Osporena prava djeci poginulih boraca

Odbor poginulih i zarobljenih lica pri Boračkoj organizaciji Republike Srpske i Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ razočarani su zbog odluke Ustavnog suda Republike Srpske kojom je osporeno pravo na bodovnu prednost djeci poginulih boraca u Pravilniku o zapošljavanju u obrazovnim ustanovama.

Republika Srpska 16.03.2016 | 18:59
Osporena prava djeci poginulih boraca

Djeca poginulih boraca do sada su imala bodovnu prednost samo prilikom zapošljavanja u oblasti obrazovnja, ali im je Ustavni sud Republike Srpske i to ukinuo navodeći da Pravilnik o proceduri i kriterijumima prijema radnika u radni odnos u osnovnoj školi nije u saglasnosti sa Ustavom. Predsjednik odbora poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Vidić kaže da će taj odbor zauzeti stav povodom takve odluke.

"U oblasti obrazovanja to je bila jedina prednost i uvijek smo je pozdravljali. Taj Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju davao je prednost za djecu poginulih boraca. Sigurno je da ćemo se boriti i vidjeti na koji način, čak smo mi i predvidjeli u Zakonu o pravima boraca i Zakonu o radu, a posebno u Zakonu o zapošljavanju da se da prednost djeci poginulih boraca u samom sistemu bodovanja, kaze Zoran Vidić, predsjednik Odbora poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske.

Ustavni sud svoju odluku donio je pozivajući se na Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžinskog rata u kojem su već propisana obaveza javnih tijela da pri zapošljavanju daju prednost članu porodice poginulog boraca. Za Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ iz Trebinja taj Zakon je samo mrtvo slovo na papiru.

"Oblast obrazovanja bila je jedina oblast gdje smo mi imali deset bodova, ali i to je sada ukinuto. Precizirano je ukidanje, jer u Zakonu o porodicama poginulih boraca stoji da djeca poginulih boraca imaju prednost pri zapošljavanju. Međutim, ta prednost nije jasno definisana, kaže Saša Pešikan, predsjednik Udruženja „Nasljeđe“.

Udruženje “Nasljeđe” povodom odluke Ustavnog suda oglasilo se i saopštenjem za javnost u kojem od donosioca odluka na svim nivoima vlasti, iz svih stranaka i partija između ostalog traže da konačno nešto urade o pitanju problema zapošljavanja porodica i djece poginulih boraca, kao i njihovih saboraca i porodica, te da donesu zakone koji su ustavni i ispravni i gdje će biti jasno definisana prava ovih kategorija, a koja će se uvijek poštovati.

(BN TV)

Komentari / 173

Ostavite komentar
Name

Dragana

16.03.2016 18:10

E mozda sada i ja odradim pripravnicki poslije tri godine provedene na ,,Birou za zaposljavanje"!!! Kada sam god konkurisala ili su ispred mene deijeca pali boraca ili dijeca koja su stranacki pozeljna... Svaka cast ustavnom sudu!!!

ODGOVORITE
Name

Teslić

16.03.2016 19:21

Bitno je da je Selman svoju djecu udomio i zaposlio u republičke institucije. Čovjek predsjednik Ustavnog suda a nema dana radnog iskustva u pravosuđu.

Name

SelmanKRIMI

16.03.2016 19:36

Selman presudio ne bi li uzeo još jedan mandat da još obezbijedi i praunuke (kćerke i unuke je davno obezbijedio) jer je u planu izgradnja zgrade USRS

Name

Михаило Микић

16.03.2016 19:42

Нема више дјеце палих бораца. То су зрели и пунолетни људи којима треба омогућити запослење у њиховој струци а не кукати стално над њиховом судбином и себи узимати њихове привилегије. Каква је то држава која ни 21 годину после рата још увијек није решила њихов статус? То је кур.. од пјетла а не држава!

Name

milojko

16.03.2016 21:23

Nikad i nigdje drzava nije bila u obavezi da mladim i zdravim ljudima trazi i daje posao ovakvu demagogiju i patetiku do prije par godina nije bilo ni moguće zamisliti

Name

bl

16.03.2016 21:41

A sta bi ti pa radila, s obzirom da si potpuno nepismena?

Name

Gaga

16.03.2016 22:13

Ne, neces odraditi pripravnicki. Ne zbog toga sto si nepismena, danas takvi i rade, nego neces doci na red od silnih kumova, rodjaka i prijatelja. Nisu li ti valjda ova djeca poginulih boraca kriva za to?

Name

Forum roditelja KV

16.03.2016 22:19

Selman i dalje upravlja ministarstvom pravde RS, obezbjedio je i svoju unučad, prodavao je notarske i pravosudne ispite, ispite za stečajne upravnike i za vještake, pomilovanja, izgradnja zatvora i rekonstrukcija sudova, kupovanje zgrada za potrebe sudova, posredovao za isplate po presudama.... i td...

Name

DPB

16.03.2016 22:54

DABOGDA PROVELA NA BIROU JOS 33 GODINE.kako te nije sramota.Ispade da samo rade djeca Poginulih boraca.Curo draga u jednoj skoli je maximalno 2-3 djeteta PB.Stidi se svojih godina i svoje ogorcenosti!!!!

Name

Borac

17.03.2016 01:03

Trebaju imati prednost u svim oblastima privrede i drustva a ne sano u prosvjeti.

Name

blm

17.03.2016 06:02

"Djeca" poginulih boraca?Pa to su sve ljudi koji su prevalili tridesetu.Kako ih nije sramota i jos biraju poslove.

Name

Bl.

17.03.2016 14:12

Mi smo ti bas smetnja da ti odradis pripravnicki,ali djeca,unucad od politicara,direktora,tajkuna,nisu. Strasno!!!

Name

marko

07.04.2016 20:22

Da Bog da se nasla u mojoj situaciji bez oca , jado jadna , raspala,serem ti se na 10 bodova , eto ti ih,imbecilu!!

Name

Djete poginulog borca

07.04.2016 21:37

Nismo svi prevalili tridesetu,ja imam 20,a sestra 22,nismo nikad nikakve privilegije imali,niti se nadamo da nam neko u ovoj kvazi drzavi pruzi neke privilegije.

Name

Aleksandar993

07.04.2016 21:50

Da Bog da ga nikad ne odradila! Kako te samo nije sramota?! Kome to smetaju djeca poginulih boraca? Koliko ih to ima,koliko ih je to jos ostao?! Ovi sto pisu da svi imaju preko 25 godina,ili su glupi ili ne znam ni ja sta.Upoznat sam sa velikim brojem slucajeva gdje djeca porodica poginulih nisu imala nikakvu prednost pri zaposlenju,nego su zaposljavani stranackom linijom,prijatelji,braca,kumovi. A vi da imate imalo mozga,zakljucili bi da svaki put kad vam kazu da su ispred vas djeca porodica poginulih,kazu vam samo da bi vas skinuli sa dnevnog reda,a to uopste nije istina.Moj otac je poginuo kad je imao 24 godine,dao je zivot za ovu bijednu drzavu,da bi Dodik i ekipa krali,da bi ovakvi zavidni ljudi,ako se uopste mogu nazvati ljudima,pljuvali po djeci poginulih borac.Dao bi sve i jednu marku,pa cak i vise nego sto sam dobio,iako takoreci,nista nisam dobio od ove bijedne drzave,pa makar jedva prezivljavao,samo da imam oca i da sam odrastao pored njega i imao srecno djetinjstvo i porodicu. Vama je zinulo dupe za parama,za poslom,za svim. Da je srece,bunili bi se protiv stranackog zaposljavanja i drugih nepravilnosti,kojih hvala Bogu ima na pretek,ali ne,vama smetaju djeca poginulih boraca. A vama ovi komentari neka idu na cast! Stidite se dupeta,kad obraza nemate!

Name

Vesna

24.04.2016 15:02

Da, prednost treba dati nekome poput Dragane. Ona ima visok prosjek, diplomicu posteno kupila na NUBL, a onda nije ni cudno sto je nepismena. Draga "koleginice" Dragana , ne brine mene sto su meni oduzeli 10 bodova, vec sto ce sada ti poput tebe uciti naredne generacije. :( Molim te, djake uci da se pise djeca a ne dijeca.

Name

Nevenko

16.03.2016 18:17

Posteno! Pozdravljam odluku ustavnog suda...

ODGOVORITE
Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:43

А по чему је то ПОШТЕНО?!

Name

Nevenko

16.03.2016 21:56

Nije u skladu sa zakonom!!!Mora se uvesti red.Ovo je osjetljiva kategorija ali zamisli sada druge koji konkurisu i nemaju apsolutno nikakve sanse.Da mi neces reci da njihova diploma nije diploma?Ovo ce samo poboljsati i povecati konkurenciju u obrazovnom sistemu...E jedino ako se neko ne plasi zdrave konkurencije!

Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:59

А у складу је са законом да се примају дјеца функционера него ударај по дјеци погинулих бораца??? Не видим коментаре ни нападе на њих...

Name

Nevenko

17.03.2016 19:36

Djeca palih boraca ne zavrsavaju pedagogiju...

Name

Demobilisani magistar

16.03.2016 18:18

Pa ta djeca poginulih boraca su bar imala invalidnine i stipendije za vrijeme školovanja. A šta je sa nama mladim demobilisanim borcima koji smo 20 godina na Birou, a nikad ni marke nismo dobili ni kredita, ni dodatka, ni podsticaja, ni subvencije, ama baš ništa.

