Vikiliks: Hilari Klinton i diplomate o Srbiji

Vikiliks je objavio tajnu prepisku Hilari Klinton i američkih diplomata, a evo šta u ovim porukama piše o Kosovu i Srbiji.

Srbija 17.03.2016 | 18:40
Vikiliks: Hilari Klinton i diplomate o Srbiji

Sajt Vikiliks danas je ponovo šokirao svet u kojem je objavio tajne depeše jednog od kandidata za predsednika SAD Hilari Klinton koje je razmenjivala sa američkim ambasadama, a u kojima se pominju Srbija, političko stanje u njoj, kao i nezavisnost Kosova i Metohije. Telegraf.rs vam prenosi neke od tajnih prepiski Klintonove i američkih diplomata!

Hilari Klinton se u svojim elektronskim prepiskama sa diplomatama iz SAD posebno interesovala za situaciju na Kosovu i Metohiji, mada je u ostalim porukama bilo reči i o političkoj situaciji u Srbiji, njenim liderima, pa čak i kako su osnivane pojedine političke partije.

U jednoj od poruka pominje se i dogovor u dijalogu između Beograda i Prištine od 24. februara 2012. godine.

“Pozdravljamo postignuti sporazum danas i implementaciju integrisanog upravljanja na prelazima (IBM). Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak napred. Oni su važni ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za stabilnost u regionu i na taj način za EU.

Sve države članice EU su dali svoju podršku rezoluciji septembra 2010. godine Generalna skupština UN-a pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Cilj ovog dijaloga je da pomogne obema stranama ostvari napredak na svom putu ka Evropi. U tom kontekstu, visoki predstavnik (tada Ketrin Ešton) izjavila je da “čestita obema stranama na ova dva značajnim sporazuma. Oba su dalji koraci na evropskom putu”.

Što se tiče Srbije, ovi sporazumi o regionalnoj saradnji i IBM su posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranja, u toku naredne nedelje, Saveta EU a u vezi sa statusom kandidata za Srbiju.

Što se tiče Kosova, to je važno jer čini Kosovo punopravnim učesnikom na regionalnim skupovima i događajima kao i da će mu omogućiti dalji napredak ka ugovornim odnosima sa EU.

 

Kosovo će na taj način pratiti isti evropski put kao i sve druge u zemljama Zapadnog Balkana, u skladu sa svojom evropskom perspektivom. U tom svetlu, Komisija predlaže da se pokrene studiju izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU”, napisala je, između ostalog, Klintonova.

Hilari je, kako je Vikiliks objavio, a nakon usvajanja postignutih dogovora 2012. godine samo 4 dana posle 28. februara poslala poruku svim važnijim diplomatama koji su “bili u slučaju Dijalog Beograda i Prištine” sledeće sadržine:

“Potrebno je mnogo angažovanja na više frontova da se ispuni ovaj prioritet. Hvala svima”, glasila je prva rečenica poruke.

"Studija izvodljivosti za Kosovo je dogovorena, i uz malu promenu jezika će dobiti jednoglasnu podršku članica EU“, dodala je ona.

U sledećim porukama koje je preneo Vikiliks Klintonova je napisala da je ponuda Srbije Albancima sa Kosova koja glasi “VIŠE OD AUTONOMIJE, MANJE OD NEZAVISNOSTI” veoma fer!

“Zahtev Srbije biće zasnovan na činjenici da mir u regionu ne može biti postignut ako jedna strana “gubi sve, a druga dobije sve”. Beograd će takođe insistirati na zaštiti međunarodnog prava, a ako Srpska rezolucija bude usvojena od strane UN, proces priznavanja Kosova će konačno biti zaustavljen u potpunosti”, navodi se u jednoj od poruka.

Izvor: Telegraf

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

17.03.2016 18:57

Hilari Klinton nije nist bolja od njenog seksualnog manijaka od Covjeka!!!A on je pravi seksualni Manijak'Pozzz

ODGOVORITE
Name

BIL KLINTON

17.03.2016 19:10

KRAMPUŠA

ODGOVORITE
Name

mf

17.03.2016 20:16

Svasta mogu reci o njima samo nista dobro o ovim IDIOTIMA