Оспорена права дјеци погинулих бораца

Одбор погинулих и заробљених лица при Борачкој организацији Републике Српске и Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ разочарани су због одлуке Уставног суда Републике Српске којом је оспорено право на бодовну предност дјеци погинулих бораца у Правилнику о запошљавању у образовним установама.

Република Српска 16.03.2016 | 18:59
Оспорена права дјеци погинулих бораца

Дјеца погинулих бораца до сада су имала бодовну предност само приликом запошљавања у области образовња, али им је Уставни суд Републике Српске и то укинуо наводећи да Правилник о процедури и критеријумима пријема радника у радни однос у основној школи није у сагласности са Уставом. Предсједник одбора погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске Зоран Видић каже да ће тај одбор заузети став поводом такве одлуке.

"У области образовања то је била једина предност и увијек смо је поздрављали. Тај Закон о основном и средњем образовању давао је предност за дјецу погинулих бораца. Сигурно је да ћемо се борити и видјети на који начин, чак смо ми и предвидјели у Закону о правима бораца и Закону о раду, а посебно у Закону о запошљавању да се да предност дјеци погинулих бораца у самом систему бодовања, казе Зоран Видић, предсједник Одбора погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске.

Уставни суд своју одлуку донио је позивајући се на Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџинског рата у којем су већ прописана обавеза јавних тијела да при запошљавању дају предност члану породице погинулог бораца. За Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ из Требиња тај Закон је само мртво слово на папиру.

"Област образовања била је једина област гдје смо ми имали десет бодова, али и то је сада укинуто. Прецизирано је укидање, јер у Закону о породицама погинулих бораца стоји да дјеца погинулих бораца имају предност при запошљавању. Међутим, та предност није јасно дефинисана, каже Саша Пешикан, предсједник Удружења „Насљеђе“.

Удружење “Насљеђе” поводом одлуке Уставног суда огласило се и саопштењем за јавност у којем од доносиоца одлука на свим нивоима власти, из свих странака и партија између осталог траже да коначно нешто ураде о питању проблема запошљавања породица и дјеце погинулих бораца, као и њихових сабораца и породица, те да донесу законе који су уставни и исправни и гдје ће бити јасно дефинисана права ових категорија, а која ће се увијек поштовати.

(БН ТВ)

Коментари / 173

Оставите коментар
Name

Драгана

16.03.2016 18:10

Е мозда сада и ја одрадим приправницки послије три године проведене на ,,Бироу за запосљавање"!!! Када сам год конкурисала или су испред мене деијеца пали бораца или дијеца која су странацки позељна... Свака цаст уставном суду!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслић

16.03.2016 19:21

Битно је да је Селман своју дјецу удомио и запослио у републичке институције. Човјек предсједник Уставног суда а нема дана радног искуства у правосуђу.

Name

СелманКРИМИ

16.03.2016 19:36

Селман пресудио не би ли узео још један мандат да још обезбиједи и праунуке (кћерке и унуке је давно обезбиједио) јер је у плану изградња зграде УСРС

Name

Михаило Микић

16.03.2016 19:42

Нема више дјеце палих бораца. То су зрели и пунолетни људи којима треба омогућити запослење у њиховој струци а не кукати стално над њиховом судбином и себи узимати њихове привилегије. Каква је то држава која ни 21 годину после рата још увијек није решила њихов статус? То је кур.. од пјетла а не држава!

Name

милојко

16.03.2016 21:23

Никад и нигдје дрзава није била у обавези да младим и здравим људима трази и даје посао овакву демагогију и патетику до прије пар година није било ни могуће замислити

Name

бл

16.03.2016 21:41

А ста би ти па радила, с обзиром да си потпуно неписмена?

Name

Гага

16.03.2016 22:13

Не, нецес одрадити приправницки. Не због тога сто си неписмена, данас такви и раде, него нецес доци на ред од силних кумова, родјака и пријатеља. Нису ли ти ваљда ова дјеца погинулих бораца крива за то?

Name

Форум родитеља КВ

16.03.2016 22:19

Селман и даље управља министарством правде РС, обезбједио је и своју унучад, продавао је нотарске и правосудне испите, испите за стечајне управнике и за вјештаке, помиловања, изградња затвора и реконструкција судова, куповање зграда за потребе судова, посредовао за исплате по пресудама.... и тд...

Name

ДПБ

16.03.2016 22:54

ДАБОГДА ПРОВЕЛА НА БИРОУ ЈОС 33 ГОДИНЕ.како те није срамота.Испаде да само раде дјеца Погинулих бораца.Цуро драга у једној сколи је маxимално 2-3 дјетета ПБ.Стиди се својих година и своје огорцености!!!!

Name

Борац

17.03.2016 01:03

Требају имати предност у свим областима привреде и друства а не сано у просвјети.

Name

блм

17.03.2016 06:02

"Дјеца" погинулих бораца?Па то су све људи који су превалили тридесету.Како их није срамота и јос бирају послове.

Name

Бл.

17.03.2016 14:12

Ми смо ти бас сметња да ти одрадис приправницки,али дјеца,унуцад од политицара,директора,тајкуна,нису. Страсно!!!

Name

марко

07.04.2016 20:22

Да Бог да се насла у мојој ситуацији без оца , јадо јадна , распала,серем ти се на 10 бодова , ето ти их,имбецилу!!

Name

Дјете погинулог борца

07.04.2016 21:37

Нисмо сви превалили тридесету,ја имам 20,а сестра 22,нисмо никад никакве привилегије имали,нити се надамо да нам неко у овој квази дрзави прузи неке привилегије.

Name

Александар993

07.04.2016 21:50

Да Бог да га никад не одрадила! Како те само није срамота?! Коме то сметају дјеца погинулих бораца? Колико их то има,колико их је то јос остао?! Ови сто пису да сви имају преко 25 година,или су глупи или не знам ни ја ста.Упознат сам са великим бројем слуцајева гдје дјеца породица погинулих нису имала никакву предност при запослењу,него су запосљавани странацком линијом,пријатељи,браца,кумови. А ви да имате имало мозга,закљуцили би да сваки пут кад вам казу да су испред вас дјеца породица погинулих,казу вам само да би вас скинули са дневног реда,а то уопсте није истина.Мој отац је погинуо кад је имао 24 године,дао је зивот за ову биједну дрзаву,да би Додик и екипа крали,да би овакви завидни људи,ако се уопсте могу назвати људима,пљували по дјеци погинулих борац.Дао би све и једну марку,па цак и висе него сто сам добио,иако такореци,ниста нисам добио од ове биједне дрзаве,па макар једва презивљавао,само да имам оца и да сам одрастао поред њега и имао срецно дјетињство и породицу. Вама је зинуло дупе за парама,за послом,за свим. Да је среце,бунили би се против странацког запосљавања и других неправилности,којих хвала Богу има на претек,али не,вама сметају дјеца погинулих бораца. А вама ови коментари нека иду на цаст! Стидите се дупета,кад образа немате!

Name

Весна

24.04.2016 15:02

Да, предност треба дати некоме попут Драгане. Она има висок просјек, дипломицу постено купила на НУБЛ, а онда није ни цудно сто је неписмена. Драга "колегинице" Драгана , не брине мене сто су мени одузели 10 бодова, вец сто це сада ти попут тебе уцити наредне генерације. :( Молим те, дјаке уци да се писе дјеца а не дијеца.

Name

Невенко

16.03.2016 18:17

Постено! Поздрављам одлуку уставног суда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:43

А по чему је то ПОШТЕНО?!

Name

Невенко

16.03.2016 21:56

Није у складу са законом!!!Мора се увести ред.Ово је осјетљива категорија али замисли сада друге који конкурису и немају апсолутно никакве сансе.Да ми нецес реци да њихова диплома није диплома?Ово це само побољсати и повецати конкуренцију у образовном систему...Е једино ако се неко не пласи здраве конкуренције!

Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:59

А у складу је са законом да се примају дјеца функционера него ударај по дјеци погинулих бораца??? Не видим коментаре ни нападе на њих...

Name

Невенко

17.03.2016 19:36

Дјеца палих бораца не заврсавају педагогију...

Name

Демобилисани магистар

16.03.2016 18:18

Па та дјеца погинулих бораца су бар имала инвалиднине и стипендије за вријеме школовања. А шта је са нама младим демобилисаним борцима који смо 20 година на Бироу, а никад ни марке нисмо добили ни кредита, ни додатка, ни подстицаја, ни субвенције, ама баш ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милисав

16.03.2016 19:55

Ево хоце да им врате инвалиднине док се не запосле.И поред тога тразе некакво бодовање,срам их било.Као да демобилисаним борцима ниста не треба,нити њиховој дјеци.Нису способни ни за ста,да рецимо надју какав-такав посао,док се не запосле у струци. Ваљда це Бог погледати и "остале" у овој земљи, због које су се борили.Борацка увијек изнадје средства за све друге,осим за борце.СРАМ ИХ БИЛО.САВЦИЦА ТРЕБА СМИЈЕНИТИ НЕСПОСОБАН,ОДНОСНО ПРАВИ СЕ ЛУД,КАД СУ БОРЦИ У ПИТАЊУ.

Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:45

Питај своју дјецу да ли би радије хтели инвалиднине и пензије а да тебе немају па онда причај нешто!!!

Name

борац врс

17.03.2016 12:06

Гага одг. - Како те није срамота нападати мене као борца врс и говорити да нисмо равноправно се борили ми и васи погинули оцеви.Гдје би сад ти био да ми не остадосмо зиви,након нецијих ,назалост,погибија.Изгледа да смо заслузили од појединаца,као сто си ти,да нас нападас.Нисам ти ја крив,сто немас кога звати оцем.Многи дјеца су,такодје остали након рата без својих оцева,јер су обољели по рововима и умрли.И иза њих су остала дјеца,које су мајке,хвала богу извеле на прави пут.И опет су на задњем списку за запослење.А ВИ СТЕ НА ВАСУ СРАМОТУ ИМАЛИ ИНИЦИЈАТИВУ ДА ОД НАС БОРАЦА УЗМЕТЕ ЗА ЗАПОСЉАВАЊЕ БИЈЕДНИ БОРАЦКИ ДОДАТАК.НЕ ЗНАМ КАКО ВАМ ЈЕ ТО УОПСТЕ ПАЛО НА ПАМЕТ.ИЗ ТОГА СЕ ВИДИ ДА МИСЛИТЕ САМО НА СЕБЕ.А ДЈЕЦА ДЕМОБИЛИСАНИХ БОРАЦА ПО ВАМА СУ ДЈЕЦА ДРУГОГ РЕДА.

Name

Милисав

17.03.2016 12:57

ОГВОРОР Дијете без оца. Треба и дјеци демобилисаних бораца, дат надокнаде са бироа сто да не, јер сам и ја демобилисани борац на биро 20 година.Радим повремене послове, за кору хљеба.Па и теби такав посао препоруцујем.МОЈЕ ДИЈЕТЕ СЕ НА МЕНЕ НЕ МОЗЕ ЗНАЦИ ОСЛОНИТИ.

Name

Дијете без оца

17.03.2016 17:57

Одг. Милисав Ви изгледа не схватате, нико овде није нападао демобилисане борце који су заједно изградили Републику него систем. И моји пријатељи дјеца погинулих бораца се ни не слажу узимати борачке додатке нити било какве инвалиднине, то је смешно и срамотно. Желимо посао као и сви!!!

Name

Милисав

18.03.2016 13:23

Дијете без оца. Боље се инсформиси .Управо су дјеца погинулих бораца изасли са приједлогом да се борцима узме годисњи борацки за њихово запосљавање.Нисам то ја ваљда измислио.Погледај њихову прву инцијативу,након страјка у парку.Савциц им то није дозволио,јер сматра да су борацки додаци ионако мизерни.

Name

лумперај

16.03.2016 18:20

Наравно да треба да имају предност код запосљавања.Али онда треба дрзава да им укине финансирање сколовања.Посто многи од њих то злоупотреблљавају.Не иду на факултет а наплацују. Самим тим,дрзава од њих прави дебиле и паразите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам цлан ППБ

16.03.2016 20:26

Драго ми је сто и Ви нисте цлан породице погинулог борца, као ни ја. Зато пусти сиротињу и напацену дјецу, остави се злих коментара.

Name

Дјете палог борца ВРС

17.03.2016 07:03

Нека ти Бог суди за ово што си написао.

Name

ирис

16.03.2016 18:34

Капа доле за одлуку уставног суда!Није нормално ни било да имају +10 испред осталих кандидата. Ово је исло у прилог дјеци палих бораца али су зато други били дискримисани и доведени у незгодну ситуацију!!!Ја имам другарицу и удата и има породицу а ни приправницки није одрадила.И сада она не треба никако да ради а нека дијевојка која заврси треба одмах да добије посао.Помогла је њима република довољно кроз сколовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:58

Помогла држава??? Ја сам дијете погинулог борца и немам посла четири године!!!!

Name

Ирис

17.03.2016 09:16

Видис да сте незахвални...

Name

Дијете без оца

17.03.2016 17:59

А по чему сам незахвалан???

Name

Мики

16.03.2016 18:42

Браво за суд, доста је пропалитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:00

Пропалитета??? Да ли можеш да изнесеш као чињеницу да су дјеца погинулих бораца сви пропалитети???

Name

хех

16.03.2016 22:33

Пропалитети тако је! Доста је!

Name

Драго

17.03.2016 11:25

Ти си пропалитет баксузе један!

Name

Дијете без оца

17.03.2016 18:00

Одговор Хех Највероватније сам и школованији од тебе. ;)

Name

Содома и гимора

16.03.2016 18:49

У Републици Српакој треба само оставити зене и дјецу погинулих бораца,а ми остали да тразимо азил у Њемацкој и да им саљемо паре и од тамо. Гледам овог сто страјкује све је добио и прокоцкао и ајд да му плату јос обезбиједимо. Цуј дјеца све преко 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неле

16.03.2016 19:47

Дјеца погинулих бораца су након страјка Његоса Томица,тразила да им борци од борацког додатка,и то биједног,финансирају њихово запосљавање.Они су преврсили сваку мјеру.

Name

Објективни добојлија

16.03.2016 20:48

СРАМ ВАС БИЛО, све вас који себицно поздрављате одлуку Уставног суда РС. Сви ми смо имали оца који је могао или није могао да нам помогне при запослењу (мени мој није помогао), а дјеца погинулих бораца нису имала ту опцију. Психицки бол који су претрпили приликом губитка ( и послије) најмилијих је немјерљив. Најмање сто дрзава мозе да узврати, јесте да цлановима погинулих бораца обезбиједи посао, за зивот који су њихови родитељи улозили у темељ Републике Српске.

Name

XXЛ

16.03.2016 18:50

Знаци да су друга дијеца сво вријеме била дискримисана.Према њима је била уцињена велика неправда.Е сада запосљавати по бироу,по дузини на бироу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчи

16.03.2016 19:09

Коначно нешто како треба.Богу хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

17.03.2016 06:10

Коначно сада можемо да запошљавамо само своје, а да нас ова дјеце не "обарају" на суду.

Name

Ред Стар

16.03.2016 19:14

,,Оспорена права дјеци погинулих бораца"...Па како вас није срамота.Сколовање вам плаца Република а ви тако врацате. Нису оспорена права и свака цаст суду.Ипак има и неке правде у Реп.Српској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:41

Срамота??? Како тебе није срамота поставити овакав коментар?

Name

Велибор Д.

16.03.2016 19:19

Докле је наше друштво дошло да је све и један коментар усмјерен против дјеце погинулих бораца! Страшно, људи су дали своје животе да би ви живјели у овој нашој Републици Српској. Најбоље побијте и њихову дјецу па уживајте дезертери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борав врс

16.03.2016 20:08

Па и ја сам је борио у рату, да моје дијете има право да се сколује и ради.Моја је само среца сто сам остао зив.Паметњаковицу по теби ова дрзава треба тој дјеци дати и националну пензију, ако би тразили.Њихови оцеви и ја били смо равноправни у рову.И поред тога сто су од дрзаве добили доста, њихови захтјеви иду у недоглед. И КОГА ОВА БУДАЛА ВЕЛИБОР Д. НАЗИВА ДЕЗЕРТЕРИМА.Дезертери су данас богати људи.Сигурно је он дезертер,док напада борце.

Name

Гага

16.03.2016 20:23

Срам тебе да буде! Да, били сте равноправни у рову, али ти си својој дјеци остао зив, имају кога да зову тата и на кога да се ослоне, а на ста ја да се ослоним? На крст изнад гроба? Не могу да вјерујем какви смо постали. Ееее, моји Срби! И треба да нестанемо!