ODGOVORITE
Name

Milisav

16.03.2016 19:55

Evo hoce da im vrate invalidnine dok se ne zaposle.I pored toga traze nekakvo bodovanje,sram ih bilo.Kao da demobilisanim borcima nista ne treba,niti njihovoj djeci.Nisu sposobni ni za sta,da recimo nadju kakav-takav posao,dok se ne zaposle u struci. Valjda ce Bog pogledati i "ostale" u ovoj zemlji, zbog koje su se borili.Boracka uvijek iznadje sredstva za sve druge,osim za borce.SRAM IH BILO.SAVCICA TREBA SMIJENITI NESPOSOBAN,ODNOSNO PRAVI SE LUD,KAD SU BORCI U PITANJU.

Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:45

Питај своју дјецу да ли би радије хтели инвалиднине и пензије а да тебе немају па онда причај нешто!!!

Name

borac vrs

17.03.2016 12:06

Gaga odg. - Kako te nije sramota napadati mene kao borca vrs i govoriti da nismo ravnopravno se borili mi i vasi poginuli ocevi.Gdje bi sad ti bio da mi ne ostadosmo zivi,nakon necijih ,nazalost,pogibija.Izgleda da smo zasluzili od pojedinaca,kao sto si ti,da nas napadas.Nisam ti ja kriv,sto nemas koga zvati ocem.Mnogi djeca su,takodje ostali nakon rata bez svojih oceva,jer su oboljeli po rovovima i umrli.I iza njih su ostala djeca,koje su majke,hvala bogu izvele na pravi put.I opet su na zadnjem spisku za zaposlenje.A VI STE NA VASU SRAMOTU IMALI INICIJATIVU DA OD NAS BORACA UZMETE ZA ZAPOSLJAVANJE BIJEDNI BORACKI DODATAK.NE ZNAM KAKO VAM JE TO UOPSTE PALO NA PAMET.IZ TOGA SE VIDI DA MISLITE SAMO NA SEBE.A DJECA DEMOBILISANIH BORACA PO VAMA SU DJECA DRUGOG REDA.

Name

Milisav

17.03.2016 12:57

OGVOROR Dijete bez oca. Treba i djeci demobilisanih boraca, dat nadoknade sa biroa sto da ne, jer sam i ja demobilisani borac na biro 20 godina.Radim povremene poslove, za koru hljeba.Pa i tebi takav posao preporucujem.MOJE DIJETE SE NA MENE NE MOZE ZNACI OSLONITI.

Name

Дијете без оца

17.03.2016 17:57

Одг. Милисав Ви изгледа не схватате, нико овде није нападао демобилисане борце који су заједно изградили Републику него систем. И моји пријатељи дјеца погинулих бораца се ни не слажу узимати борачке додатке нити било какве инвалиднине, то је смешно и срамотно. Желимо посао као и сви!!!

Name

Milisav

18.03.2016 13:23

Dijete bez oca. Bolje se insformisi .Upravo su djeca poginulih boraca izasli sa prijedlogom da se borcima uzme godisnji boracki za njihovo zaposljavanje.Nisam to ja valjda izmislio.Pogledaj njihovu prvu incijativu,nakon strajka u parku.Savcic im to nije dozvolio,jer smatra da su boracki dodaci ionako mizerni.

Name

lumperaj

16.03.2016 18:20

Naravno da treba da imaju prednost kod zaposljavanja.Ali onda treba drzava da im ukine finansiranje skolovanja.Posto mnogi od njih to zloupotreblljavaju.Ne idu na fakultet a naplacuju. Samim tim,drzava od njih pravi debile i parazite!!!

ODGOVORITE
Name

Nisam clan PPB

16.03.2016 20:26

Drago mi je sto i Vi niste clan porodice poginulog borca, kao ni ja. Zato pusti sirotinju i napacenu djecu, ostavi se zlih komentara.

Name

Djete palog borca VRS

17.03.2016 07:03

Neka ti Bog sudi za ovo što si napisao.

Name

iris

16.03.2016 18:34

Kapa dole za odluku ustavnog suda!Nije normalno ni bilo da imaju +10 ispred ostalih kandidata. Ovo je islo u prilog djeci palih boraca ali su zato drugi bili diskrimisani i dovedeni u nezgodnu situaciju!!!Ja imam drugaricu i udata i ima porodicu a ni pripravnicki nije odradila.I sada ona ne treba nikako da radi a neka dijevojka koja zavrsi treba odmah da dobije posao.Pomogla je njima republika dovoljno kroz skolovanje.

ODGOVORITE
Name

Дијете без оца

16.03.2016 21:58

Помогла држава??? Ја сам дијете погинулог борца и немам посла четири године!!!!

Name

Iris

17.03.2016 09:16

Vidis da ste nezahvalni...

Name

Дијете без оца

17.03.2016 17:59

А по чему сам незахвалан???

Name

Miki

16.03.2016 18:42

Bravo za sud, dosta je propaliteta.

ODGOVORITE
Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:00

Пропалитета??? Да ли можеш да изнесеш као чињеницу да су дјеца погинулих бораца сви пропалитети???

Name

heh

16.03.2016 22:33

Propaliteti tako je! Dosta je!

Name

Drago

17.03.2016 11:25

Ti si propalitet baksuze jedan!

Name

Дијете без оца

17.03.2016 18:00

Одговор Хех Највероватније сам и школованији од тебе. ;)

Name

Sodoma i gimora

16.03.2016 18:49

U Republici Srpakoj treba samo ostaviti zene i djecu poginulih boraca,a mi ostali da trazimo azil u Njemackoj i da im saljemo pare i od tamo. Gledam ovog sto strajkuje sve je dobio i prokockao i ajd da mu platu jos obezbijedimo. Cuj djeca sve preko 25 godina.

ODGOVORITE
Name

nele

16.03.2016 19:47

Djeca poginulih boraca su nakon strajka Njegosa Tomica,trazila da im borci od borackog dodatka,i to bijednog,finansiraju njihovo zaposljavanje.Oni su prevrsili svaku mjeru.

Name

Objektivni dobojlija

16.03.2016 20:48

SRAM VAS BILO, sve vas koji sebicno pozdravljate odluku Ustavnog suda RS. Svi mi smo imali oca koji je mogao ili nije mogao da nam pomogne pri zaposlenju (meni moj nije pomogao), a djeca poginulih boraca nisu imala tu opciju. Psihicki bol koji su pretrpili prilikom gubitka ( i poslije) najmilijih je nemjerljiv. Najmanje sto drzava moze da uzvrati, jeste da clanovima poginulih boraca obezbijedi posao, za zivot koji su njihovi roditelji ulozili u temelj Republike Srpske.

Name

XXL

16.03.2016 18:50

Znaci da su druga dijeca svo vrijeme bila diskrimisana.Prema njima je bila ucinjena velika nepravda.E sada zaposljavati po birou,po duzini na birou!!!

ODGOVORITE
Name

Да Винчи

16.03.2016 19:09

Коначно нешто како треба.Богу хвала

ODGOVORITE
Name

СНСД

17.03.2016 06:10

Коначно сада можемо да запошљавамо само своје, а да нас ова дјеце не "обарају" на суду.

Name

Red Star

16.03.2016 19:14

,,Osporena prava djeci poginulih boraca"...Pa kako vas nije sramota.Skolovanje vam placa Republika a vi tako vracate. Nisu osporena prava i svaka cast sudu.Ipak ima i neke pravde u Rep.Srpskoj...

ODGOVORITE
Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:41

Срамота??? Како тебе није срамота поставити овакав коментар?

Name

Velibor D.

16.03.2016 19:19

Dokle je naše društvo došlo da je sve i jedan komentar usmjeren protiv djece poginulih boraca! Strašno, ljudi su dali svoje živote da bi vi živjeli u ovoj našoj Republici Srpskoj. Najbolje pobijte i njihovu djecu pa uživajte dezerteri!

ODGOVORITE
Name

borav vrs

16.03.2016 20:08

Pa i ja sam je borio u ratu, da moje dijete ima pravo da se skoluje i radi.Moja je samo sreca sto sam ostao ziv.Pametnjakovicu po tebi ova drzava treba toj djeci dati i nacionalnu penziju, ako bi trazili.Njihovi ocevi i ja bili smo ravnopravni u rovu.I pored toga sto su od drzave dobili dosta, njihovi zahtjevi idu u nedogled. I KOGA OVA BUDALA VELIBOR D. NAZIVA DEZERTERIMA.Dezerteri su danas bogati ljudi.Sigurno je on dezerter,dok napada borce.

Name

Gaga

16.03.2016 20:23

Sram tebe da bude! Da, bili ste ravnopravni u rovu, ali ti si svojoj djeci ostao ziv, imaju koga da zovu tata i na koga da se oslone, a na sta ja da se oslonim? Na krst iznad groba? Ne mogu da vjerujem kakvi smo postali. Eeee, moji Srbi! I treba da nestanemo!

