Фемић: Гранулић је издао раднике!

Др Миодраг Фемић, предсједник Уније синдиката радника у здравству Републике Српске, каже да су, иако Синдикат здравства и социјалне заштите (СЗСЗ) Републике Српске није подржао њихову иницијативу за реформом здравственог законодавства, добили подршку великог броја чланова овог синдиката.

Република Српска 17.03.2016 | 09:32
Фемић: Гранулић је издао раднике!

Према његовим ријечима, одлука о организовању грађанске иницијативе првенствено је усмјерена према заштити интереса и права пацијената и радника у здравству, исправљању бројних неправилности, те увођењу реда у ову област.

"Као организатори били смо потпуно отворени према свима и позвали смо све заинтересоване да учествују у овој акцији. Нажалост, руководство СЗСЗ није показало никакав интерес да се укључи у ове активности. Међутим, бројни чланови њиховог синдиката су подржали нашу акцију и ми им овом приликом искрено захваљујемо. За седам дана, колико је могла трајати наша акција, добили смо укупно 16.931 потпис грађана Републике Српске са бирачким правом. Снажну подршку добили смо и од бројних удружења пацијената, удружења медицинских сестара и техничара, Конфедерације синдиката и других организација, као и грађана који су нам дали снажну подршку да истрајемо у нашим намјерама. Петицију смо предали у даљу процедуру у Народну скупштину Републике Српске" истиче др Фемић у интервјуу за Пресс.

Ипак, подршку руководства СЗСЗ-а нисте добили?!

Мислим да се ради о класичној издаји синдикалних интереса иако нам нису познати стварни разлози за такву синдикалну политику. Чињеница је да њихово руководство већ дуго дјелује супротно интересима својих чланова. Они су још 2009. године, као репрезентативни синдикат, самоиницијативно прихватили и подржали доношење штетног Закона о платама радника у здравству. Потом су, без консултација са другим репрезентативним синдикатом, опет самоиницијативно закључили и посебни колективни уговор. Као репрезентативни синдикат, благонаклоно су и незаинтересовано годинама посматрали незакониту праксу исплате нето плата без уплата обавезних доприноса и ћутали на огромно гомилање ових дуговања.

Да ли то значи да се у СЗСЗ-у практично не баве много правима здравствених радника?

Потпуно је јасно да се овакво дјеловање сигурно не може назвати искреном синдикалном борбом за права радника. Такође тврдим да овај синдикат функционише на ригидним синдикалним начелима из доба бившег југословенског социјализма и да фактички није самосталан јер је само једна од бројних синдикалних испостава Савеза синдиката Републике Српске која мора да спроводи све одлуке синдикалне централе.

Предсједник СЗСЗ-а Миленко Гранулић тврди да, ипак, једино његов синдикат има законско право да преговара са властима те да унија није репрезентативна.

Легитимне су чињенице да је господин Гранулић дугогодишњи професионални предсједник СЗСЗ-а и да за свој професионални рад редовно добија велику плату, надам се са доприносима. Због тога ми није јасно ко је онда стварни послодавац господину Гранулићу. Не могу да прихватим ни то да он свој синдикат потпуно погрешно и неосновано често назива и "гранским синдикатом" јер то није истина и фактички то и не значи ништа. Исто тако, противим се и свим активностима господина Гранулића којима он на сваки начин покушава да задржи за себе право да буде ексклузивни заступник свих синдикалних интереса и политика у овој области, као и да свим средствима потпуно неосновано и упорно негира наше постојање, као и наше активности и наш рад.

Гранулић је става да бројност чланства СЗСЗ-а потврђује да здравствени радници највише вјерују синдикату на чијем је он челу...

Ми у унији, прије свега, поштујемо право сваког радника да слободно изабере синдикат у који ће се учланити и поштујемо све раднике који су чланови СЗСЗ-а. Ипак, подржавамо постојање здраве конкуренције између синдиката, тако да сваки радник може да бира синдикат у који ће се учланити. Зато разумијемо чињеницу да неки чланови можда више цијене да од изабраног синдиката добију помоћ у зимници, умјесто синдикалног осигурања од медицинске грешке, или синдикалне заштите њихових професионалних и економских права. То и чини основно право радника на слободан избор синдиката. Напоменуо бих да је унија потпуно нов и снажан синдикални оквир у којем у посљедње двије године удружено дјелују Струковни синдикат доктора медицине, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара и Самостални синдикат радника у здравству.