Name

никола

16.03.2016 21:08

Бирац врс: подрзавам те у коментару. Испаде да су дјеца само губила оцеве у рововима. А ста је с онима сто не ногу никога назвати тата јер је убијен као цивил, јер је убијен након рата или је страдао у саорацајној несреци или га је напустио. Мени је зао ппб али мислим да су сад стварно преврсили све мјере. Мало им станови, пензије, бесплатно сколовање, инвалиднине па је најбоље да се јос и борци одрекну својих мизерних бирацких додатака. Па људи моји па нису се само погинули борили, него и сада зиви борци и инвалиди. Јел' они мисле да је боље породици којој се отац вратио без дијела тијела или са птсп. Да неце мозда и дозивотну пензију. Па то није било ни послије оног рата кад су били прави побједници. Испаде да су они градјани првог реда, а ми сви остали смо небитни

Name

МИСЉЕЊЕ

17.03.2016 12:19

ТРЕБА УВЕСТИ ЈЕДНАКЕ КРИТЕРИЈЕ ПРИЛИКОМ ЗАПОСЉАВАЊА ДЈЕЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И ДЈЕЦЕ ДЕМОБИЛИСАНИХ БОРАЦА.ЊИХОВИ ОЦЕВИ СУ ЗАЈЕДНО СТАЛИ У ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ.БОРЦИ НИСУ КРИВИ ,СТО СУ НЕКИ САБОРЦИ ПОГИНУЛИ.ОД ДРЗАВЕ СУ ДОБИЛИ ИНВАЛИДНИНЕ,БЕСПЛАТНО СКОЛОВАЊЕ,СТАНОВЕ,СТО И ПОДРЗАВАМ.А СТО СЕ ТИЦЕ КОНКУРСА ЗА ПОСАО ТРЕБАЈУ СВА ДЈЕЦА БИТИ РАВНОПРАВНА.НЕКА ПРОДЈЕ ОНАЈ СТО ЈЕ БОЉИ У ПРОСЈЕКУ ОЦЈЕНА,ДУЗИНЕ ЦЕКАЊА ПОСЛА НА БИРОУ.ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА ТРЕБА СЕ СТАВИТИ ТАЦКА НА ОВЕ ПРОБЛЕМЕ.ОДЕ ОВО У НЕДОГЛЕД.

Name

Иуститиа

16.03.2016 19:25

Тих "спорних 10 бодова" су били последња брана пред намјестањем конкурса у корист нецијег сина или кцерке као сто то редовно раде,и то само у просвјети се примјењивало,тако да је боље да изабрани кандидат буде дијете погинулог борца а не од функционера који имају по неколико примања мјесецно и утицу на комисије да дају максималан број бодова а ономе ко је конкуренција дају минималан број бодова и тако сваки конкурс рјесавају у складу са непотизмом. Залосно колико смо болесно и заразено друство и то са љубомором,зависти,корупцијом и непотизмом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

син погинулог борца

16.03.2016 19:38

Срам да буде ове сто коментарису ово овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хик

16.03.2016 19:47

Сви би на будзет.Бивси Југа је висе водила рацуна о својим борцима. Отимај сиромасним и дај богатима.

Name

Пассат

16.03.2016 19:48

Срам и тебе да буде!Цисто сто ниси толерантан и гледас само на себе. Неко треба да добије све а неко ниста.Или да данас сутра казем,,сто и код мене не погину отац".

Name

Пассат

16.03.2016 19:39

Јос да само забраните прелазак са приватни факултета на дрзавне у цетвртој години и били би супер. Поздрављам одлуку суда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драгана

16.03.2016 19:52

ПА ТИ СИ СКРОЗ НЕПИСМЕНА. МОРАС ЈОС МНОГО ДА УЦИС . . .

Name

Бањалуцанин

16.03.2016 19:48

СРАМОТА. НЕМА НИ МОРАЛА НИТИ ДРЗАВЕ. УМЕСТО СТО СУ ЗАПОСЉВАЛИ СВОЈУ ДЈЕЦУ РОДБИНУ КУМОВЕ И ПАРТИСКЕ АКТОВИСТЕ МОРАЛО СЕ ЗАПОСЛИТИ СВУ ДЈЕЦУ ПОГОНУЛИХ БОРАЦА ПА РВИ ПА И БОРЦЕ . ПА КО СЕ И ЗА СТО СУ СЕ БОРИЛИ. ОВО САМО УЛИЦА РЈЕСАВА. . . . НЕКА МАМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

16.03.2016 20:06

СТА СА НАМА КОЈИ СМО СА ПРОСЈЕКОМ 9 И ВИСЕ ВЈЕЦИТИ ДРУГИ НА ЛИСТИ ЗА ПОСАО ЈЕР ТИХ 10 БОДОВА ПРЕДНОСТИ НИСМО МОГЛИ СТИЦИ . КО ЦЕ МЕНИ ВРАТИТ ИЗГУБЉЕНЕ ГОДИНЕ И ПСИХИЦКО МАЛТРЕТИРАЊЕ'

Name

Александар

07.04.2016 21:26

Како вас није срамота да овако коментарисете? А колико то има дјеце погинулих бораца,на десетине хиљада мозда?! Колико их је јос остало? Па пар стотина,сигурно не висе. Кад се запосљавају пријатељи,браца,кумови,то вам не смета,а дјеца ппб вам сметају?! Стидите се дупета кад образа немате!

Name

вања

16.03.2016 19:56

Е хвала Богу,доста висе гдје год деца погинулих бораца. И мој се отац борио,рањаван и ниста.Ма доста висе увијек приоритет у образовним установам.Тако је и у сколи Иво Андриц Бања Лука на мјесто педагпга досла је дјевојка висе него необразована,узас.Конкурисала у висе скола као примице је. И ми хоцемо да радимо дјеца од инвалидарата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАТНЕ ТЕМЕ

16.03.2016 20:24

РАДИ ОВЕ ДЈЕЦЕ ПОГИНУЛИХ БОРАЦА НИКАД СЕ НЕ МОЗЕ ЗАБОРАВИТИ РАТ. САМО НЕСТО ЗАХТИЈЕВАЈУ НАНОВО И НАКОН 20 ГОДИНА РАТА. НАКОН 2.СВ. РАТА НАКОН 20 ГОДИНА, РАТ НИКО НИЈЕ СПОМИЊАО НИТИ СТА ТРАЗИО.ПОНЕКО "ИЗГАЊАО" БОРАЦКЕ ПЕНЗИЈЕ И ЗИВОТ ИСАО ДАЉЕ.БИЛО ДОСТА РАТНЕ СИРОЦАДИ. И НИКОМЕ НИКАД НИЈЕ БИЛА ТЕМА РАТ.А КОД НАС ЦЕ СЕ ИЗГЛЕДА ЈОС СПОМИЊАТИ И ЗА 50 ГОДИНА,ДОК ОВА ДЈЕЦЕ НЕ БУДУ ДЈЕДОВИ СА НОВИМ ЗАХТЈЕВИМА.

Name

харден

16.03.2016 20:13

Боже,до чега смо дошли,око чега се расправља.На првом мјесту,треба да буде просек,знање,на ком си Универзитету завршио факултет,да се бодује вријеме школовања,познавање језика,искуство.При истим условима требају да имају предност,али имамо велики број случајева,чији су оцеви настрадали у неким активностима,када нису били на положају (да не будем груб)и они су добили статус породице погинулог,да би имали све привилегије и замислите да дијете из таквог случаја има предност у односу на дијете ратног војног инвалида иако то дијете има бољи просек,стаж и остале референце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хик

16.03.2016 20:22

Па и са факултетом се могу пеци цевапи.Сва дјеца погинулих бораца и борци требају да имају маx. предност у запосљавању на будзет. Отимај сиромасним и дај богатим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мира

16.03.2016 20:23

То знаци да сви примљени због тих бодова нису примљени по закону и мозе да им престане радни однос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фрчкава

17.03.2016 09:21

Тих бодова је пуно значило. Огромна предност. За десет година проведених на Бироу си могао добити маx 5 бодова. а има људи који су на Бироу и 12, 15 година. Али они кад конкуришу на мјесто учитељ/наставник/ професор, могу добити само тих маx 5 бодова, а ништа преко. И још нешто јако ВАЖНО По правилнику не бодују се само дјеца палих бораца, него ЧЛАНОВИ породице погинулих бораца. ДАКЛЕ : дјеца, браћа, сестре, унучад, а ако је и стрико и ујко био члан домаћинста и сестрићи и братићи. - не само дјеца погинулих.

Name

ДПБ

17.04.2016 09:21

Чуј, фрчкаве, ако ти је стрико, ујко... погинули борац имаш десет бодова. Па, једнице, знаш ли ти шта је породица погинулог борца -- родитељи, супружници и дјеца погинулог борца. Јаднице!

Name

блука

16.03.2016 20:28

Да је какве правде и морала медју носиоцима власти, предност при запосљавању у дрзавним институцијама би требали имати сви осим дјеце, родјака, кумова, зена и љубавница политицара, јер су се исти довољно узели за 10 својих покољења. Тада би незапосленост у РС и БиХ била смањена за 20%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крцо

16.03.2016 20:31

И било је доста...Добили су све могуце од дрзаве и дали су најмилије али доста!Сви су тузили Реп.Српску (цаст изузецима) и сви су добили одстете.Добили су бесплатно сколовање,ријесена стамбена питања и јос масу погодности.Било им је све мало.И увјек су били незадовољни да им дас птиције млијеко. Колико их само ја знам да се воде на факултетима само да би досли до накнаде.То треба провјерити и на адекватан нацин казнити.То се зове злоупотреба статуса. ОВО ЈЕ СУД ТРЕБАО ДАВНО ДА ОДРАДИ НА ОВАЈ НАЦИН!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

16.03.2016 20:33

Како вас није срамота?! Сметају вам дјеца погинулих бораца! А ста је са дјецом политицара и других бизнисмена? Они су ти који раде, возе скупа кола, летују, зимују, бахате се. То треба да вам буде трн у оку, а не ова биједа сто се бори за парце хљеба! То вам не смета и то не коментарисете! Људи зивоте дали, да би ви сад осудјивали и пљували по онима који су иза њих остали! Туга, цемер, јад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДЕ

16.03.2016 20:44

Гага - нико не сметају дјеца погинулих бораца, ал да се примијетити да су незасити у прохтјевима, никад доста. Мислим да су итекако дјеца демобилисаних бораца, које су родитељи једва исколовали, заслузили да се запосле. ТИ СИ ПРОМАСИЛА ТЕМУ СПОМИЊИЦИ ДЈЕЦУ ПОЛИТИЦАРА. ТИ СЕ ЊИМА БАВИС КАД ИХ СПОМИЊЕС. Дјеца демобилисаних бораца не пуцају тако високо. Само тразе да и они имају неко право у овој дрзави за коју су им се оцеви борили.

Name

АЦА

16.03.2016 20:47

И дјеца демобилисаних бораца боре се за парце хљеба.Њихови оцеви нису никакви богатаси, имају тек 120км на годисњем нивоу.

Name

дсс

16.03.2016 20:58

Сад на изборима треба гласати за СНСД и Додика,до сљедеце зиме нестаце и борци прослог рата.

Name

Гага

16.03.2016 21:36

Да смо паметни, сви би се бавили дјецом политицара, па мозда данас не би било оволике незапослености. Тада би радила и дјеца погинулих бораца и дјеца демобилисаних бораца. О томе говорим... Али не, хајде да прицамо о томе како нам све узесе та дјеца погинулих бораца! Ја сам та које расте без оца вец 24 године. И СВЕ бих дала, све могуце послове и сваку марку, само да ми је тата зив.

Name

професор

16.03.2016 20:46

Ја сам дијете погинулог борца и вец годинама слусам овакве коментаре.Ста ми је то ова дрзава дала осим вауцера ратне одстете,нисам хтио ни њих наплатити,нека се сверцери и ратни профитери од тога нахране.Зао ми је само сто сви прави борци нису напустили државу,па нека се све попалило,да видим одакле би сад ови злуради куцали коментаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај од Сипова

16.03.2016 20:52

ПРАВИЦНО ПРЕСУДЈЕНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

16.03.2016 20:52

И требају бити оспорена кад имамо такво руководсво БОРС-а, све сами полтрони и улизице. Савциц је велико разоцарење за борце ниста није конкретно урадио за борце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

16.03.2016 20:54

Наравно да треба да имају привилегије,јер су њихови оцеви дали зивот за ову Републику, и док сте ви подизали своју дјецу,гледали их сваки дан,они нису имали кога назвати оцем,да им прузи ту љубав,бригу,изведе на прави пут,и ви се сад поредите са њима, стоко љигава,видио би вас какви би били да сте то доцекали на свом примјеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

л.П.

17.03.2016 16:37

Овај сто се потписао као срамота.Срамота и треба да се зове.Куне дјецу којима су оцеви остали зиви у рату.А заборавља ,да су ти њихови оцеви бранили и његов усрани зивот.Ко другог клео,сам се уклео.

Name

Бањалука

16.03.2016 20:57

Мој драги отац је имао 43 године када је погинуо.Тако је залосно да смо га изгубили за овакве незахвалне и себицне људе.Нисте вриједни такве зртве.Радо бих вам уступила сва своја "права" за дјетињство са оцем које сте сви ви имали,јер је мој отац погинуо да бисте ви зивјели.Срамотно је колико не цијените зивоте које сте добили на дар.Зар заиста мислите, да смо ми без насих оцева у бољој позицији од вас који их имате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

16.03.2016 21:20

Дај молим те пусти демагогије!До када ти планирас да те мртав отац храни из гроба? По вама испаде да су вам сва права са овом одлуком угасена.Нисте у праву и мислим да сте бас ви са овим статусом себицни.Гледате само на себе док се на друге не осврцете.

Name

нидзо

16.03.2016 22:19

Братунац добар ти је коментар. Дјеца мог погинулог колеге су се позапосљавала и није им било битно јел' приватно или дрзавно. Нису бирали јер су хтјели да раде, да зарадјују. Мој други пријатељ је погинуо у саобрацајној несреци и исто му дјеца без оца расту и исто им недостаје и исто би вољели да је ту. Мени се цини да ову дјецу коју видјамо скоро сваки дан на тв како треба мајке нису одгојиле како треба. Има дјеце којима су мајке убијене па им дрзава ниста није дала, зиве само с оцевима- мислите да је њима лаксе. Али дјеца се боре. Не мозес ти извољевати у дрзави гдје је веца незапосленост него запосленост. Или сацекајте јос мало да нам овај сав квалитетан кадар оде у њемацку па це бити мјеста за остале.

Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:27

Немој да будеш безобразан!!! Ко да нас храни??? Ми смо у стању сами себе да хранимо када би добили шансу! Доста нас??? Да је држава на мјесту давних дана сва дјеца погнулих бораца би била решена, као и демобилисани борци.

Name

драз

16.03.2016 20:59

10 бодова предности треба дати приликом запосљавања у јавним институцијама а не у образовању.ИИ не 10 него 20 бодова

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

16.03.2016 21:18

Предност у случају да имају идентичан број бодова то је ок, али давање стартне предности у значајном обиму увијек и свугдје је била дискриминација и увод у негативну селекцију.

Name

Огорцен

16.03.2016 21:13

Мозда сада струцни испит и заврсим.На сваки конкурс када изадјем и цујем да има "деце пали бораца" само се спакујем и одем.Нисам цлан ни једне странке. Тих 10 бодова је недостизно.А колико сам до данас био огорцен да Реп.Српску и не осецам је као својом земљом.Нисам један од најстаријих на биро за запосљавање у Зворнику са неодрадјеним струцним испитом.Али власник сам 30 одбијеница а цуо сам да неке девојке старије од мене имају и по 50.Па се питам је ли то моја перспектива и је ли се за ово мој отац борио? Мислим ни да деца пали бораца нема потребе да се љуте на ову одлуку која од самог поцетка није била у складу са законом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ера

17.03.2016 20:05

У праву си и вјеруј ми да те разумијем у потпуности

Name

Среца...

16.03.2016 21:28

Онај ко до сада није одрадио приправницки због ''дјеце погинулих''бораца , не одрадио га ни наредних 10 година.Пуу, гамад једна како Вас није срамота???Док сте се сколовали, имали подрску оба родитеља, јесте ли се питали.како је нама који немамо оца.Који је дао главу да поједине суге прозивају нас.Није мој отац гинуо за великане на власти да им буде добро.вец за нас потомке који остајемо иза њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брано

18.03.2016 13:47

Среца - ти си у ствари нека несреца цим тако мисли о дјеци демобилисаних бораца.Ниси се запитао да ли им је иједан родитељ запослен.Од подрске нико нема вајде,ако је празан новцаник. И њихов је отац дао допринос за ову дрзаву.Немој да их називас сугама.Њихови оцеви су и твоје дупе бранили.

Name

Драгиша Човић

16.03.2016 21:34

Хвала Богу нисам изгубио оца у рату, али не могу да вјерујем какве коментаре читам. Људи су дали живот за Републике Српску и то треба поштовати. Ако се већ велика већина запошљава преко странака, зашто и дјеца палих бораца не би имала предност по основу својих очева. Наравно да има и паразита, то нека њима иде на душу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

16.03.2016 21:56

Свака цаст за коментар!

Name

Нико и ниста!

21.02.2020 00:31

Свака ти цаст за коментар.Мој син није се био ни родио,када му је отац погинуо, у 27 год.Заврсио на дрзавном факултету. Стипендију од 100 км,нигдје не ради и даље је на бироу.Није све тако! Како писете,за дјецу палих бораца.Ниста они нису добили, колико су изгубили.Мозда неки појединци,мали број.Мој син казе,дао бих све ово сто му је дрзава дала, да види и загрли свог цала.А дрзава му није ниста ни дала само узела.Много је рузно, сто им младе кости померате!