Name

nikola

16.03.2016 21:08

Birac vrs: podrzavam te u komentaru. Ispade da su djeca samo gubila oceve u rovovima. A sta je s onima sto ne nogu nikoga nazvati tata jer je ubijen kao civil, jer je ubijen nakon rata ili je stradao u saoracajnoj nesreci ili ga je napustio. Meni je zao ppb ali mislim da su sad stvarno prevrsili sve mjere. Malo im stanovi, penzije, besplatno skolovanje, invalidnine pa je najbolje da se jos i borci odreknu svojih mizernih birackih dodataka. Pa ljudi moji pa nisu se samo poginuli borili, nego i sada zivi borci i invalidi. Jel' oni misle da je bolje porodici kojoj se otac vratio bez dijela tijela ili sa ptsp. Da nece mozda i dozivotnu penziju. Pa to nije bilo ni poslije onog rata kad su bili pravi pobjednici. Ispade da su oni gradjani prvog reda, a mi svi ostali smo nebitni

Name

MISLJENJE

17.03.2016 12:19

TREBA UVESTI JEDNAKE KRITERIJE PRILIKOM ZAPOSLJAVANJA DJECE POGINULIH BORACA I DJECE DEMOBILISANIH BORACA.NJIHOVI OCEVI SU ZAJEDNO STALI U ODBRANU ZEMLJE.BORCI NISU KRIVI ,STO SU NEKI SABORCI POGINULI.OD DRZAVE SU DOBILI INVALIDNINE,BESPLATNO SKOLOVANJE,STANOVE,STO I PODRZAVAM.A STO SE TICE KONKURSA ZA POSAO TREBAJU SVA DJECA BITI RAVNOPRAVNA.NEKA PRODJE ONAJ STO JE BOLJI U PROSJEKU OCJENA,DUZINE CEKANJA POSLA NA BIROU.JEDNOM ZA SVAGDA TREBA SE STAVITI TACKA NA OVE PROBLEME.ODE OVO U NEDOGLED.

Name

Iustitia

16.03.2016 19:25

Tih "spornih 10 bodova" su bili poslednja brana pred namjestanjem konkursa u korist necijeg sina ili kcerke kao sto to redovno rade,i to samo u prosvjeti se primjenjivalo,tako da je bolje da izabrani kandidat bude dijete poginulog borca a ne od funkcionera koji imaju po nekoliko primanja mjesecno i uticu na komisije da daju maksimalan broj bodova a onome ko je konkurencija daju minimalan broj bodova i tako svaki konkurs rjesavaju u skladu sa nepotizmom. Zalosno koliko smo bolesno i zarazeno drustvo i to sa ljubomorom,zavisti,korupcijom i nepotizmom.

ODGOVORITE
Name

sin poginulog borca

16.03.2016 19:38

Sram da bude ove sto komentarisu ovo ovako

ODGOVORITE
Name

Super hik

16.03.2016 19:47

Svi bi na budzet.Bivsi Juga je vise vodila racuna o svojim borcima. Otimaj siromasnim i daj bogatima.

Name

Passat

16.03.2016 19:48

Sram i tebe da bude!Cisto sto nisi tolerantan i gledas samo na sebe. Neko treba da dobije sve a neko nista.Ili da danas sutra kazem,,sto i kod mene ne poginu otac".

Name

Passat

16.03.2016 19:39

Jos da samo zabranite prelazak sa privatni fakulteta na drzavne u cetvrtoj godini i bili bi super. Pozdravljam odluku suda!

ODGOVORITE
Name

re dragana

16.03.2016 19:52

PA TI SI SKROZ NEPISMENA. MORAS JOS MNOGO DA UCIS . . .

Name

Banjalucanin

16.03.2016 19:48

SRAMOTA. NEMA NI MORALA NITI DRZAVE. UMESTO STO SU ZAPOSLJVALI SVOJU DJECU RODBINU KUMOVE I PARTISKE AKTOVISTE MORALO SE ZAPOSLITI SVU DJECU POGONULIH BORACA PA RVI PA I BORCE . PA KO SE I ZA STO SU SE BORILI. OVO SAMO ULICA RJESAVA. . . . NEKA MAM JE BOG NA POMOCI.

ODGOVORITE
Name

a

16.03.2016 20:06

STA SA NAMA KOJI SMO SA PROSJEKOM 9 I VISE VJECITI DRUGI NA LISTI ZA POSAO JER TIH 10 BODOVA PREDNOSTI NISMO MOGLI STICI . KO CE MENI VRATIT IZGUBLJENE GODINE I PSIHICKO MALTRETIRANJE'

Name

Aleksandar

07.04.2016 21:26

Kako vas nije sramota da ovako komentarisete? A koliko to ima djece poginulih boraca,na desetine hiljada mozda?! Koliko ih je jos ostalo? Pa par stotina,sigurno ne vise. Kad se zaposljavaju prijatelji,braca,kumovi,to vam ne smeta,a djeca ppb vam smetaju?! Stidite se dupeta kad obraza nemate!

Name

vanja

16.03.2016 19:56

E hvala Bogu,dosta vise gdje god deca poginulih boraca. I moj se otac borio,ranjavan i nista.Ma dosta vise uvijek prioritet u obrazovnim ustanovam.Tako je i u skoli Ivo Andric Banja Luka na mjesto pedagpga dosla je djevojka vise nego neobrazovana,uzas.Konkurisala u vise skola kao primice je. I mi hocemo da radimo djeca od invalidarata.

ODGOVORITE
Name

RATNE TEME

16.03.2016 20:24

RADI OVE DJECE POGINULIH BORACA NIKAD SE NE MOZE ZABORAVITI RAT. SAMO NESTO ZAHTIJEVAJU NANOVO I NAKON 20 GODINA RATA. NAKON 2.SV. RATA NAKON 20 GODINA, RAT NIKO NIJE SPOMINJAO NITI STA TRAZIO.PONEKO "IZGANJAO" BORACKE PENZIJE I ZIVOT ISAO DALJE.BILO DOSTA RATNE SIROCADI. I NIKOME NIKAD NIJE BILA TEMA RAT.A KOD NAS CE SE IZGLEDA JOS SPOMINJATI I ZA 50 GODINA,DOK OVA DJECE NE BUDU DJEDOVI SA NOVIM ZAHTJEVIMA.

Name

harden

16.03.2016 20:13

Bože,do čega smo došli,oko čega se raspravlja.Na prvom mjestu,treba da bude prosek,znanje,na kom si Univerzitetu završio fakultet,da se boduje vrijeme školovanja,poznavanje jezika,iskustvo.Pri istim uslovima trebaju da imaju prednost,ali imamo veliki broj slučajeva,čiji su ocevi nastradali u nekim aktivnostima,kada nisu bili na položaju (da ne budem grub)i oni su dobili status porodice poginulog,da bi imali sve privilegije i zamislite da dijete iz takvog slučaja ima prednost u odnosu na dijete ratnog vojnog invalida iako to dijete ima bolji prosek,staž i ostale reference.

ODGOVORITE
Name

Super hik

16.03.2016 20:22

Pa i sa fakultetom se mogu peci cevapi.Sva djeca poginulih boraca i borci trebaju da imaju max. prednost u zaposljavanju na budzet. Otimaj siromasnim i daj bogatim.

ODGOVORITE
Name

mira

16.03.2016 20:23

To znaci da svi primljeni zbog tih bodova nisu primljeni po zakonu i moze da im prestane radni odnos.

ODGOVORITE
Name

frčkava

17.03.2016 09:21

Tih bodova je puno značilo. Ogromna prednost. Za deset godina provedenih na Birou si mogao dobiti max 5 bodova. a ima ljudi koji su na Birou i 12, 15 godina. Ali oni kad konkurišu na mjesto učitelj/nastavnik/ profesor, mogu dobiti samo tih max 5 bodova, a ništa preko. I još nešto jako VAŽNO Po pravilniku ne boduju se samo djeca palih boraca, nego ČLANOVI porodice poginulih boraca. DAKLE : djeca, braća, sestre, unučad, a ako je i striko i ujko bio član domaćinsta i sestrići i bratići. - ne samo djeca poginulih.

Name

DPB

17.04.2016 09:21

Čuj, frčkave, ako ti je striko, ujko... poginuli borac imaš deset bodova. Pa, jednice, znaš li ti šta je porodica poginulog borca -- roditelji, supružnici i djeca poginulog borca. Jadnice!

Name

bluka

16.03.2016 20:28

Da je kakve pravde i morala medju nosiocima vlasti, prednost pri zaposljavanju u drzavnim institucijama bi trebali imati svi osim djece, rodjaka, kumova, zena i ljubavnica politicara, jer su se isti dovoljno uzeli za 10 svojih pokoljenja. Tada bi nezaposlenost u RS i BiH bila smanjena za 20%.

ODGOVORITE
Name

krco

16.03.2016 20:31

I bilo je dosta...Dobili su sve moguce od drzave i dali su najmilije ali dosta!Svi su tuzili Rep.Srpsku (cast izuzecima) i svi su dobili odstete.Dobili su besplatno skolovanje,rijesena stambena pitanja i jos masu pogodnosti.Bilo im je sve malo.I uvjek su bili nezadovoljni da im das pticije mlijeko. Koliko ih samo ja znam da se vode na fakultetima samo da bi dosli do naknade.To treba provjeriti i na adekvatan nacin kazniti.To se zove zloupotreba statusa. OVO JE SUD TREBAO DAVNO DA ODRADI NA OVAJ NACIN!!!

ODGOVORITE
Name

Gaga

16.03.2016 20:33

Kako vas nije sramota?! Smetaju vam djeca poginulih boraca! A sta je sa djecom politicara i drugih biznismena? Oni su ti koji rade, voze skupa kola, letuju, zimuju, bahate se. To treba da vam bude trn u oku, a ne ova bijeda sto se bori za parce hljeba! To vam ne smeta i to ne komentarisete! Ljudi zivote dali, da bi vi sad osudjivali i pljuvali po onima koji su iza njih ostali! Tuga, cemer, jad!

ODGOVORITE
Name

RADE

16.03.2016 20:44

Gaga - niko ne smetaju djeca poginulih boraca, al da se primijetiti da su nezasiti u prohtjevima, nikad dosta. Mislim da su itekako djeca demobilisanih boraca, koje su roditelji jedva iskolovali, zasluzili da se zaposle. TI SI PROMASILA TEMU SPOMINJICI DJECU POLITICARA. TI SE NJIMA BAVIS KAD IH SPOMINJES. Djeca demobilisanih boraca ne pucaju tako visoko. Samo traze da i oni imaju neko pravo u ovoj drzavi za koju su im se ocevi borili.

Name

ACA

16.03.2016 20:47

I djeca demobilisanih boraca bore se za parce hljeba.Njihovi ocevi nisu nikakvi bogatasi, imaju tek 120km na godisnjem nivou.

Name

dss

16.03.2016 20:58

Sad na izborima treba glasati za SNSD i Dodika,do sljedece zime nestace i borci proslog rata.

Name

Gaga

16.03.2016 21:36

Da smo pametni, svi bi se bavili djecom politicara, pa mozda danas ne bi bilo ovolike nezaposlenosti. Tada bi radila i djeca poginulih boraca i djeca demobilisanih boraca. O tome govorim... Ali ne, hajde da pricamo o tome kako nam sve uzese ta djeca poginulih boraca! Ja sam ta koje raste bez oca vec 24 godine. I SVE bih dala, sve moguce poslove i svaku marku, samo da mi je tata ziv.

Name

profesor

16.03.2016 20:46

Ja sam dijete poginulog borca i vec godinama slusam ovakve komentare.Sta mi je to ova drzava dala osim vaucera ratne odstete,nisam htio ni njih naplatiti,neka se sverceri i ratni profiteri od toga nahrane.Zao mi je samo sto svi pravi borci nisu napustili državu,pa neka se sve popalilo,da vidim odakle bi sad ovi zluradi kucali komentare.

ODGOVORITE
Name

zmaj od Sipova

16.03.2016 20:52

PRAVICNO PRESUDJENO...

ODGOVORITE
Name

XXL

16.03.2016 20:52

I trebaju biti osporena kad imamo takvo rukovodsvo BORS-a, sve sami poltroni i ulizice. Savcic je veliko razocarenje za borce nista nije konkretno uradio za borce.

ODGOVORITE
Name

sramota

16.03.2016 20:54

Naravno da treba da imaju privilegije,jer su njihovi ocevi dali zivot za ovu Republiku, i dok ste vi podizali svoju djecu,gledali ih svaki dan,oni nisu imali koga nazvati ocem,da im pruzi tu ljubav,brigu,izvede na pravi put,i vi se sad poredite sa njima, stoko ljigava,vidio bi vas kakvi bi bili da ste to docekali na svom primjeru

ODGOVORITE
Name

l.P.

17.03.2016 16:37

Ovaj sto se potpisao kao sramota.Sramota i treba da se zove.Kune djecu kojima su ocevi ostali zivi u ratu.A zaboravlja ,da su ti njihovi ocevi branili i njegov usrani zivot.Ko drugog kleo,sam se ukleo.

Name

Banjaluka

16.03.2016 20:57

Moj dragi otac je imao 43 godine kada je poginuo.Tako je zalosno da smo ga izgubili za ovakve nezahvalne i sebicne ljude.Niste vrijedni takve zrtve.Rado bih vam ustupila sva svoja "prava" za djetinjstvo sa ocem koje ste svi vi imali,jer je moj otac poginuo da biste vi zivjeli.Sramotno je koliko ne cijenite zivote koje ste dobili na dar.Zar zaista mislite, da smo mi bez nasih oceva u boljoj poziciji od vas koji ih imate.

ODGOVORITE
Name

Bratunac

16.03.2016 21:20

Daj molim te pusti demagogije!Do kada ti planiras da te mrtav otac hrani iz groba? Po vama ispade da su vam sva prava sa ovom odlukom ugasena.Niste u pravu i mislim da ste bas vi sa ovim statusom sebicni.Gledate samo na sebe dok se na druge ne osvrcete.

Name

nidzo

16.03.2016 22:19

Bratunac dobar ti je komentar. Djeca mog poginulog kolege su se pozaposljavala i nije im bilo bitno jel' privatno ili drzavno. Nisu birali jer su htjeli da rade, da zaradjuju. Moj drugi prijatelj je poginuo u saobracajnoj nesreci i isto mu djeca bez oca rastu i isto im nedostaje i isto bi voljeli da je tu. Meni se cini da ovu djecu koju vidjamo skoro svaki dan na tv kako treba majke nisu odgojile kako treba. Ima djece kojima su majke ubijene pa im drzava nista nije dala, zive samo s ocevima- mislite da je njima lakse. Ali djeca se bore. Ne mozes ti izvoljevati u drzavi gdje je veca nezaposlenost nego zaposlenost. Ili sacekajte jos malo da nam ovaj sav kvalitetan kadar ode u njemacku pa ce biti mjesta za ostale.

Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:27

Немој да будеш безобразан!!! Ко да нас храни??? Ми смо у стању сами себе да хранимо када би добили шансу! Доста нас??? Да је држава на мјесту давних дана сва дјеца погнулих бораца би била решена, као и демобилисани борци.

Name

draz

16.03.2016 20:59

10 bodova prednosti treba dati prilikom zaposljavanja u javnim institucijama a ne u obrazovanju.II ne 10 nego 20 bodova

ODGOVORITE
Name

milojko

16.03.2016 21:18

Prednost u slučaju da imaju identičan broj bodova to je ok, ali davanje startne prednosti u značajnom obimu uvijek i svugdje je bila diskriminacija i uvod u negativnu selekciju.

Name

Ogorcen

16.03.2016 21:13

Mozda sada strucni ispit i zavrsim.Na svaki konkurs kada izadjem i cujem da ima "dece pali boraca" samo se spakujem i odem.Nisam clan ni jedne stranke. Tih 10 bodova je nedostizno.A koliko sam do danas bio ogorcen da Rep.Srpsku i ne osecam je kao svojom zemljom.Nisam jedan od najstarijih na biro za zaposljavanje u Zvorniku sa neodradjenim strucnim ispitom.Ali vlasnik sam 30 odbijenica a cuo sam da neke devojke starije od mene imaju i po 50.Pa se pitam je li to moja perspektiva i je li se za ovo moj otac borio? Mislim ni da deca pali boraca nema potrebe da se ljute na ovu odluku koja od samog pocetka nije bila u skladu sa zakonom!!!

ODGOVORITE
Name

era

17.03.2016 20:05

U pravu si i vjeruj mi da te razumijem u potpunosti

Name

Sreca...

16.03.2016 21:28

Onaj ko do sada nije odradio pripravnicki zbog ''djece poginulih''boraca , ne odradio ga ni narednih 10 godina.Puu, gamad jedna kako Vas nije sramota???Dok ste se skolovali, imali podrsku oba roditelja, jeste li se pitali.kako je nama koji nemamo oca.Koji je dao glavu da pojedine suge prozivaju nas.Nije moj otac ginuo za velikane na vlasti da im bude dobro.vec za nas potomke koji ostajemo iza njih.

ODGOVORITE
Name

brano

18.03.2016 13:47

Sreca - ti si u stvari neka nesreca cim tako misli o djeci demobilisanih boraca.Nisi se zapitao da li im je ijedan roditelj zaposlen.Od podrske niko nema vajde,ako je prazan novcanik. I njihov je otac dao doprinos za ovu drzavu.Nemoj da ih nazivas sugama.Njihovi ocevi su i tvoje dupe branili.

Name

Драгиша Човић

16.03.2016 21:34

Хвала Богу нисам изгубио оца у рату, али не могу да вјерујем какве коментаре читам. Људи су дали живот за Републике Српску и то треба поштовати. Ако се већ велика већина запошљава преко странака, зашто и дјеца палих бораца не би имала предност по основу својих очева. Наравно да има и паразита, то нека њима иде на душу.

ODGOVORITE
Name

Gaga

16.03.2016 21:56

Svaka cast za komentar!

Name

Niko i nista!

21.02.2020 00:31

Svaka ti cast za komentar.Moj sin nije se bio ni rodio,kada mu je otac poginuo, u 27 god.Zavrsio na drzavnom fakultetu. Stipendiju od 100 km,nigdje ne radi i dalje je na birou.Nije sve tako! Kako pisete,za djecu palih boraca.Nista oni nisu dobili, koliko su izgubili.Mozda neki pojedinci,mali broj.Moj sin kaze,dao bih sve ovo sto mu je drzava dala, da vidi i zagrli svog cala.A drzava mu nije nista ni dala samo uzela.Mnogo je ruzno, sto im mlade kosti pomerate!

Name

Marko

16.03.2016 21:34

Rastao sam bez oca od treće godine jer sam dijete razvedenih roditelja.Oca kao da nisam ni imao, majka je sama iškolovala mene i sestru, bez ičije pomoći. Završio sam fakultet i čekao skoro 11 godina na stalno zaposlenje. Posao sam dobio samo zahvaljujući pukoj sreći. E pitanje je zašto država ne pomaže i takvim kategorijama? podrzavam i treba pomoći pri zapošljavanju djeci poginulih boraca ali sta sa sa ostalima koji se takođe pate kroz život bez jednog roditelja??

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

16.03.2016 22:05

I ja sam na birou 11 g.Nisam do sada ostvarila nikakvu prednost.

Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:35

Свака част. Дијете сам погинулог борца и никада нисам тражио бесплатно школовање, посао за који нисам стручан итд. Сва омладина би се требала запошљавати!

Name

Sonja

16.03.2016 21:46

Mozda bi ovi sto likuju zeljeli da su djeca palih boraca. Evo ja bi se rado mjenjala sa vama pa da vi imate ta prava kao i mi,prednost pri zaposljavanju i primanja,a ja bi radije kompletnu porodicu!!!!

