Ево шта се крије иза свадбених обичаја...

Од бацања букета и подвезице до преношења преко прага – све су ово свадбени обичаји које повезујемо са срећом (и несрећом), али знате ли које је њихово право поријекло...

Србија 16.03.2016 | 22:35
Ево шта се крије иза свадбених обичаја...

На дан вјенчања, младожења не смије видјети младу прије почетка церемоније.

У давна времена када је већина бракова унапријед била договорена, дешавало се да се младенци и не виде прије дана вјенчања, а тада је вјенчање углавном симболизовало 'пословни' договор између двије породице.

Очеви младенки нису допуштали да их младожење виде прије вјенчања јер су се бојали да би могли одустати од договореног брака ако им се дјевојке не свиде и тако нанијети велику срамоту њиховим породицама. Због тога су се младенци 'упознавали' на самој церемонији када је било прекасно за одустајање.

Жена која улови младин букет и мушкарац који улови подвезицу сљедећи су на реду за ступање у брак

У Средњем вијеку гости би након вјенчања слиједили младенце у њихове одаје и покушали отргнути комадић младине ношње јер се сматрало да то доноси срећу. Тако су вјенчане хаљине често биле потпуно уништене.

Због тога су младе почеле тражити алтернативу за овај чудну традицију. Почеле су гостима бацати букете како би их омеле и 'побјегле', а на вратима одаја младожење би окупљеним гостима бацали подвезицу.

Младожења мора младу пренијети преко прага њиховог дома

У древним културама постојало је вјеровање да је праг заједничког дома мјесто на којем вребају зли духови, а рањиве младе биле су предмет њихових жеља. Сматрало се да духови лако могу ући у младу кроз њена стопала.

Због тога је младожења имао дужност да пренесе младу преко прага како би спријечио духове да уђу у унутрашњост дома. У вријеме Средњег вијека у западној Европи вјеровало се да ће младенка унијети несрећу у кућу и свој брак ако стане на праг приликом првог уласка у заједнички дом, али преношење преко прага ријешило је и тај 'проблем'.

(Поглед.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар