Džihadisti i Tramp na listi 10 svjetskih rizika

Pobjeda Donalda Trampa na izborima u SAD nalazi se na listi deset rizika sa kojim se svijet suočava, navodi se u istraživanju Ekonomist intelidžens junita.

Svijet 17.03.2016 | 13:48
Džihadisti i Tramp na listi 10 svjetskih rizika

Britanska istraživačka grupa ističe da bi pobjeda Trampa mogla da ugrozi globalnu ekonomiju i poveća političke i bezbjednosne rizike u SAD.

Međutim, ne očekuje se da on pobijedi Hilari Klinton koja je viđena kao „najvjerovatniji kandidat demokrata“, dodaje BBC.

Tramp je rangiran kao veći rizik za svijet od britanskog napuštanja Evropske unije i oružanog sukoba Južnom kineskom moru.

Ispred Trampa su težak udar na Kinu uslijed oštrog ekonomskog usporavanja i ruska intervencija u Ukrajini i Siriji koja stvara novi Hladni rat, viđeni su kao opasniji od Trampove pobjede.

„Iako je Tramp dao malo detalja o svojoj politici, a oni koje je dao podložni su redovnim promjenama“, iz EIU navode da je riječ o procjeni rizika.

Na skali od jedan do 25 Tramp je dobio ocjenu 12, isto kao „prijetnja da globalni džihadizam destabilizuje svjetsku ekonomiju“.

U izvještaju je upozoreno da bi njegov oštar ton usmjeren protiv Meksika i Kine „naročito mogao da brzo eskalira u trgovinski rat“.

Podsjeća se da je Tramp pozvao na izgradnju zida između SAD i Meksika koji bi platio Meksiko, kao i da je tokom kampanje pozvao na ubistva porodica terorista, kao i na vojnu invaziju na Siriju kako bi bila uništena Islamska država.

„Njegove vojne tendencije prema Bliskom istoku i zabrana muslimanima da putuju u SAD mogli bi da budu potencijalno oruđe za regrutovanje džihadista“, dodaje se u izvještaju.

Izbori u SAD biće održani 8. novembra.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

17.03.2016 12:52

Tramp, za sad, nije slao dronove na tuđu decu, niti je svrgavao legitimne vlade. Klintonova jeste! Pa vi skontajte ko je tu opasnost za planetu...

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2016 20:11

Ne lupaj nije to radio jer nije imao sanse, bude li izabran to je kraj svijeta

Name

православац

17.03.2016 13:04

Британска истраживачка група оли пропагандна машина Сороша и његове багре ... Стварно би било опасно да један Трамп угрози ово царство мира , демократије ,љубави према исламу и Мексиканцима ,хармоничне односе са Русијом и Кином и сва она дивна прољећа и баклканске руте које је матора лезбејка покренула и намјерава да покрене .Тај човјек је једина нада да нас болесници из Вашингтона не увале у тоталну пропаст .

ODGOVORITE
Name

petrovic desanka

17.03.2016 13:39

Za nas je klintonka opasnija

ODGOVORITE
Name

...

17.03.2016 14:47

Ja kad pogledam klintonku u ovci,pomislim da nije sa ove planete,ona je zlo

ODGOVORITE