ODGOVORITE
Name

Dada

02.02.2017 16:28

Bravo ja sam milion puta rekla eto srece da mi je otac ziv pa bi mi pomogao koliko toliko, a sad nemam ni oca ni majku niti sam ikad ista od drzave dobila. Podstanar 20 godina i za sta su nam ginuli ocevi???

Name

Vidim sve

16.03.2016 21:46

Tako je to kada neborci vode RS-Dodik prvi,a sad je jos ostalo da pred izbore zaposle neke svoje poslusnike-SRAMOTA!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

16.03.2016 21:49

Pozdravljam odluku ustavnog suda!!! Pa konačno više!! Da se razumijemo, sve ja poštujem, nije lako izgubiti oca, trebaju ta djeca da imaju nekakva primanja, ali vala prelazite vise sve moguce mjere sa svojim silnim pravima. Ne mozete vi koji se niste mucili, ucili, da razumijete koliko je mnogo tih deset bodova na konkursima, pa ja za pola godine na birou donijem 0,25 bodova a dijete palog borca odmah ima u startu 10. Mucnite i vi malo svojom glavom. Dosta vas je vise i vas i vasih prava!!! TRebaju ta djeca imati nesto kao sto rekoh, ali vala presli ste sve moguce granice.

ODGOVORITE
Name

Sreca...

16.03.2016 22:32

Sta da imamo.Mislis da se od porodicne penzije moze skolovati?? Po tvome ispade da se MI DJECA POGINULIH BORACA ne mucimo, ne ucimo??? Daj molim te.Da je moj otac ziv ne treba mi ni 10 ni 50 bodova.Dok ste odrastali u bezbriznom djeti jstvu niste se pitali kako je nama.Zato sramite se svojih rijeci, i zahvalite bogu sto imate oca pored sebe!!!!

Name

Gaga

16.03.2016 22:35

Jadniče, bas mi te zao! Za sve su ti kriva djeca poginulih boraca, je l' tako? Djeca koja danas apsolutno nikakva prava nemaju. Ne znas ti sta je patnja i mucenje! Mucni ti glavom prije nego sto ovako nesto izjavis. Osvrni se malo oko sebe, je l' ne mozes zbog djece ciji su ocevi zivote dali da nadjes posao ili od djece funkcionera, stranackog zaposljavanja? Za to nisi cuo?

Name

Дијете без оца

16.03.2016 22:44

Све границе смо прешли??? Да ли знаш да има неколико случајева где су та иста дјеци иако су добила 10 бодова на почетку на интервјуу добила 0 и нису прошла конкурс??? Да ли знаш да та "предност" што је била није значила ништа???

Name

ccc

16.03.2016 23:02

Zamisli da tvoje dijete sutra odrasta bez oca,sta mislis kako bi bilo,moze li se to nadoknaditi,ali ne,tebi je bitna samo tvoja guz*ca..

Name

Jovan

16.03.2016 23:25

Da li je realno da sam ovo procitao, a posebno ovaj komentar? Treba nas sve otjerati odakle smo dosli! Sramota za vas komentar, a ovoj djeci skidam kapu sta sve moraju da trpe!

Name

dragan

17.03.2016 07:38

Dosta vise djece poginuli boraca,drzava ih skolovala,davala im stipendije, invalidnine jos hoce i platu.Svi imaju preko 25 godina,lopatu u ruke i na posao,niste vi vise djeca.Sram vas bilo,stacemo sa djecom ci su roditelji ratovali i ranjavani i nemaju nista.

Name

Дијете без оца

17.03.2016 18:05

Одговор Драган Доста нас??? Доста је и тебе и твоје квази филозофије. А што се тиче друге дјеце чији су се очеви борили нека се и они запошљавају, ми им не стојиме на путу него подржавамо запошљавање свих борачких категорија!

Name

Dada

02.02.2017 16:29

Vrati ti nama nase oceve i eto ti bodovi ako ti trebaju!!!

Name

advokat

16.03.2016 22:06

Nema se sta ko ljutiti ako nije u skladu sa zakonom.Jedini ko treba da se ljuti su kandidati koji nisu imali +10 bodova i koji su bili u samom startu obespravljeni!!!!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

26.01.2018 10:51

E moj Dragane ko zna ko si ti,a volio bih da odemo na kafu da se ispricamo kao ljudi,ako se nisi kojim slucajem uhljebio kao mnogi sto jesu

Name

djete poginulog borca

16.03.2016 22:21

Da su vam očevi uzeli puške u ruke, možda bi i poginuli. Treba da vas bude sramota za sve što ste napisali. Naši su živote dali za Republiku Srpsku, a gde su vasi bili? Sramota je da i danas posle 20 godina djeca nemaju posao. Ništa ova država nikom nije dala. Zivite u zabludi.

ODGOVORITE
Name

dijete demobilisanog borca

17.03.2016 12:38

A gdje bi ti sad bio,druze da moj otac nije ostao ziv.Da su svi poginuli, ne bi postojala linija razgranicenja u ratu.I moj je otac tvoju gu.icu cuvao.sram te bilo

Name

sasa

14.05.2017 12:32

Svaka ti cast,imao bih puno toga da dodam,ali reci cu samo ovo,iza pokojnog oca ostalo je troje dijece,sestra mi je podstanar dvadesetak god.ja i brat zivimo sa majkom na zalost,ova drzava je uzela stan u budzaku koji je trebao da pripadne bas mom pokojnom ocu,od njegove majke stan znaci,zar nije normalno kad oca nema da to pripadne nekom od njegove dijece,ali stela BUDIMIR BALABAN prejak covijek pa moze dati ko mu vise para ponudi,a za posao ne zelim ni da pricam,zivim u nadi da ce jednog dana sve doci na svoje

Name

Lažna pravda

16.03.2016 22:28

Čitajući napisane komentare na jednu ovakvu vijest, mogu samo da kažem, da mi je žao što živim u zemlji ovakvih ljudi. Nisam dijete poginulog borca, ali se pitam da li Vi koji svojim komentarima blatite obraz ovog naroda, razmišljate o tome kako je sada toj djeci koja čitaju ista?! Da li se možda pitate, šta bi oni više željeli, 10 bodova ili oca?! Mnoge druge stvari vam proleću pored očiju, a Vi se sramotite na jednu ovako sramnu (političku) odluku. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Jelica

16.03.2016 22:29

Svaka cast djeci ciji su roditelji zaista poginuli u ratu,ali sam bila svjedok brojnih zaposlenja djec ciji su roditeljo umrli prirodnom smrcu,a vode se kao poginuli u ratu... moj otac je ratni vojni invalid i nikakve bodove ne daju na to... iakp imam prosjek 9.53 na birou sam i dalje,jer ovi nazovi djeca poginulih sa 6.0 i stazom studiranja od 10 godina dobijaju posao kao od sale...

ODGOVORITE
Name

Tužno

17.03.2016 08:41

Kao i po običaju najviše kometara su od strane ženske populacije, koje na njihovu sreću, nisu bile u mogućnosti i prilici da se pobliže upoznaju sa "ljepotama" ratovanja, ali sebi mogu da daju za pravo da određuju šta je ispravno, a šta ne po pitanju boračke populacije. Zbog ovakvih i sličnih komentara uperenih protiv boračke populacije, žalim što sam i jedan minut bio pripadnik VRS. Osvrnite se samo malo oko sebe i pogledajte u komšiluk, npr. federacija bih, pa tamo nosilac zlatnog ljiljana ima na mjesečnom nivo preko 300,00 KM, dok kod nas za Karađorđevu zvijezu pripadnik VRS ima oko 300,00 KM na godišnjem nivou. Pametnom dosta.

Name

Sladja

16.03.2016 22:48

Kako vas samo nije sramota da ostavljate ovakve komentare?Da li vi imate ista ljudsko u sebi?Lako je vama pricati,rastli ste pored svojih oceva a mi sto nikada nismo imali koda nazvati "tata" to vas ne zanima.Eto vam sva nasa prava,primanja,bodove...a da li vi nama mozete vratiti nase oceve?Naravno da ne mozete,sram da vas bude!!!

ODGOVORITE
Name

neko

16.03.2016 22:58

Pa znate sta ova je tema mnogo bolna, svaka cast porodicama poginulih boraca ali zar djeca ciji ocevi su ratovali i igrom slucaja prezivjeli netreba da zive... Rat se zavrsio prije 20 godina ljudi moji,svaki dan ista prica... Sta da kazem ja kao dijete RATNOG VOJNOG INVALIDA koji od 95 godine pola zivi a pola ga je vec davno istrulo,nemoze privrjediti sebi a ne meni,nikakve pomoci nismo dobili,sve smo izgubili, svaki dan 20 godina gledam njegove muke da je poginuo mozda bi bar jedan dan u godini smetnula sa uma tu nesrecu i zivjela svoj zivot,mozda bi onda bila i ja prioritet a ovako PITAM SE ZAR SMO MI MANJE BITNI I ZAR SU MANJE BITNA I SVA OSTALA DJECA OVE DRZAVE CIJI SU OCEVI CASNO ISLI U RAT,BRANILI KOMAD ZEMLJE SVOJE,RANJAVANI,KRVARILI ILI PUKIM SLUCAJEM OSTALI ZIVI... OD SVEGA OVOGA MI JE MUKA VEC ODAVNO..... NEKA MI OPROSTE DJECA POGINULIH BORACA ALI NEKA SE MALO ZAMISLE,STAVE U NASU KOZU,BUDU REALNI I ZNAJU DA SVAKO ZIVO BICE IMA ISTE POTREBE...

