Поште: Монопол прописан законом?!

Одлука Уставног суда БиХ којом се суштински укида забрана комуналним предузећима да сами врше доставу рачуна у "Поштама Српске", дочекана је као покушај њиховог укидања.

Република Српска 16.03.2016 | 20:15
Поште: Монопол прописан законом?!

Реаговала је Влада која је задужила сва министарства да у својим ресорима напомену да се услуге Поште морају користити. Комунална, али и приватна предузећа која наплату врше достављајући рачуне грађанима, тврде да Поште имају монопол и да услугу наплаћују прескупо.

У "Поштама Српске" одговарају да једино они могу да дођу до сваке куће у Српској.

Влада Српске задужила је сва министарства да својим ресорним предузећима, установама и фондовима сугеришу да наставе да рачуне достављају искључиво путем "Пошта Српске". То је очигледно одговор на пресуду Уставног суда БиХ по апелацији Комуналног предузећа "Будућност" из Лакташа. Уставни суд БиХ укинуо је пресуду Врховног суда Републике Српске који је утврдио да је то предузеће кршило Закон тиме што је рачуне достављало путем инкасаната, а не користећи услуге Поште.

"Када би наведено било укинуто, поштанска услуга не би била свима доступна, а достава пошиљки у рурална подручја била би доступна по знатно већим цијенама од данашњих 0,90 КМ, односно, цијена би била формирана према тржишним параметрима, чиме би становништво из сеоских подручја било дискриминисано", тврдили су у "Поштама Српске" након одлуке Уставног суда БиХ.

У "Поштама Српске" поздравили су одлуку Владе, а о пресуди Уставног суда БиХ неће више да причају док не буде правоснажна. Објашњавају да Поштама резервисане услуге припадају по Закону. Резервисане услуге обухватају доставу свих рачуна. Комунална, али и нека приватна предузећа која наплаћују услугу од грађана путем рачуна, тврде, да Поште имају монопол, а да је њима онемогућено да много јефтиније сами достављају рачуне грађанима.

Поште јесу у проблему а Влада на овај начин само краткорочно ријешава проблем, тврди посланик Горан Ђорђић.

У опозицији умјесто монопола који имају Поште, наводе примјер из Србије у којој успјешно функционише поштанска штедионица.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Пеки

16.03.2016 20:58

Док махалуса са цегерима води нас у Постама РС нема нама напретка. Само одредјене фирме добијају послове и све је под надзором Кривокуце. Све се зна, па це све изаци брзо и у медјије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.03.2016 21:01

Јој јој опет неке муљазе ... Нек Пејиц распрода ергелу и врати паре ето пости пара ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

17.03.2016 05:32

Јрл тебе продао или си побјегао? Много си бистар.

Name

Тип топ

16.03.2016 21:46

Монопол је добар посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будале

16.03.2016 22:46

Поста је поп..ила самом цињеницом да се све масовније користи електронско достављање рацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постар

17.03.2016 06:27

Само се треба угледати на Србију и видети ста је Кркобабиц направио,па не би било проблема у постама Српске....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈП

17.03.2016 06:31

Поздрављамо одлуку Уставног суда.

ОДГОВОРИТЕ