Name

Марко

16.03.2016 21:34

Растао сам без оца од треће године јер сам дијете разведених родитеља.Оца као да нисам ни имао, мајка је сама ишколовала мене и сестру, без ичије помоћи. Завршио сам факултет и чекао скоро 11 година на стално запослење. Посао сам добио само захваљујући пукој срећи. Е питање је зашто држава не помаже и таквим категоријама? подрзавам и треба помоћи при запошљавању дјеци погинулих бораца али ста са са осталима који се такође пате кроз живот без једног родитеља??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

16.03.2016 22:05

И ја сам на бироу 11 г.Нисам до сада остварила никакву предност.

Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:35

Свака част. Дијете сам погинулог борца и никада нисам тражио бесплатно школовање, посао за који нисам стручан итд. Сва омладина би се требала запошљавати!

Name

Соња

16.03.2016 21:46

Мозда би ови сто ликују зељели да су дјеца палих бораца. Ево ја би се радо мјењала са вама па да ви имате та права као и ми,предност при запосљавању и примања,а ја би радије комплетну породицу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

02.02.2017 16:28

Браво ја сам милион пута рекла ето среце да ми је отац зив па би ми помогао колико толико, а сад немам ни оца ни мајку нити сам икад иста од дрзаве добила. Подстанар 20 година и за ста су нам гинули оцеви???

Name

Видим све

16.03.2016 21:46

Тако је то када неборци воде РС-Додик први,а сад је јос остало да пред изборе запосле неке своје послуснике-СРАМОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

16.03.2016 21:49

Поздрављам одлуку уставног суда!!! Па коначно више!! Да се разумијемо, све ја поштујем, није лако изгубити оца, требају та дјеца да имају некаква примања, али вала прелазите висе све могуце мјере са својим силним правима. Не мозете ви који се нисте муцили, уцили, да разумијете колико је много тих десет бодова на конкурсима, па ја за пола године на бироу донијем 0,25 бодова а дијете палог борца одмах има у старту 10. Муцните и ви мало својом главом. Доста вас је висе и вас и васих права!!! ТРебају та дјеца имати несто као сто рекох, али вала пресли сте све могуце границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Среца...

16.03.2016 22:32

Ста да имамо.Мислис да се од породицне пензије мозе сколовати?? По твоме испаде да се МИ ДЈЕЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА не муцимо, не уцимо??? Дај молим те.Да је мој отац зив не треба ми ни 10 ни 50 бодова.Док сте одрастали у безбризном дјети јству нисте се питали како је нама.Зато срамите се својих ријеци, и захвалите богу сто имате оца поред себе!!!!

Name

Гага

16.03.2016 22:35

Јадниче, бас ми те зао! За све су ти крива дјеца погинулих бораца, је л' тако? Дјеца која данас апсолутно никаква права немају. Не знас ти ста је патња и муцење! Муцни ти главом прије него сто овако несто изјавис. Осврни се мало око себе, је л' не мозес због дјеце цији су оцеви зивоте дали да надјес посао или од дјеце функционера, странацког запосљавања? За то ниси цуо?

Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:44

Све границе смо прешли??? Да ли знаш да има неколико случајева где су та иста дјеци иако су добила 10 бодова на почетку на интервјуу добила 0 и нису прошла конкурс??? Да ли знаш да та "предност" што је била није значила ништа???

Name

ццц

16.03.2016 23:02

Замисли да твоје дијете сутра одраста без оца,ста мислис како би било,мозе ли се то надокнадити,али не,теби је битна само твоја гуз*ца..

Name

Јован

16.03.2016 23:25

Да ли је реално да сам ово процитао, а посебно овај коментар? Треба нас све отјерати одакле смо досли! Срамота за вас коментар, а овој дјеци скидам капу ста све морају да трпе!

Name

драган

17.03.2016 07:38

Доста висе дјеце погинули бораца,дрзава их сколовала,давала им стипендије, инвалиднине јос хоце и плату.Сви имају преко 25 година,лопату у руке и на посао,нисте ви висе дјеца.Срам вас било,стацемо са дјецом ци су родитељи ратовали и рањавани и немају ниста.

Name

Дијете без оца

17.03.2016 18:05

Одговор Драган Доста нас??? Доста је и тебе и твоје квази филозофије. А што се тиче друге дјеце чији су се очеви борили нека се и они запошљавају, ми им не стојиме на путу него подржавамо запошљавање свих борачких категорија!

Name

Дада

02.02.2017 16:29

Врати ти нама насе оцеве и ето ти бодови ако ти требају!!!

Name

адвокат

16.03.2016 22:06

Нема се ста ко љутити ако није у складу са законом.Једини ко треба да се љути су кандидати који нису имали +10 бодова и који су били у самом старту обесправљени!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

26.01.2018 10:51

Е мој Драгане ко зна ко си ти,а волио бих да одемо на кафу да се исприцамо као људи,ако се ниси којим слуцајем ухљебио као многи сто јесу

Name

дјете погинулог борца

16.03.2016 22:21

Да су вам очеви узели пушке у руке, можда би и погинули. Треба да вас буде срамота за све што сте написали. Наши су животе дали за Републику Српску, а где су васи били? Срамота је да и данас после 20 година дјеца немају посао. Ништа ова држава ником није дала. Зивите у заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијете демобилисаног борца

17.03.2016 12:38

А гдје би ти сад био,друзе да мој отац није остао зив.Да су сви погинули, не би постојала линија разграницења у рату.И мој је отац твоју гу.ицу цувао.срам те било

Name

саса

14.05.2017 12:32

Свака ти цаст,имао бих пуно тога да додам,али реци цу само ово,иза покојног оца остало је троје дијеце,сестра ми је подстанар двадесетак год.ја и брат зивимо са мајком на залост,ова дрзава је узела стан у будзаку који је требао да припадне бас мом покојном оцу,од његове мајке стан знаци,зар није нормално кад оца нема да то припадне неком од његове дијеце,али стела БУДИМИР БАЛАБАН прејак цовијек па мозе дати ко му висе пара понуди,а за посао не зелим ни да прицам,зивим у нади да це једног дана све доци на своје

Name

Лажна правда

16.03.2016 22:28

Читајући написане коментаре на једну овакву вијест, могу само да кажем, да ми је жао што живим у земљи оваквих људи. Нисам дијете погинулог борца, али се питам да ли Ви који својим коментарима блатите образ овог народа, размишљате о томе како је сада тој дјеци која читају иста?! Да ли се можда питате, шта би они више жељели, 10 бодова или оца?! Многе друге ствари вам пролећу поред очију, а Ви се срамотите на једну овако срамну (политичку) одлуку. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелица

16.03.2016 22:29

Свака цаст дјеци цији су родитељи заиста погинули у рату,али сам била свједок бројних запослења дјец цији су родитељо умрли природном смрцу,а воде се као погинули у рату... мој отац је ратни војни инвалид и никакве бодове не дају на то... иакп имам просјек 9.53 на бироу сам и даље,јер ови назови дјеца погинулих са 6.0 и стазом студирања од 10 година добијају посао као од сале...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужно

17.03.2016 08:41

Као и по обичају највише кометара су од стране женске популације, које на њихову срећу, нису биле у могућности и прилици да се поближе упознају са "љепотама" ратовања, али себи могу да дају за право да одређују шта је исправно, а шта не по питању борачке популације. Због оваквих и сличних коментара уперених против борачке популације, жалим што сам и један минут био припадник ВРС. Осврните се само мало око себе и погледајте у комшилук, нпр. федерација бих, па тамо носилац златног љиљана има на мјесечном ниво преко 300,00 КМ, док код нас за Карађорђеву звијезу припадник ВРС има око 300,00 КМ на годишњем нивоу. Паметном доста.