ODGOVORITE
Name

Ogavan narod

17.03.2016 01:35

Kako ne razumijete da je ova odluka Ustavnog suda nastupila zato što je nekom sa ogromnom štelom zasmetalo dijete poginulog borca na konkursu te ga drugačije nije moglo zaobići. Eto sada ćete moći da se žderete zbog klasičnih štela pri konkurisanju. Ogavni ste u svojim komentarima. Pravilnik je bio primjer neke unaprijed propisane i jasne procedure gdje je svako sebi mogao izračunati bodove i vidjeti gdje je otprilike. Bodovi su se davali i vremenu provedenom na birou i socijalnom statusu i radnom iskustvu i prosje ku, vrlo mali prostor za manipulaciju. Pored nekog ko ima prosjek devet i više i sa godinama na birou dijete pog borca samo sa svojih deset bodova nije moglo biti ubjedljivo najbolje ali sada će ljubavnice supruge rodice stranački aktivisti i ostali ljubimci biti ubjedljivo najbolji. Eto pa i nazdravite u to ime tužni paćenici .

ODGOVORITE
Name

,Buducnost

17.03.2016 03:45

Kako vas nije sramota.Nisam vjernik ali kako se ne bojite Boga.Da vlast nije kriminalizovana, da postoji privreda , fabrike , da postoji razvijena proizvodnja,napredna poljoprivreda,uredeno drustvo u kome se postuju zakoni, institucije koje rade da bi se gradanima olaksao zivot ova djeca,sada vec odrasli ljudi,ratni invalidi, borci ne bi imali potrebe da se ponizavaju i da traze bilo kakvu pomoc ili neki povoljniji status.Imali bi mogucnost da rade i da zive od svog rada. Onima koji podrzavaju odluku Ustavnog suda savjetujem da sebi odgovore na pitanje jesu li na isti nacin komentarisali vijesti o zaposljavanju djece mafijasa na vlasti i to na dobro placena radna mjesta odmah nakon zavrsenog fakulteta.Izgleda sama cinjenica da su djeca "vaznih"licnosti proizvodi ih u strucnjake . Ljudi , mijenjajte sve, stvorite sistem u kome ce za svakog biti i posla i normalnog zivota i ne jedite se medu sobom vi koji jedva prezivljavate nego skidajte te lopove sa vlasti.Pokrali su sve i ubili vas u zdrav mozak.I to je i srz i sustina i izvor svih problema.Sadasnja i predhodna mafijaska vlast.Napominjem da ne zivim na tim prostorima ali mi je jako zao sto je tamo sve tako kako jeste i pitam se gdje je granica vaseg strpljenja u tom beznadu.

ODGOVORITE
Name

Економиста

17.03.2016 06:22

Суштина проблема није у 10 бодова, они требају да остану. То је најмање шта држава треба да учини за ту дјецу. Проблем је у томе што су политичари све уништили и покрали, па је остало да се дјеца боре за мали број радних мјеста. Ускоро ће и та радна мјеста да нестану, неће бити посла ни у просвјети, јер нас је сваким даном све мање и мање. Професори неће имати кога да уче. Млади се не жене/удају и нема ко дјецу да рађа. Ово је исто када неко каже "треба им смањити плату, јарадим за 400-500КМ", а не види уствари колико је јадан. Умјесто да се бори да се њему повећа плата, он се бори да се оном другом смањи. Већина нас је гора од цигана. Суштин овог проблема је власт корумпирана и лоповска.

ODGOVORITE
Name

PROBLEM

17.03.2016 06:30

POGINULI BORCI, BORCI, NJIHOVI RODITELJI, NJIHOVA DJECA, PENZIONERI PREDSTAVLJAJU TERET DRŽAVI. DAJ OVO , DAJ ONO, A NIŠTA NE RADE A MNOGO TRAŽE.JA SE PITAM KAKO VLASTI IZAĐE NA KRAJ SA TOLIKIM DAVANJIMA. SAMO JE DODIK DAO SINU TRI MILIONA, A ŠTA ĆE OSTALI, SRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

Rjesenje problema

03.02.2017 16:08

POGINULI BORCI, BORCI, NJIHOVI RODITELJI, NJIHOVA DJECA, PENZIONERI PREDSTAVLJAJU TERET DRŽAVI. Takvi kao ti predstavljaju problem u ovom drustvu... da sta radis znao bi kako je se tesko sam boriti, ili biti star i zivjeti od 300 KM penzije.

Name

Ogiii

17.03.2016 07:04

Citam komentare i nmg sebi da dodjem koliko ima zlobe i bijesa u ljudima..Ta djeca su očeve izgubili i drzava treba da im da sve:Posao..Stan..SVE.Naravno ne umanjujem zaslugu ljudi koji su ratovali i ostali zivi ali ovi su ljudi izginuli..Dobro je ona Gaga napisala da moze da se osloni samo na krst svoga oca..Povraca mi se od toga koliko je zlobe u mome ,srpskom narodu..a samo stan je špiric platio u Becu 400 000 e +Audi A8 bijele boje za sina 104 000 eura u Brcko gasu i narod na to šuti..Kasko osiguranje za to auto je 4850 km za god.dana..i narod šuti a skocili ste na djecu poginulih boraca..I treba da imaju prednost prilikom zaposljavanja jer su njihovi očevi sada prah a mi smo zivi..Sram da bude ovaj narod..

ODGOVORITE
Name

Ivana

17.03.2016 07:06

Meni vratite mog tatu i srecno i bezbrizno djetinstvo koje sam izgubila ;( Nista mi ne treba,ni bodovi ni neke povlastice nista.

ODGOVORITE
Name

roki

17.03.2016 07:09

Pa ko vam sjedi u tom ustavnom sudu sta ste drugo i ocekivali....mlacenje prazne slame porodice poginulih ,borci i ratni vojni invalidi su davno zaboravljeni i prepusteni sami sebi....sjete ih se samo pred izbore.

ODGOVORITE
Name

Ivana

17.03.2016 07:12

VRATITE MENI MOGA TATU !!!!!

ODGOVORITE
Name

Ivana

17.03.2016 13:05

Pa nisu ga ubili demobilisani borci vrs ni njihova djeca,pa ti ga ne mogu vratiti.Otidji ti malo kod prsihijatra.

Name

Brat Đuro

17.03.2016 07:38

Odluka ustavnog suda samo potvrđuje da ovdje vlada kombinacija -izama i to onih najcrnjih. A najgori je totalni primitivizam uz apsolutnu bezosjećajnost tzv. običnog čovjeka (da ne spominjem tzv. političku elitu, a u svom selu im nisu dali ni da idu ovcama, pogubiće ih) koji neće da prihvati činjenicu da je jako bolno i teško odrastati bez jednog od roditelja. "Pučina je stoka jedna grdna" ... E moj Njegošu niko tebe više ne čita, dobro mi i prolazimo kakvi smo. To je istina!!!

ODGOVORITE
Name

BN

17.03.2016 09:04

Imaju li pravo na zivot demobilisani borci i njihova djeca

ODGOVORITE
Name

Добој

17.03.2016 09:09

За велику незапосленост нису крива дјеца погинулих бораца, него владајућа структура.Годинама упропаштавају све што су могли,а и оно мало радних мјеста добијају дезертери и појединци са одговарајучом страначком књижицом.

ODGOVORITE
Name

BiBi

17.03.2016 09:39

Sto su se djeca palih boraca nasla uvredjeni ovim???Pa nije bilo u skladu sa zakonom i samim tim tu nema povlastenih...

ODGOVORITE
Name

ff

17.03.2016 10:07

I šta sad ? Koji pravilnik će sad da se primjenjuje. Šta će biti sa onima koji su primljeni po ovom osporenom ? Jer i dalje se primaju po konkursima ljudi po starom, da li ministarstvo mora donjeti novi pravilnik i u kom roku ?

ODGOVORITE
Name

Kristina

17.03.2016 11:24

Ako mi se ko smucio,to su ova deca poginulih boraca. Sve su zivo dobili,i sve im i dalje malo,i jos,jos i dokle... Dobili stanove,kuce,penzije,posao,invalidnine,oslobodjeni pojedinih taksi,ma gde god dodjes oni imaju prednost. Ma ajde vise,treba li i neko drugi da radi i zivi,ili samo vi.Ovo kazem iz vise primera i porodica,ne mogu reci svi,i oni neka oproste,ali dosta njih znam koje su se od tada udavale sest puta a samo se sete da su gospodje poginulih boraca kada treba nesto da naplate,ajde mrs...

ODGOVORITE
Name

rekristina

17.03.2016 19:29

Bravo svaka cast za komentar ja sam borac od prvog do zadnjeg dana ranjavan prosao ratiste uzduz i poprijeko i sta sam dobio k...

Name

vs

17.03.2016 12:27

Vidi ti to ,sto su ova djeca previse razmazena.Citam komentare,pa ne mogu vjerovati.Oni bi se na oca oslanjali,iako neki imaju i 40 g.Evo ,ja sam borac vrs, nemam posla,radim povremeno.Jedva sam iskolovao dijete.Od drzave imam 120km godisnje.Znaci,moje dijete se ne moze na mene dalje osloniti.Radi u prodavnici 12 sati,jednom mjesecno ima slobodan dan i ima platu 370km.Znaci iako sam ostao ziv, ne mogu mu naci bolji posao.Evo im primjer sta bi i oni radili da im je otac ziv.Prema tome neka ne misle da su djeca demolilisanih boraca, u nekom boljem polozaju od njih.

ODGOVORITE
Name

Shaka

17.03.2016 15:01

Kako vas nije sramota pacenici jedni da likujete.Lako vam je sad pricati kad imate oca i cijeli zivot imate njegovu podrsku! Moj otac je poginuo a vec 5 god. sam na birou,zaposle jedno od stotinu djece iz nase kategorije i vi ste ljubomorni.Bog sve vidi!!!Stidite se!

