Анализа - Партизан на паузи: Прије ће стићи Годо, него почетак Суперлиге!

Црно-бели без мини-припрема, следи уигравање са Величковићем и повратак Андрића.

Кошарка 18.03.2016 | 22:20
Анализа - Партизан на паузи: Прије ће стићи Годо, него почетак Суперлиге!

Навијачи црно-белих по завршетку утакмице Јадранске лиге са Цедевитом последњег дана фебруара вероватно ни слутили нису да ће на нови сусрет са играчима на домаћем терену чекати више од два месеца.

Да, звучи невероватно, али је истинито, толико ће трајати пауза до почетка домаће Суперлиге.

Део „кривице“ за то, наравно, припада играчима Партизана који нису изборили пласман у плеј-оф, али много више је на људима који су на челу српске кошарке, на формалним функцијама, али и на оним којих нема нигде у статутима и правилницима.

Готово монтипајтоновски делује податак да ни у овом тренутку, средином марта, нико не зна тачно, барем званично, на шта ће да личи Суперлига, мада се прича о систему са две групе по четири екипе.

До померања је дошло пре свега због обавеза Црвене звезде и Мега Лекса у плеј-офу Јадрана, али и црвено-белих у ТОП 16 фази Евролиге. Поставља се питање да ли је та пауза, односно померање, морала да буде баш толика, уз све поштовање према резултатима поменутих екипа ове сезоне?

Поглед на блиску прошлост, каже да оваквих рокада и неизвесности у календару такмичења није било чак ни када је Партизан играо на Фајнал фору Евролиге у Паризу, а притом играо завршнице Јадрана и Суперлиге и освојио та такмичења.

То је сада реалност са којом мора да се суочи тренер Партизана Александар Џикић и стручни штаб који ће имати задатак да како-тако задржи такмичарски тонус и форму екипе. Добили су кошаркаши црно-белих неколико слободних дана по окончању лигашког дела такмичења на Јадрану у сезони у којој први пут у клупској историји нису стигли до плеј-офа или завршног турнира.

До почетка маја екипа би требало да тренира у Београду и засад није у плану одлазак на неку врсту мини-припрема како би се прекратила пауза до почетка домаће лиге, која је одавно изгубила значај у поређењу са регионалним такмичењем.

Недостатак утакмица у борби за бодове, Партизан ће морати да надокнади одигравањем пријатељских мечева, један од њих је и у плану средином априла у Краљеву против Мега Лекса. Наравно, питање је уопште колико такви дуели могу да замене праве утакмице, али ће макар бити добра прилика да се екипа додатно уигра, поготово после доласка Новице Величковића, који би могао да представља озбиљно појачање и оружје црно-белих у Џикићевим рукама.

Поред њега, у екипу би требало да се врати Михајло Андрић који је због проблема са повредом метатарзалне кости ове сезоне одиграо само неколико минута у Јадранској лиги. Остаје и питање центра Боже Ђумића, повређеног почетком фебруара, коме је предвиђени опоравак бар два месеца.

Са друге стране, нека врста предности Партизана, али и Металца, који је такође са Јадрана отишао на двомесечно хлађење до почетка Суперлиге, је то што би требало да имају одморније екипе од Звезде и Меге у борбама за последњи трофеј у сезони, у којима ће свакако имати предност домаћег терена на основу пласмана на Јадрану, што нас поново враћа на причу о аматерима на функцијама у српској кошарци.

Било како било, пред Џикићем је још један тежак задатак на клупи Партизана. Први, опстанак, а затим и борбу за пето место на Јадрану, тренер црно-белих успешно је завршио. Предвођени овим тренером Партизан је у последњих осам кола забележио шест победа и два пораза, а стигао је и до финала Купа Радивоја Кораћа у Нишу.

То је, с обзиром на лоше резултате из првог дела сезоне, добра полазна тачка за Џикића и Партизан пред „скраћену Суперлигу“, у којој се полуфиналисти малтене већ сада знају.

Коментари / 0

Оставите коментар