Шта поменутом петицијом у првом реду тражите?

Наши кључни синдикални циљеви су заштита професионалних, економских и социјалних права радника у здравству и заштита достојанства њиховог рада. Сви постојећи индикатори јасно указују на то да због лошег и тешког стања у нашем здравству највише трпе пацијенти и здравствени радници, те да у нашем здравственом систему не постоје ефикасни законом утврђени инструменти за заштиту основних права ове двије најугроженије категорије. Зато се наши основни захтјеви односе на доношење нових законских прописа којим ће се заштитити њихова основна права. Посебно тражимо и доношење закона о престанку примјене Закона о платама радника у здравству, са намјером да се област зарада мора уредити одговарајућим колективним уговором, како то уосталом налаже и устав.

Испунили услове за репрезентативност!

Кога унија све окупља?

Унија представља истински слободне и апсолутно независне удружене синдикате, који су организовани на начелима и праксама струковног синдикалног организовања радника који раде у здравственим службама у европским земљама. Сви наши синдикални руководиоци, укључујући и мене, нису синдикални професионалци који плату примају из буџета синдиката, него смо сви здравствени радници који су запослени у јавним здравственим установама, а наши мандати су ограничени статутима. Унија данас броји око 5.000 чланова.

Да, али се у јавности често повлачи питање ваше репрезентативности?!

Одговорно тврдим да од оснивања уније, 29. новембра 2014. године, испуњавамо све законске услове репрезентативности, коју, међутим, још нисмо добили. Унија, наиме, нема формални статус репрезентативног синдиката, због чега планирамо да судским путем затражимо накнаду материјалне штете која нам је причињена.

Извор: Пресс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ПРАВДА ЗА. ..

17.03.2016 10:02

...ГРАНУЛУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУПОВИНА

17.03.2016 10:14

Купио га Миле, за врећу мекиња (марака)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усуд

17.03.2016 10:33

Гласајте опет за Додика, Шкрбића и параван који се зове СНСД, ДНС и СП. Они су ваш усуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

17.03.2016 12:25

Постовани докторе и пре свега, добри цовеце, свака Вам цаст на борби и истрајности за правду и бољитак... Знајте да има људи који то умеју да цене и у цијим оцима сте заувек велики! Надам се да це доци смена ових "струцњака" из Синдиката врло брзо, кад крену јос неке промене након избора па цете успети несто висе да урадите на тразеним пољима промена... Назалост, теска је борба. Где год се цовек нормалан као Ви и Васе колеге, који зелите несто конкретно уцинити и побољсати стандард у здравству, појави зељан промена и са цињеницама, он је сметња... Труо је сам врх друственог, економског и сваког другог поретка, све квази струцњаци и треба времена да се они скину са трона и да паметни, вредни и постени људи као Ви заузму место које им припада у овом друству којим манипулису ти трули.. Стога Вам поруцујем, дрзите се и не одустајте добри цовеце, требате овом народу и као доктор али и као савестан градјанин, и треба да се угледамо на Вас! Свако добро и пуно успеха на сваком пољу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

17.03.2016 13:54

ГРАНУЛИЋ ЈЕ ПОМОЋНИК МИНИСТРА БОГДАНИЋА ЗА СИНДИКАЛНА ПИТАЊА... А БОГДАНИЋИ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО ОНО ШТО СЕ МОЖЕ ФАКТУРИСАТИ И НАПЛАТИТИ... РАЗВОЈ, ПОБОЉШАЊЕ И УНАПРЕЂЕЊЕ СИСТЕМА ЗДРАВСТВА СУ ЗА ОВОГ МИНИСТРА ШПАНСКА СЕЛА, А ЊЕГА ИПАК НАЈВИШЕ ИНТЕРЕСУЈЕ СИНДИКАЛНИ ТУРИЗАМ У ТЕСЛИЦКОЈ БАЊИ КАДА ГРАНУЛИЋ ДОВЕДЕ СВОЈЕ СИНДИКАЛИСТЕ НА "СПОРТСКЕ" ЧИТАЈ КАФАНСКЕ ИГРЕ... ЗАТО БОГДАНИЋ ВОЛИ ГРАНУЛИЋА, А ФЕМИЋУ СПРЕМА ОТКАЗ!!!

ОДГОВОРИТЕ