Name

Сладја

16.03.2016 22:48

Како вас само није срамота да остављате овакве коментаре?Да ли ви имате иста људско у себи?Лако је вама прицати,растли сте поред својих оцева а ми сто никада нисмо имали кода назвати "тата" то вас не занима.Ето вам сва наса права,примања,бодове...а да ли ви нама мозете вратити насе оцеве?Наравно да не мозете,срам да вас буде!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

16.03.2016 22:58

Па знате ста ова је тема много болна, свака цаст породицама погинулих бораца али зар дјеца цији оцеви су ратовали и игром слуцаја презивјели нетреба да зиве... Рат се заврсио прије 20 година људи моји,сваки дан иста прица... Ста да казем ја као дијете РАТНОГ ВОЈНОГ ИНВАЛИДА који од 95 године пола зиви а пола га је вец давно иструло,немозе приврједити себи а не мени,никакве помоци нисмо добили,све смо изгубили, сваки дан 20 година гледам његове муке да је погинуо мозда би бар један дан у години сметнула са ума ту несрецу и зивјела свој зивот,мозда би онда била и ја приоритет а овако ПИТАМ СЕ ЗАР СМО МИ МАЊЕ БИТНИ И ЗАР СУ МАЊЕ БИТНА И СВА ОСТАЛА ДЈЕЦА ОВЕ ДРЗАВЕ ЦИЈИ СУ ОЦЕВИ ЦАСНО ИСЛИ У РАТ,БРАНИЛИ КОМАД ЗЕМЉЕ СВОЈЕ,РАЊАВАНИ,КРВАРИЛИ ИЛИ ПУКИМ СЛУЦАЈЕМ ОСТАЛИ ЗИВИ... ОД СВЕГА ОВОГА МИ ЈЕ МУКА ВЕЦ ОДАВНО..... НЕКА МИ ОПРОСТЕ ДЈЕЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА АЛИ НЕКА СЕ МАЛО ЗАМИСЛЕ,СТАВЕ У НАСУ КОЗУ,БУДУ РЕАЛНИ И ЗНАЈУ ДА СВАКО ЗИВО БИЦЕ ИМА ИСТЕ ПОТРЕБЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огаван народ

17.03.2016 01:35

Како не разумијете да је ова одлука Уставног суда наступила зато што је неком са огромном штелом засметало дијете погинулог борца на конкурсу те га другачије није могло заобићи. Ето сада ћете моћи да се ждерете због класичних штела при конкурисању. Огавни сте у својим коментарима. Правилник је био примјер неке унапријед прописане и јасне процедуре гдје је свако себи могао израчунати бодове и видјети гдје је отприлике. Бодови су се давали и времену проведеном на бироу и социјалном статусу и радном искуству и просје ку, врло мали простор за манипулацију. Поред неког ко има просјек девет и више и са годинама на бироу дијете пог борца само са својих десет бодова није могло бити убједљиво најбоље али сада ће љубавнице супруге родице страначки активисти и остали љубимци бити убједљиво најбољи. Ето па и наздравите у то име тужни паћеници .

ОДГОВОРИТЕ
Name

,Будуцност

17.03.2016 03:45

Како вас није срамота.Нисам вјерник али како се не бојите Бога.Да власт није криминализована, да постоји привреда , фабрике , да постоји развијена производња,напредна пољопривреда,уредено друство у коме се постују закони, институције које раде да би се граданима олаксао зивот ова дјеца,сада вец одрасли људи,ратни инвалиди, борци не би имали потребе да се понизавају и да тразе било какву помоц или неки повољнији статус.Имали би могуцност да раде и да зиве од свог рада. Онима који подрзавају одлуку Уставног суда савјетујем да себи одговоре на питање јесу ли на исти нацин коментарисали вијести о запосљавању дјеце мафијаса на власти и то на добро плацена радна мјеста одмах након заврсеног факултета.Изгледа сама цињеница да су дјеца "вазних"лицности производи их у струцњаке . Људи , мијењајте све, створите систем у коме це за сваког бити и посла и нормалног зивота и не једите се меду собом ви који једва презивљавате него скидајте те лопове са власти.Покрали су све и убили вас у здрав мозак.И то је и срз и сустина и извор свих проблема.Садасња и предходна мафијаска власт.Напомињем да не зивим на тим просторима али ми је јако зао сто је тамо све тако како јесте и питам се гдје је граница васег стрпљења у том безнаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

17.03.2016 06:22

Суштина проблема није у 10 бодова, они требају да остану. То је најмање шта држава треба да учини за ту дјецу. Проблем је у томе што су политичари све уништили и покрали, па је остало да се дјеца боре за мали број радних мјеста. Ускоро ће и та радна мјеста да нестану, неће бити посла ни у просвјети, јер нас је сваким даном све мање и мање. Професори неће имати кога да уче. Млади се не жене/удају и нема ко дјецу да рађа. Ово је исто када неко каже "треба им смањити плату, јарадим за 400-500КМ", а не види уствари колико је јадан. Умјесто да се бори да се њему повећа плата, он се бори да се оном другом смањи. Већина нас је гора од цигана. Суштин овог проблема је власт корумпирана и лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОБЛЕМ

17.03.2016 06:30

ПОГИНУЛИ БОРЦИ, БОРЦИ, ЊИХОВИ РОДИТЕЉИ, ЊИХОВА ДЈЕЦА, ПЕНЗИОНЕРИ ПРЕДСТАВЉАЈУ ТЕРЕТ ДРЖАВИ. ДАЈ ОВО , ДАЈ ОНО, А НИШТА НЕ РАДЕ А МНОГО ТРАЖЕ.ЈА СЕ ПИТАМ КАКО ВЛАСТИ ИЗАЂЕ НА КРАЈ СА ТОЛИКИМ ДАВАЊИМА. САМО ЈЕ ДОДИК ДАО СИНУ ТРИ МИЛИОНА, А ШТА ЋЕ ОСТАЛИ, СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење проблема

03.02.2017 16:08

ПОГИНУЛИ БОРЦИ, БОРЦИ, ЊИХОВИ РОДИТЕЉИ, ЊИХОВА ДЈЕЦА, ПЕНЗИОНЕРИ ПРЕДСТАВЉАЈУ ТЕРЕТ ДРЖАВИ. Такви као ти представљају проблем у овом друству... да ста радис знао би како је се теско сам борити, или бити стар и зивјети од 300 КМ пензије.

Name

Огиии

17.03.2016 07:04

Цитам коментаре и нмг себи да додјем колико има злобе и бијеса у људима..Та дјеца су очеве изгубили и дрзава треба да им да све:Посао..Стан..СВЕ.Наравно не умањујем заслугу људи који су ратовали и остали зиви али ови су људи изгинули..Добро је она Гага написала да мозе да се ослони само на крст свога оца..Повраца ми се од тога колико је злобе у моме ,српском народу..а само стан је шпириц платио у Бецу 400 000 е +Ауди А8 бијеле боје за сина 104 000 еура у Брцко гасу и народ на то шути..Каско осигурање за то ауто је 4850 км за год.дана..и народ шути а скоцили сте на дјецу погинулих бораца..И треба да имају предност приликом запосљавања јер су њихови очеви сада прах а ми смо зиви..Срам да буде овај народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

17.03.2016 07:06

Мени вратите мог тату и срецно и безбризно дјетинство које сам изгубила ;( Ниста ми не треба,ни бодови ни неке повластице ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

17.03.2016 07:09

Па ко вам сједи у том уставном суду ста сте друго и оцекивали....млацење празне сламе породице погинулих ,борци и ратни војни инвалиди су давно заборављени и препустени сами себи....сјете их се само пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

17.03.2016 07:12

ВРАТИТЕ МЕНИ МОГА ТАТУ !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

17.03.2016 13:05

Па нису га убили демобилисани борци врс ни њихова дјеца,па ти га не могу вратити.Отидји ти мало код прсихијатра.

Name

Брат Ђуро

17.03.2016 07:38

Одлука уставног суда само потврђује да овдје влада комбинација -изама и то оних најцрњих. А најгори је тотални примитивизам уз апсолутну безосјећајност тзв. обичног човјека (да не спомињем тзв. политичку елиту, а у свом селу им нису дали ни да иду овцама, погубиће их) који неће да прихвати чињеницу да је јако болно и тешко одрастати без једног од родитеља. "Пучина је стока једна грдна" ... Е мој Његошу нико тебе више не чита, добро ми и пролазимо какви смо. То је истина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

17.03.2016 09:04

Имају ли право на зивот демобилисани борци и њихова дјеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

17.03.2016 09:09

За велику незапосленост нису крива дјеца погинулих бораца, него владајућа структура.Годинама упропаштавају све што су могли,а и оно мало радних мјеста добијају дезертери и појединци са одговарајучом страначком књижицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиБи

17.03.2016 09:39

Сто су се дјеца палих бораца насла увредјени овим???Па није било у складу са законом и самим тим ту нема повластених...

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

17.03.2016 10:07

И шта сад ? Који правилник ће сад да се примјењује. Шта ће бити са онима који су примљени по овом оспореном ? Јер и даље се примају по конкурсима људи по старом, да ли министарство мора доњети нови правилник и у ком року ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристина

17.03.2016 11:24

Ако ми се ко смуцио,то су ова деца погинулих бораца. Све су зиво добили,и све им и даље мало,и јос,јос и докле... Добили станове,куце,пензије,посао,инвалиднине,ослободјени појединих такси,ма где год додјес они имају предност. Ма ајде висе,треба ли и неко други да ради и зиви,или само ви.Ово казем из висе примера и породица,не могу реци сви,и они нека опросте,али доста њих знам које су се од тада удавале сест пута а само се сете да су господје погинулих бораца када треба несто да наплате,ајде мрс...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рекристина

17.03.2016 19:29

Браво свака цаст за коментар ја сам борац од првог до задњег дана рањаван просао ратисте уздуз и попријеко и ста сам добио к...