ODGOVORITE
Name

Shaka

17.03.2016 15:19

Sram vas bilo,ne biste tako pricali da ste ostali bez oca! Mi smo vam bolna tacka,e sada cemo vidjeti kad se pocnu zaposljavati djeca politicara,pa tek onda ce vam srce biti na mjestu.Jadno i zalosno u kakvoj drzavi zivimo i sa kakvim ljudima!

ODGOVORITE
Name

caka

17.03.2016 16:58

Shaka, strajkuj protiv djece politicara, koje spominjes, mozda ti i uspije strajk.Samo naprijed.Nemoj ih nama spominjati,medju ovima koji komentarisu,sigurno nema djece politicara.

ODGOVORITE
Name

era

17.03.2016 17:12

I sta sada?Kako namiriti druge koji su ispastali na konkursima radi nepravilnosti???Strasno... Stvarno je i glupo da neko zapocinje konkurs sa deset bodova prednost.Valjda su diplome iste!

ODGOVORITE
Name

Borac

17.03.2016 18:03

Kakve nepravilnosti, zapocinje sa deset bodova zato sto je dijete cije je otac pogino da bi ti i slicni tebi imali gdje doci na konkurs. Kako vas nije sramota, zavrsili ste fakultete po starom, sad su dosli novi klinci po bolonji sa visokim prosjecima. Kad bi mogao da mi se otac vrati, odrekao bi se svakog posla.

Name

era

17.03.2016 19:34

@borac... Nemoj da se prosipas.I ja sam fak. zavrsio i nisam ni dan danas zavrsio pripravnicki.Brat i otac su mi bili od prvog do zadnjeg dana u ratu.Brat je bio i odlikovan u SJ,,Vukovi sa Drine".Nema ni dan radnog staza u Republici Srpskoj.A ja nemam ni jedan jedini bod na osnovu njih i njihovog ucesca u ratu...

Name

Shaka

17.03.2016 18:04

Nemam ja sta strajkovati vec kazem krivo vam sto se nama daje prednost (jedino u obrazovanju je bilo ) a ne bunite se kad dolaze ostali raznim spekulacija kojima sam i sama bila izlozena i njima se dala prednost a ne nama! Izgleda samo ste kivni na nasu kategoriju,strasno.

ODGOVORITE
Name

galeb

17.03.2016 19:01

Ni Titova djeca nisu imala privilegije do zivota iako je bio Tito jedan u sto i mozda hiljadu godina ako je drustvo imalo posteno treba da toj djeci pomogne ali da stvaraju rade i budu posteni a ne neradnici,nepostenii krvopije do zivota tog drustva

ODGOVORITE
Name

Srpkinja

17.03.2016 21:54

Gospodo moja, citam ove komentare i ne vjerujem na cemu mi Srbi zavidimo jedni drugima.Sad svi vi borci koji mislite da deca poginulih boraca imaju laksi život od vaše dece se lepo ubijte i a vasa deca onda uzmu te privilegije sebi i mesto u drustvu kao i to sve materijalno sto su dobila od drzave a deci poginulih boraca ustupite ono sve sto ste vi do sad ostvarili u zivotu.Ajde da se menjamo kad nam toliko zavidite.Evo ko ce od vas ugrozenih da se menja?Jer ona izreka kaze živ covjek zaradi svojoj deci ikad a mrtav nikad !!!

ODGOVORITE
Name

Brle

18.03.2016 04:27

Nisam za da se zapošljavaju samo djeca poginulih boraca, ni oni to ne traže, ali pobogu, zar smo ovoliko sebični da ignorišemo njihove zahtjeve. Da je naoposlom zapošljavanje bi išlo po zakonu a ne po privilegijama i onda smo došli da je bolje biti privilegovan, nego dati svoju glavu za državu koja će to zloupotrijebiti a ne adekvatno nagraditi. Zašto ne ?

ODGOVORITE
Name

Olja

18.03.2016 09:55

Svima vama kojima u zivotu ne ide zbog nas "djece palih boraca" i nepravde koju vam cinimo duboko se izvinjavam.

ODGOVORITE
Name

prle

18.03.2016 11:05

Moze li mi neko da objasni,sto bi to djeca palih boraca imala prednost prilikom zaosljavanja u obrazovnom sistemu??? Cinjenica da su njihovi ocevi stradali u ratu ali ni moj nije bio dezerter!

ODGOVORITE
Name

nikola

18.03.2016 11:41

"Prema važećim propisima porodice poginulih i umrlih boraca Vojske Republike Srpske po različitim osnovama uživaju 12 različitih prava. Pored novčanih primanja i olakšica imaju i carinske to jest poreske olakšice,riješavanje stambenog pitanja,  prednost prilikom upisa u škole i fakultete, prednost prilikom dodjeljivanja stipendija i smještaja u studentskim domovima i besplatno školovanje. To da je država o njima trebalo da brine, niko ne spori. Sporna je, samo, pokoja zloupotreba, i države i naroda." Kad procitah ovo ne mogu da se ne zapitam a sta dobise demobilisani borci koji su bili od prvog do zadnjeg dana u rovovima, obijanje vrata biroa od 1995.godin. Sta dobise njihova djeca? Nikakva prava nigdje nemaju.

ODGOVORITE
Name

Olja

18.03.2016 12:16

I gdje se dijele te kule i gradovi za clanove ove "zloglasne skupine",pa da se prijavim? Mozda i ja dobijem stan i posao, nakon 11 godina na birou. Unaprijed se zahvaljujem za informaciju!

ODGOVORITE
Name

aca

18.03.2016 13:59

Olja prijavi je na istu adresu na kojoj si se prijavljivala i prvi put, pa vidi sta ce ti reci.

Name

ekonomija

18.03.2016 14:30

Sustina problema dragi moji u tome je,sto je privatizovana ova nasa , siromasna drzava i sto su firme propale.Nemamo mnogo firmi u kojoj bi se narod zaposlio.Industrija stala fabrike zatvorene, a tu je i ekonomska kriza.I sve to stvara nezadovoljstvo kod svih,narocito kod mladih ljudi,koji se ne mogu nakon skolovanja zaposliti.Citam komentare, prepucavaju se djeca demobilisanih i pogunulih boraca, jer nikome nije lako.Kad bi svi mogli uticati na vlasti na aktiviraju zatvorene fabrike i druga preduzeca,svi bi se mogli zaposliti.Izgleda nasoj vlasti je to na poslednjem mjestu.

ODGOVORITE
Name

dusko

18.03.2016 14:46

U pravu si.Jos podigli godine za penzionisanje,da se sto manje ljudi moze zaposliti.Gledam i u vlasti ima ih i po 70 g. imaju. Davno zreli za penziju. Ne daju mladima sansu.Svi nasi problemi leze u losem sistemu vlasti.Nemaju prave ekonomiste koji bi sklapali poslove sa nekim i otvarali nova radna mjesta.Svi imamo valjda pravo za normalan zivot.Kome su puni novcanici ne misli na ostale,pa zato je to tako.Politicarima iz tog razloga treba upola smanjiti plate.

Name

olja

18.03.2016 15:42

Aca,nikada se nigdje nisam prijavila i nisam dobila nista osim vaucera za odstetu koje mogu objesiti macku o rep.

ODGOVORITE
Name

Nina

18.03.2016 16:32

Pa zasto onda krivis drzavu pardon entitet? Pa nece te niko za rukav vuci. Oni koji su se gurali zaposlili su djecu, dobili stanove, odstete i ostalo gore navedeno. Znam nekoliko primjera. Nece draga moja niko ti doci na kucni prag moras se malo i ti angazovati.

Name

iskreno

18.03.2016 16:25

Zamislite ovo: "Roditelji su mi radili prije rata,naravno u državnim firmama koje više ne postoje. Otac mi je borac prve kategorije,šta ima od toga VELIKO NIŠTA osim tih 67 KM kojih treba podijeliti na četvoročlanu porodicu, ali KAKO to se NIKO ne pita. Posao ne može naći,jer je kažu već u godinama i ne nije sposoban za taj posao,a da ne govorim da je ranjen i da od toga ima posljedice i još neke nus pojave koje su s vremenom nastale od učešća i bivanja na ratištu (ko je učestvovao u ratu sigurno zna na šta mislim). Ja sam prosvjetni radnik i svake školske godine nalazim se u takvoj situaciji najmanje 3 puta da se moram BORITI na tim konkursima za svoj komad hljeba,jer ja IZDRŽAVAM tu porodicu. Svoju platu dijelim na 4 dijela i brinem se o režijama i svim ostalim. Pitate se kako sam završila fakultet? Fakultet sam završila DRŽAVNI sa visokim prosjekom (za razliku od nekih koji upišu PRIVATNI i završe ga prije nego što su ga upisali).Završila sam ga tako što mi je starija sestra konobarisala,jer u struci kao medicinska sestra nije mogla naći u ovoj državi posao i što sam morala učiti i učiti da bih ostala na budžetu i završiti u ROKU u nadi da što prije dobije posao i da prehranim svoju porodicu. Dok su neki: 1.upisali fakultet ne zato što ga vole,već zato da im ostane penzija i zato što je besplatno,a i kažu UČITELJ može biti SVAKO i lako je taj fakultet završiti, pa neka se kaže da idem na fakultet - više im je to bio provod i izlazak u grad i šetnju do faksa; 2.kada su vidjeli da baš nije lako onda su odugovlači do svoje 26-te godine,ZNAMO ZAŠTO ili su 3.upisali PRIVATNI fakultet pa su neki čak prije mene završili iako sam ja sve redovno čistila a oni iza mene ostali najmanje jednu godinu. KAKO? NE TREBA odgovor... 4.ili oni koju su bili vrijedni pa su i MASTER upisali,jer treba sve iskoristiti . PS: nemam ništa protiv djece palih boraca, svako je nešto izgubio i VI bez očeva i MI sa očevima...

