политичке партије.

У једној од порука помиње се и договор у дијалогу између Београда и Приштине од 24. фебруара 2012. године.

“Поздрављамо постигнути споразум данас и имплементацију интегрисаног управљања на прелазима (ИБМ). Ови споразуми представљају велики корак напред. Они су важни не само за Србију и Косово, већ и за стабилност у региону и на тај начин за ЕУ.

Све државе чланице ЕУ су дали своју подршку резолуцији септембра 2010. године Генерална скупштина УН-а покретање дијалога између Београда и Приштине.

Циљ овог дијалога је да помогне обема странама оствари напредак на свом путу ка Европи. У том контексту, високи представник (тада Кетрин Ештон) изјавила је да “честита обема странама на ова два значајним споразума. Оба су даљи кораци на европском путу”.

Што се тиче Србије, ови споразуми о регионалној сарадњи и ИБМ су посебно добродошли имајуц́и у виду разматрања, у току наредне недеље, Савета ЕУ а у вези са статусом кандидата за Србију.

Што се тиче Косова, то је важно јер чини Косово пуноправним учесником на регионалним скуповима и догађајима као и да ц́е му омогуц́ити даљи напредак ка уговорним односима са ЕУ.

 

Косово ц́е на тај начин пратити исти европски пут као и све друге у земљама Западног Балкана, у складу са својом европском перспективом. У том светлу, Комисија предлаже да се покрене студију изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Косова и ЕУ”, написала је, између осталог, Клинтонова.

Хилари је, како је Викиликс објавио, а након усвајања постигнутих договора 2012. године само 4 дана после 28. фебруара послала поруку свим важнијим дипломатама који су “били у случају Дијалог Београда и Приштине” следеће садржине:

“Потребно је много ангажовања на више фронтова да се испуни овај приоритет. Хвала свима”, гласила је прва реченица поруке.

"Студија изводљивости за Косово је договорена, и уз малу промену језика ц́е добити једногласну подршку чланица ЕУ“, додала је она.

У следећим порукама које је пренео Викиликс Клинтонова је написала да је понуда Србије Албанцима са Косова која гласи “ВИШЕ ОД АУТОНОМИЈЕ, МАЊЕ ОД НЕЗАВИСНОСТИ” веома фер!

“Захтев Србије биће заснован на чињеници да мир у региону не може бити постигнут ако једна страна “губи све, а друга добије све”. Београд ц́е такође инсистирати на заштити међународног права, а ако Српска резолуција буде усвојена од стране УН, процес признавања Косова ц́е коначно бити заустављен у потпуности”, наводи се у једној од порука.

Извор: Телеграф

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

17.03.2016 18:57

Хилари Клинтон није нист боља од њеног сексуалног манијака од Цовјека!!!А он је прави сексуални Манијак'Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЛ КЛИНТОН

17.03.2016 19:10

КРАМПУША

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

17.03.2016 20:16

Сваста могу реци о њима само ниста добро о овим ИДИОТИМА