Name

вс

17.03.2016 12:27

Види ти то ,сто су ова дјеца превисе размазена.Цитам коментаре,па не могу вјеровати.Они би се на оца ослањали,иако неки имају и 40 г.Ево ,ја сам борац врс, немам посла,радим повремено.Једва сам исколовао дијете.Од дрзаве имам 120км годисње.Знаци,моје дијете се не мозе на мене даље ослонити.Ради у продавници 12 сати,једном мјесецно има слободан дан и има плату 370км.Знаци иако сам остао зив, не могу му наци бољи посао.Ево им примјер ста би и они радили да им је отац зив.Према томе нека не мисле да су дјеца демолилисаних бораца, у неком бољем полозају од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схака

17.03.2016 15:01

Како вас није срамота паценици једни да ликујете.Лако вам је сад прицати кад имате оца и цијели зивот имате његову подрску! Мој отац је погинуо а вец 5 год. сам на бироу,запосле једно од стотину дјеце из насе категорије и ви сте љубоморни.Бог све види!!!Стидите се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схака

17.03.2016 15:19

Срам вас било,не бисте тако прицали да сте остали без оца! Ми смо вам болна тацка,е сада цемо видјети кад се поцну запосљавати дјеца политицара,па тек онда це вам срце бити на мјесту.Јадно и залосно у каквој дрзави зивимо и са каквим људима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цака

17.03.2016 16:58

Схака, страјкуј против дјеце политицара, које спомињес, мозда ти и успије страјк.Само напријед.Немој их нама спомињати,медју овима који коментарису,сигурно нема дјеце политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ера

17.03.2016 17:12

И ста сада?Како намирити друге који су испастали на конкурсима ради неправилности???Страсно... Стварно је и глупо да неко запоциње конкурс са десет бодова предност.Ваљда су дипломе исте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

17.03.2016 18:03

Какве неправилности, запоциње са десет бодова зато сто је дијете ције је отац погино да би ти и слицни теби имали гдје доци на конкурс. Како вас није срамота, заврсили сте факултете по старом, сад су досли нови клинци по болоњи са високим просјецима. Кад би могао да ми се отац врати, одрекао би се сваког посла.

Name

ера

17.03.2016 19:34

@борац... Немој да се просипас.И ја сам фак. заврсио и нисам ни дан данас заврсио приправницки.Брат и отац су ми били од првог до задњег дана у рату.Брат је био и одликован у СЈ,,Вукови са Дрине".Нема ни дан радног стаза у Републици Српској.А ја немам ни један једини бод на основу њих и њиховог уцесца у рату...

Name

Схака

17.03.2016 18:04

Немам ја ста страјковати вец казем криво вам сто се нама даје предност (једино у образовању је било ) а не буните се кад долазе остали разним спекулација којима сам и сама била излозена и њима се дала предност а не нама! Изгледа само сте кивни на насу категорију,страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

17.03.2016 19:01

Ни Титова дјеца нису имала привилегије до зивота иако је био Тито један у сто и мозда хиљаду година ако је друство имало постено треба да тој дјеци помогне али да стварају раде и буду постени а не нерадници,непостении крвопије до зивота тог друства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српкиња

17.03.2016 21:54

Господо моја, цитам ове коментаре и не вјерујем на цему ми Срби завидимо једни другима.Сад сви ви борци који мислите да деца погинулих бораца имају лакси живот од ваше деце се лепо убијте и а васа деца онда узму те привилегије себи и место у друству као и то све материјално сто су добила од дрзаве а деци погинулих бораца уступите оно све сто сте ви до сад остварили у зивоту.Ајде да се мењамо кад нам толико завидите.Ево ко це од вас угрозених да се мења?Јер она изрека казе жив цовјек заради својој деци икад а мртав никад !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

18.03.2016 04:27

Нисам за да се запошљавају само дјеца погинулих бораца, ни они то не траже, али побогу, зар смо оволико себични да игноришемо њихове захтјеве. Да је наопослом запошљавање би ишло по закону а не по привилегијама и онда смо дошли да је боље бити привилегован, него дати своју главу за државу која ће то злоупотријебити а не адекватно наградити. Зашто не ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

18.03.2016 09:55

Свима вама којима у зивоту не иде због нас "дјеце палих бораца" и неправде коју вам цинимо дубоко се извињавам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

18.03.2016 11:05

Мозе ли ми неко да објасни,сто би то дјеца палих бораца имала предност приликом заосљавања у образовном систему??? Цињеница да су њихови оцеви страдали у рату али ни мој није био дезертер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

18.03.2016 11:41

"Према важећим прописима породице погинулих и умрлих бораца Војске Републике Српске по различитим основама уживају 12 различитих права. Поред новчаних примања и олакшица имају и царинске то јест пореске олакшице,ријешавање стамбеног питања,  предност приликом уписа у школе и факултете, предност приликом додјељивања стипендија и смјештаја у студентским домовима и бесплатно школовање. То да је држава о њима требало да брине, нико не спори. Спорна је, само, покоја злоупотреба, и државе и народа." Кад процитах ово не могу да се не запитам а ста добисе демобилисани борци који су били од првог до задњег дана у рововима, обијање врата бироа од 1995.годин. Ста добисе њихова дјеца? Никаква права нигдје немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

18.03.2016 12:16

И гдје се дијеле те куле и градови за цланове ове "злогласне скупине",па да се пријавим? Мозда и ја добијем стан и посао, након 11 година на бироу. Унапријед се захваљујем за информацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

18.03.2016 13:59

Оља пријави је на исту адресу на којој си се пријављивала и први пут, па види ста це ти реци.

Name

економија

18.03.2016 14:30

Сустина проблема драги моји у томе је,сто је приватизована ова наса , сиромасна дрзава и сто су фирме пропале.Немамо много фирми у којој би се народ запослио.Индустрија стала фабрике затворене, а ту је и економска криза.И све то ствара незадовољство код свих,нароцито код младих људи,који се не могу након сколовања запослити.Цитам коментаре, препуцавају се дјеца демобилисаних и погунулих бораца, јер никоме није лако.Кад би сви могли утицати на власти на активирају затворене фабрике и друга предузеца,сви би се могли запослити.Изгледа насој власти је то на последњем мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуско

18.03.2016 14:46

У праву си.Јос подигли године за пензионисање,да се сто мање људи мозе запослити.Гледам и у власти има их и по 70 г. имају. Давно зрели за пензију. Не дају младима сансу.Сви наси проблеми лезе у лосем систему власти.Немају праве економисте који би склапали послове са неким и отварали нова радна мјеста.Сви имамо ваљда право за нормалан зивот.Коме су пуни новцаници не мисли на остале,па зато је то тако.Политицарима из тог разлога треба упола смањити плате.

Name

оља

18.03.2016 15:42

Аца,никада се нигдје нисам пријавила и нисам добила ниста осим вауцера за одстету које могу објесити мацку о реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

18.03.2016 16:32

Па засто онда кривис дрзаву пардон ентитет? Па неце те нико за рукав вуци. Они који су се гурали запослили су дјецу, добили станове, одстете и остало горе наведено. Знам неколико примјера. Неце драга моја нико ти доци на куцни праг морас се мало и ти ангазовати.

Name

искрено

18.03.2016 16:25

Замислите ово: "Родитељи су ми радили прије рата,наравно у државним фирмама које више не постоје. Отац ми је борац прве категорије,шта има од тога ВЕЛИКО НИШТА осим тих 67 КМ којих треба подијелити на четворочлану породицу, али КАКО то се НИКО не пита. Посао не може наћи,јер је кажу већ у годинама и не није способан за тај посао,а да не говорим да је рањен и да од тога има посљедице и још неке нус појаве које су с временом настале од учешћа и бивања на ратишту (ко је учествовао у рату сигурно зна на шта мислим). Ја сам просвјетни радник и сваке школске године налазим се у таквој ситуацији најмање 3 пута да се морам БОРИТИ на тим конкурсима за свој комад хљеба,јер ја ИЗДРЖАВАМ ту породицу. Своју плату дијелим на 4 дијела и бринем се о режијама и свим осталим. Питате се како сам завршила факултет? Факултет сам завршила ДРЖАВНИ са високим просјеком (за разлику од неких који упишу ПРИВАТНИ и заврше га прије него што су га уписали).Завршила сам га тако што ми је старија сестра конобарисала,јер у струци као медицинска сестра није могла наћи у овој држави посао и што сам морала учити и учити да бих остала на буџету и завршити у РОКУ у нади да што прије добије посао и да прехраним своју породицу. Док су неки: 1.уписали факултет не зато што га воле,већ зато да им остане пензија и зато што је бесплатно,а и кажу УЧИТЕЉ може бити СВАКО и лако је тај факултет завршити, па нека се каже да идем на факултет - више им је то био провод и излазак у град и шетњу до факса; 2.када су видјели да баш није лако онда су одуговлачи до своје 26-те године,ЗНАМО ЗАШТО или су 3.уписали ПРИВАТНИ факултет па су неки чак прије мене завршили иако сам ја све редовно чистила а они иза мене остали најмање једну годину. КАКО? НЕ ТРЕБА одговор... 4.или они коју су били вриједни па су и МАСТЕР уписали,јер треба све искористити . ПС: немам ништа против дјеце палих бораца, свако је нешто изгубио и ВИ без очева и МИ са очевима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.03.2016 16:43

