Pošte: Monopol propisan zakonom?!

Odluka Ustavnog suda BiH kojom se suštinski ukida zabrana komunalnim preduzećima da sami vrše dostavu računa u "Poštama Srpske", dočekana je kao pokušaj njihovog ukidanja.

Republika Srpska 16.03.2016 | 20:15
Pošte: Monopol propisan zakonom?!

Reagovala je Vlada koja je zadužila sva ministarstva da u svojim resorima napomenu da se usluge Pošte moraju koristiti. Komunalna, ali i privatna preduzeća koja naplatu vrše dostavljajući račune građanima, tvrde da Pošte imaju monopol i da uslugu naplaćuju preskupo.

U "Poštama Srpske" odgovaraju da jedino oni mogu da dođu do svake kuće u Srpskoj.

Vlada Srpske zadužila je sva ministarstva da svojim resornim preduzećima, ustanovama i fondovima sugerišu da nastave da račune dostavljaju isključivo putem "Pošta Srpske". To je očigledno odgovor na presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Komunalnog preduzeća "Budućnost" iz Laktaša. Ustavni sud BiH ukinuo je presudu Vrhovnog suda Republike Srpske koji je utvrdio da je to preduzeće kršilo Zakon time što je račune dostavljalo putem inkasanata, a ne koristeći usluge Pošte.

"Kada bi navedeno bilo ukinuto, poštanska usluga ne bi bila svima dostupna, a dostava pošiljki u ruralna područja bila bi dostupna po znatno većim cijenama od današnjih 0,90 KM, odnosno, cijena bi bila formirana prema tržišnim parametrima, čime bi stanovništvo iz seoskih područja bilo diskriminisano", tvrdili su u "Poštama Srpske" nakon odluke Ustavnog suda BiH.

U "Poštama Srpske" pozdravili su odluku Vlade, a o presudi Ustavnog suda BiH neće više da pričaju dok ne bude pravosnažna. Objašnjavaju da Poštama rezervisane usluge pripadaju po Zakonu. Rezervisane usluge obuhvataju dostavu svih računa. Komunalna, ali i neka privatna preduzeća koja naplaćuju uslugu od građana putem računa, tvrde, da Pošte imaju monopol, a da je njima onemogućeno da mnogo jeftinije sami dostavljaju račune građanima.

Pošte jesu u problemu a Vlada na ovaj način samo kratkoročno riješava problem, tvrdi poslanik Goran Đorđić.

U opoziciji umjesto monopola koji imaju Pošte, navode primjer iz Srbije u kojoj uspješno funkcioniše poštanska štedionica.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Peki

16.03.2016 20:58

Dok mahalusa sa cegerima vodi nas u Postama RS nema nama napretka. Samo odredjene firme dobijaju poslove i sve je pod nadzorom Krivokuce. Sve se zna, pa ce sve izaci brzo i u medjije...

ODGOVORITE
Name

Goran

16.03.2016 21:01

Joj joj opet neke muljaze ... Nek Pejic rasproda ergelu i vrati pare eto posti para ..

ODGOVORITE
Name

Mikailo

17.03.2016 05:32

Jrl tebe prodao ili si pobjegao? Mnogo si bistar.

Name

Tip top

16.03.2016 21:46

Monopol je dobar posao.

ODGOVORITE
Name

Budale

16.03.2016 22:46

Posta je pop..ila samom cinjenicom da se sve masovnije koristi elektronsko dostavljanje racuna.

ODGOVORITE
Name

Postar

17.03.2016 06:27

Samo se treba ugledati na Srbiju i videti sta je Krkobabic napravio,pa ne bi bilo problema u postama Srpske....

ODGOVORITE
Name

ЈП

17.03.2016 06:31

Поздрављамо одлуку Уставног суда.

ODGOVORITE