Џихадисти и Трамп на листи 10 свјетских ризика

Побједа Доналда Трампа на изборима у САД налази се на листи десет ризика са којим се свијет суочава, наводи се у истраживању Економист интелиџенс јунита.

Свијет 17.03.2016 | 13:48
Џихадисти и Трамп на листи 10 свјетских ризика

Британска истраживачка група истиче да би побједа Трампа могла да угрози глобалну економију и повећа политичке и безбједносне ризике у САД.

Међутим, не очекује се да он побиједи Хилари Клинтон која је виђена као „највјероватнији кандидат демократа“, додаје ББЦ.

Трамп је рангиран као већи ризик за свијет од британског напуштања Европске уније и оружаног сукоба Јужном кинеском мору.

Испред Трампа су тежак удар на Кину услијед оштрог економског успоравања и руска интервенција у Украјини и Сирији која ствара нови Хладни рат, виђени су као опаснији од Трампове побједе.

„Иако је Трамп дао мало детаља о својој политици, а они које је дао подложни су редовним промјенама“, из ЕИУ наводе да је ријеч о процјени ризика.

На скали од један до 25 Трамп је добио оцјену 12, исто као „пријетња да глобални џихадизам дестабилизује свјетску економију“.

У извјештају је упозорено да би његов оштар тон усмјерен против Мексика и Кине „нарочито могао да брзо ескалира у трговински рат“.

Подсјећа се да је Трамп позвао на изградњу зида између САД и Мексика који би платио Мексико, као и да је током кампање позвао на убиства породица терориста, као и на војну инвазију на Сирију како би била уништена Исламска држава.

„Његове војне тенденције према Блиском истоку и забрана муслиманима да путују у САД могли би да буду потенцијално оруђе за регрутовање џихадиста“, додаје се у извјештају.

Избори у САД биће одржани 8. новембра.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

17.03.2016 12:52

Трамп, за сад, није слао дронове на туђу децу, нити је свргавао легитимне владе. Клинтонова јесте! Па ви сконтајте ко је ту опасност за планету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2016 20:11

Не лупај није то радио јер није имао сансе, буде ли изабран то је крај свијета

Name

православац

17.03.2016 13:04

Британска истраживачка група оли пропагандна машина Сороша и његове багре ... Стварно би било опасно да један Трамп угрози ово царство мира , демократије ,љубави према исламу и Мексиканцима ,хармоничне односе са Русијом и Кином и сва она дивна прољећа и баклканске руте које је матора лезбејка покренула и намјерава да покрене .Тај човјек је једина нада да нас болесници из Вашингтона не увале у тоталну пропаст .

ОДГОВОРИТЕ
Name

петровиц десанка

17.03.2016 13:39

За нас је клинтонка опаснија

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

17.03.2016 14:47

Ја кад погледам клинтонку у овци,помислим да није са ове планете,она је зло

ОДГОВОРИТЕ