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.03.2016 16:43

Slazem se da djeca poginulih boraca primaju invalidnine i naknadu za vrijeme skolovanja, najkasnije do 26god, i da imaju prednost u bodovanju ali isto tako do navrsene 26god. Jer djeca koja redovno zavrse fakultet do te godine mogu i da odrade pripravnicki i da dobiju posao za stalno, a ne da odugovlace do 26god sa skolom kako bi izvukli sto vise novca od drzave, i da opet traze pravo na bodove. Kao sto neko rece, osoba starija od 26god vise i nije dijete, to je odrastao covjek sposoban da se brine o sebi!

ODGOVORITE
Name

XY

18.03.2016 20:59

Dragana sram te bilo! Sigurno imaš žive roditelje pa tako razmišljaš. Vidjećeš jednog dana kada odu na put bez povrtka kako će ti biti. Prisjest će ti ovaj komentar. Ovo je bolna uvreda, ali vjeruj i upamti da će te ovo boljeti i sve takve kao tebe. Požurila si prva da se oglasiš. Bog je na strani siročadi i u Svetom pismu piše, ako znaš šta je to.

ODGOVORITE
Name

Nina

18.03.2016 22:27

Kazu: "Kako drugima zelis tako ti je" Ovo je katastofa sta se ovdje moze procitati. Tolike kletve i s jedne i s druge strane je to za svaku vrstu gadjenja.

Name

Ana

18.03.2016 21:08

Dragi srbi stidite se svojih komentara i podrške Ustavnom sudu!!! Da li znate da u Federaciji BiH djeca njihovih poginulih boraca imaju prednost, a isto tako i u Hrvatskoj. O primanjima da i ne govorimo kolika oni imaju u odnosu na crkavicu koju su ova siročad imala. Postali ste ZLI i LOŠI ljudi, a to nije dobro za vaše potomstvo koje pogrešno programirate.

ODGOVORITE
Name

Darko Simic

18.03.2016 23:35

Sramota me gdje zivim!!

ODGOVORITE
Name

Dario

19.03.2016 14:27

Niko ne piše o tome da u obrazovanju postoje samo dvije vrste zaposlenih: oni koji su djeca pog.boraca i oni koji imaju jaku vezu. Tako da je jedina smetnja političkim i kumovskim vezama za određeno radno mjesto bilo tih 10 bodova. Sada kada nema toga biće samo jedna vrsta zaposlenih. Kako ide bodovanja fakultetskog prosjeka? Prosjek x1 i prevodu 9prosjek 9bodova Bodovanje testiranja znanja i razgovora sa komisijom isto 10bodova. Svi znamo razliku Izmedju prosjeka 7 i 9. Koliko muke treba za ta dva boda? Pasada je realno ana jedna komisija koja me prvi put vidi iodredi moje sposobnosti, a nije realno sto sam ja bio student generacije i da na osnovu toga dobijem posao? Ipak tamo sam proveo vise godine i ovjenjivalo me preko 30 profesora. Realno je da u Brčkom se završava smjer koji želiš? Neka prvo naprave da se boduje to sto je neko ucio na fakultetu i to da nosi 80% bodova, pa neka onda neko prića o djeci poginulih boraca.neka njima 10 bodova, i neka ima prednost u startu. Ali neka se prosjek mnozi sa 10 i neka se gleda period studiranja i fakultet sa koga dolaziš. Sramota me države u kojoj živim. Gdje je obrazovanje postalo nešto sa čim se trguje.

ODGOVORITE
Name

nepismen

06.04.2016 18:15

Da pozdravim prvo ove Srbe i da kazem da sam kao sin poginulog boraca koji je zvjerski ubijen na Vozucoj,dobio vaucer za koji sam dobio 2200 km,i da zamoljavam ove blogere i komentatore da napisu javno na kome su to konkursu prosla djeca poginuli boraca i gde to rade i sa kojim fakultetima u na kojim pozicijama da to svi procitamo,stanove su dobili samo oni koji nisu imali gde zivjeti znaci da pojasnim moj otac je imao kucu prije nego sto je poginuo i normalno da nisam dobio stan a to zaposljavanje tu prednost u zakonu ne postuje niko nigde,al nije ni to problem vec je nepostovanje prema tim ljudima koji su glave dali za ovu drzavu de ljudi procitajte sta pisete a gde zivite jel vidite vi ocima kako vas nije sramota kad ste na tv-u vidjeli djete invalida ili poginulog borca da sjedi u fotelji i evo ja kao nepismen kazem svakom ko hoce da izvrsi samoubistvo i ostavi svoje djete nezasticeno da cu ja tom djetetu dati sve sto je meni dala drzava a vi braco srbi kad sjedite za stolom sa svojim roditeljom i vecerate sjetite se da je to povlastica jer nas je u grobu,i jos nesto sjetite se da zivi glasaju i biraju vlast a ne mrtvi pa vodite racuna koga krivite za svoju situaciju

ODGOVORITE
Name

ja

07.04.2016 13:56

E hvala Bogu vise mi je pun k.... te navodne djece. Dali zenama poslove u dobrim firmama iskolovale tu djecu primaju dodatak primaju penziju i invalidninu. Koju invalidninu nije covjek invalid vec je poginuo. Sve su to odrasli ljudi cuj djeca koja vec imaju svoju djecu. Jos malo ce i unuci tih poginulih poceti traziti neka prava. Mnogima od njih bi zivot bio mnogo gori da su im ostali zivi.

ODGOVORITE
Name

J

05.08.2016 20:23

Ti si, kralju, psihijatrijski slucaj.

Name

J

05.08.2016 20:26

Vjerovatno ce i tvoj zivot biti bolji i divan tek kad ti roditelji pomru.

Name

ja

07.04.2016 13:59

Da nastavim zaboravih reci da mi je tu samo zao roditelja tih boraca. Njima je trebalo dati tu neku penziju zenama posao i cao. Sta ga vise kukumacete koliko godina je proslo a vi i dalje djeca.

ODGOVORITE
Name

sara

21.09.2016 08:19

prvo treba vidjeti ko kako završi fakultet. Prosjek ocjena uvijek ima veći onaj što je privatno završio ili kupio diplomu i to nije mjerilo nečije pameti. A što se tiče djece palih boraca ona su dok su živa njihova djeca bez obzira koliko godina imaju isto kao što su i vaša vama. Sramotno je da o njima uopšte i raspravljate. Njihovi očevi su dali svoje živote da bi vama bilo ljepše, a ne razmišljajući o svojoj djeci koju su prepustili takvima koji lupetaju. Da li bi tako pisali da je obrnuta situacija.

Name

Rezultat

07.04.2016 23:47

Ja imam dete, i ne zelim da ga u skoli uci nepismen covek, pa makar ttaj covek bio dete palog borca. Zelim da ga uci onaj ko ima najveci prosek na konkursu ! Hocu da kazem da davati prednost nekome ko ce da predaje u skoli, to ne valja za buduce generacije, smatram, da decu u skolama trebaju da uce najbolji, a to ne moze biti ako deca palih boraca imaju prednost u odnosu na ostale studente. Naravno, drzava treba da da nadoknadu deci plalih boraca, ali ne u ovom vidu. Medjutim, posle 20 godina rata mi se raspravljamo oko ovoga ! A dok politicari uzimaju sebi dobar deo kolaca. A nama ostaju mrvice. U sustini sve smo ovo zasluzili, i treba da nas bombarduju svaki dan ! Ni jedan da ne treba preskociti, jer, dok sam mlad bio mislio sam da politicari su dubrad. Medjutim jasno vam mogu reci, kakav narod takva vlast. Na vlasti su klosari nepismeni glupaci, a verujte narode vi sto sarate ovde ste isti takvi, ni zrna ne odstupate. Zivio Bog Klintona, jedini je on jadan covek vide da nas treba bombardovati ne bi li dosli sebi. Medjutim malo je bombi palo, treba jos, sto se tice nase onteligencije i jacine svesti. Mi pa Afrika. A niko nam nije kriv, sami smo krivi...Posle 20 godina rata mi slusamo politicare o deci plaih boraca, mi da imamo svest, ne sutra, vec sad bi izasli iz svojih kuca i demolirali sve opstine policiske stanice i sve kantone popallili a politicare pobili. E to je kad narod kazni vlast. Medjutim, jos 20 godina cete vi biti deca palih boraca !!!

ODGOVORITE
Name

Ja

14.04.2016 13:44

Dao Bog neke dezintegracije na ovom prostoru. Da lijepo svi nestanemo. Cutite na svaku korupciju, na svako stranacko mjesto i zaposlenje, cutite na sve "preko veze" i na sve sto se oko vas desava na svakodnevnom planu ali ste se digli da o ovome da govorite.

ODGOVORITE
Name

Dijete poginulog borca

13.05.2016 10:18

SRAM VAS BILO.Svi ovi koji komentarisu odluku suda i kazu da je ispravna,i kako ne mogu doci do zaposlenja od djece poginulih boraca,jer imaju prednost,ja im od srca zelim da i oni jednoga dana budu ,djeca poginulih boraca,i dodju do zaposlenja,to im zelim od srca.

ODGOVORITE
Name

Momir

14.11.2018 17:37

Djete sam palog borca nisam zaposlen skoro ostao i bez majke zivim sam nemam cim ni racune da platim dali imam pravo ma nesto u ovoj drzavi

ODGOVORITE