Слазем се да дјеца погинулих бораца примају инвалиднине и накнаду за вријеме сколовања, најкасније до 26год, и да имају предност у бодовању али исто тако до наврсене 26год. Јер дјеца која редовно заврсе факултет до те године могу и да одраде приправницки и да добију посао за стално, а не да одуговлаце до 26год са сколом како би извукли сто висе новца од дрзаве, и да опет тразе право на бодове. Као сто неко реце, особа старија од 26год висе и није дијете, то је одрастао цовјек способан да се брине о себи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

18.03.2016 20:59

Драгана срам те било! Сигурно имаш живе родитеље па тако размишљаш. Видјећеш једног дана када оду на пут без повртка како ће ти бити. Присјест ће ти овај коментар. Ово је болна увреда, али вјеруј и упамти да ће те ово бољети и све такве као тебе. Пожурила си прва да се огласиш. Бог је на страни сирочади и у Светом писму пише, ако знаш шта је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

18.03.2016 22:27

Казу: "Како другима зелис тако ти је" Ово је катастофа ста се овдје мозе процитати. Толике клетве и с једне и с друге стране је то за сваку врсту гадјења.

Name

Ана

18.03.2016 21:08

Драги срби стидите се својих коментара и подршке Уставном суду!!! Да ли знате да у Федерацији БиХ дјеца њихових погинулих бораца имају предност, а исто тако и у Хрватској. О примањима да и не говоримо колика они имају у односу на цркавицу коју су ова сирочад имала. Постали сте ЗЛИ и ЛОШИ људи, а то није добро за ваше потомство које погрешно програмирате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Симиц

18.03.2016 23:35

Срамота ме гдје зивим!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

19.03.2016 14:27

Нико не пише о томе да у образовању постоје само двије врсте запослених: они који су дјеца пог.бораца и они који имају јаку везу. Тако да је једина сметња политичким и кумовским везама за одређено радно мјесто било тих 10 бодова. Сада када нема тога биће само једна врста запослених. Како иде бодовања факултетског просјека? Просјек x1 и преводу 9просјек 9бодова Бодовање тестирања знања и разговора са комисијом исто 10бодова. Сви знамо разлику Измедју просјека 7 и 9. Колико муке треба за та два бода? Пасада је реално ана једна комисија која ме први пут види иодреди моје способности, а није реално сто сам ја био студент генерације и да на основу тога добијем посао? Ипак тамо сам провео висе године и овјењивало ме преко 30 професора. Реално је да у Брчком се завршава смјер који желиш? Нека прво направе да се бодује то сто је неко уцио на факултету и то да носи 80% бодова, па нека онда неко прића о дјеци погинулих бораца.нека њима 10 бодова, и нека има предност у старту. Али нека се просјек мнози са 10 и нека се гледа период студирања и факултет са кога долазиш. Срамота ме државе у којој живим. Гдје је образовање постало нешто са чим се тргује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неписмен

06.04.2016 18:15

Да поздравим прво ове Србе и да казем да сам као син погинулог бораца који је звјерски убијен на Возуцој,добио вауцер за који сам добио 2200 км,и да замољавам ове блогере и коментаторе да напису јавно на коме су то конкурсу просла дјеца погинули бораца и где то раде и са којим факултетима у на којим позицијама да то сви процитамо,станове су добили само они који нису имали где зивјети знаци да појасним мој отац је имао куцу прије него сто је погинуо и нормално да нисам добио стан а то запосљавање ту предност у закону не постује нико нигде,ал није ни то проблем вец је непостовање према тим људима који су главе дали за ову дрзаву де људи процитајте ста писете а где зивите јел видите ви оцима како вас није срамота кад сте на тв-у видјели дјете инвалида или погинулог борца да сједи у фотељи и ево ја као неписмен казем сваком ко хоце да изврси самоубиство и остави своје дјете незастицено да цу ја том дјетету дати све сто је мени дала дрзава а ви брацо срби кад сједите за столом са својим родитељом и вецерате сјетите се да је то повластица јер нас је у гробу,и јос несто сјетите се да зиви гласају и бирају власт а не мртви па водите рацуна кога кривите за своју ситуацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

07.04.2016 13:56

Е хвала Богу висе ми је пун к.... те наводне дјеце. Дали зенама послове у добрим фирмама исколовале ту дјецу примају додатак примају пензију и инвалиднину. Коју инвалиднину није цовјек инвалид вец је погинуо. Све су то одрасли људи цуј дјеца која вец имају своју дјецу. Јос мало це и унуци тих погинулих поцети тразити нека права. Многима од њих би зивот био много гори да су им остали зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

05.08.2016 20:23

Ти си, краљу, психијатријски слуцај.

Name

Ј

05.08.2016 20:26

Вјероватно це и твој зивот бити бољи и диван тек кад ти родитељи помру.

Name

ја

07.04.2016 13:59

Да наставим заборавих реци да ми је ту само зао родитеља тих бораца. Њима је требало дати ту неку пензију зенама посао и цао. Ста га висе кукумацете колико година је просло а ви и даље дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

21.09.2016 08:19

прво треба видјети ко како заврши факултет. Просјек оцјена увијек има већи онај што је приватно завршио или купио диплому и то није мјерило нечије памети. А што се тиче дјеце палих бораца она су док су жива њихова дјеца без обзира колико година имају исто као што су и ваша вама. Срамотно је да о њима уопште и расправљате. Њихови очеви су дали своје животе да би вама било љепше, а не размишљајући о својој дјеци коју су препустили таквима који лупетају. Да ли би тако писали да је обрнута ситуација.

Name

Резултат

07.04.2016 23:47

Ја имам дете, и не зелим да га у сколи уци неписмен цовек, па макар ттај цовек био дете палог борца. Зелим да га уци онај ко има највеци просек на конкурсу ! Хоцу да казем да давати предност некоме ко це да предаје у сколи, то не ваља за будуце генерације, сматрам, да децу у сколама требају да уце најбољи, а то не мозе бити ако деца палих бораца имају предност у односу на остале студенте. Наравно, дрзава треба да да надокнаду деци плалих бораца, али не у овом виду. Медјутим, после 20 година рата ми се расправљамо око овога ! А док политицари узимају себи добар део колаца. А нама остају мрвице. У сустини све смо ово заслузили, и треба да нас бомбардују сваки дан ! Ни један да не треба прескоцити, јер, док сам млад био мислио сам да политицари су дубрад. Медјутим јасно вам могу реци, какав народ таква власт. На власти су клосари неписмени глупаци, а верујте народе ви сто сарате овде сте исти такви, ни зрна не одступате. Зивио Бог Клинтона, једини је он јадан цовек виде да нас треба бомбардовати не би ли досли себи. Медјутим мало је бомби пало, треба јос, сто се тице насе онтелигенције и јацине свести. Ми па Африка. А нико нам није крив, сами смо криви...После 20 година рата ми слусамо политицаре о деци плаих бораца, ми да имамо свест, не сутра, вец сад би изасли из својих куца и демолирали све опстине полициске станице и све кантоне попаллили а политицаре побили. Е то је кад народ казни власт. Медјутим, јос 20 година цете ви бити деца палих бораца !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

14.04.2016 13:44

Дао Бог неке дезинтеграције на овом простору. Да лијепо сви нестанемо. Цутите на сваку корупцију, на свако странацко мјесто и запослење, цутите на све "преко везе" и на све сто се око вас десава на свакодневном плану али сте се дигли да о овоме да говорите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијете погинулог борца

13.05.2016 10:18

СРАМ ВАС БИЛО.Сви ови који коментарису одлуку суда и казу да је исправна,и како не могу доци до запослења од дјеце погинулих бораца,јер имају предност,ја им од срца зелим да и они једнога дана буду ,дјеца погинулих бораца,и додју до запослења,то им зелим од срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

14.11.2018 17:37

Дјете сам палог борца нисам запослен скоро остао и без мајке зивим сам немам цим ни рацуне да платим дали имам право ма несто у овој дрзави

ОДГОВОРИТЕ