Без договора о обради података пописа

Централни пописни биро на синоћној сједници у Сарајеву није постигао договор о јединственом програму за обраду података пописа становништва у БиХ.

Босна и Херцеговина 15.03.2016 | 10:22
Без договора о обради података пописа

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић изразио је наду да би до истицања законског рока за објаву података пописа, односно 1. јула, ипак, уз подршку виших инстанци односно, Савјета министара БиХ, могло да дође до консензуса.

"Мислим да попис неће бити поништен јер смо још у законоском року. Очекујем да ћемо, уз помоћ и подршку са стране од виших инстанци, уз укључење и Савјета министара БиХ, да ријешимо ових неколико неусаглашених питања која по мом мишљењу нису велика, те донесемо јединствен програм за обраду података и објаву резултата пописа", рекао је Јукић.

Он очекује да ће се Савјет министара БиХ, који је у знатној мјери био укључен у припрему пописа, укључити и дати допринос како би се дошло до јединственог рјешења.

"Број питања која нису усаглашена свео се на два или три. Мислим да то није ни велик број у смислу укупног броја пописаних људи", рекао је Јукић, појашњавајући да је ријеч од око два до 2,5 одсто од укупног броја резидентног становништва.

Он каже да нема консензуса о овим питањима и да се очекује помоћ да се то постигне, те истиче да су само резултати, који су прихваћени консензусом свих, коректни и уредни, и да очекује да ће се до тога и доћи.

"Крајњи рок за објављивање резултата пописа је 1. јул 2016. године, дакле за наредна три и по мјесеца. Било би идеално да је то било урађено и давно прије. Очигледно је да ћемо пробити рок од средине овог мјесеца да кренемо у припрему и надам се да то неће бити дуго, те да ћемо уз нешто интензивнији рад у наредна три и по мјесеца моћи обрадити и објавити резултате пописа", каже Јукић.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић изразила је жаљење што на данашњем састанку није постигнут договор, изражавајући наду да је у разумном року могуће доћи до консензуса.

"Очекивала сам да ћемо разумно анализирати отворена питања и наћи рјешења овај пут, што не искључује могућност да у неком разумном року можемо доћи до рјешења. Што се тиче ставова Завода за статистику Републике Српске када је ријеч о питању 40 и даље смо при истом ставу да се оно мора употријебити у смислу да резидент ове земље не може бити неко ко ради и школује се у иностранству изузев, логично сусједства", рекла је Чичковићева.

Она је додала да је питање детерминистике нешто што треба разрадити и на тај начин доћи до сталног становништва.

"Међународна посматрачка операција за попис становништва (ИМО) нам је много помогла и хвала им за велики број препорука који смо усвојили. Постоји, међутим, мали број препорука за које не можемо рећи да су у складу са законом, а управо је то и питање 40", појаснила је Чичковићева.

Она је нагласила да ИМО тим питање број 40 третира као несуштинско, истичући да то апсолутно није тако, јер у међународном документу Препоруке за попис становништва из 2010. године јасно пише да је то суштинска тема.

Директор Завода за статистику Федерације БиХ Емир Кремић рекао је да се не може говорити о кривцу што вечерас није постигнут консензус, изразивши наду да би у законском року могло доћи могло до објаве резултата.

"Није дошло до усаглашавања јединствене методологије за обраду и објаву резултата пописа становништва. Да подсјетим да је у децембру прошле године Федерални завод за статистику изнио свој став да се држимо препорука Међународне посматрачке операције за попис становништва /ИМО/", рекао је Кремић новинарима након састанка.

Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ у функцији координатора Савјета министара за питања пописа, каже да не може да замисли да се може доћи у ситуацију да пропадне попис, нагласивши да Агенција за статистику БиХ у складу са законом треба да доведе посао до краја.

"Надао сам се да ће Централни пописни биро до 15. марта усвојити консензусом јединствени програм обраде података, али до тога није дошло. Мислим да се вријеме беспотребно губи и надам се да ће се укључити неке више инстанце, али нико не може радити посао оних који су то законом и уставом задужени, а то су, прије свега, директор и замјеници директора Агенције за статистику и директори ентитетских завода за статистику", рекао је Османовић.

Он је навео да постоје велика размимоилажења која се тичу питања 40 из пописнице, те питања пописница за које су податке дала малољетна лица.

"Опет желим да констатујем да ће попис становништва бити доведен до краја у складу са законом, да ће до 1. јула резултати пописа бити објављени. Наравно да су најодговорнији они који су складу са законом у обавези да тај процес доведу до краја", каже Османовић.

Он је додао да директор Агенције за статистику БиХ, који предсједава Централним пописним бироом, за сада није заказао нови састанак, те се очекује наставак консултација у наредном периоду, прије свега, струке и да се понуде рјешења "без политичких притисака на дилеме које су недовољно дефинисане, питање 40, односно мјеста рада и школовања на које струка треба дати одговор.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ОО7

15.03.2016 09:31

Зар договор није постигнут птр пописа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додик

15.03.2016 13:24

Сад ћу ја одмах референдум и за то, ништа се не брините!

Name

нн

15.03.2016 09:41

Бошњачке заврзламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

15.03.2016 14:45

Није него застарјели закон Српске. Могу ја зивит у Модрици а заврсит сколу у Орасју,могу. Могу ли ја зивит у МД а радит у Одзаку,могу. Засто би ја сад био нерезидентни становник РС????? Право на мјесто сколовања и посла нема везе са становањем и спада у основна људска права,право кретања и избора.

Name

КО КОГА

15.03.2016 10:50

НИСМО ЗНАЛИ АЛ, СМО МОРАЛИ ЗНАТИ КО СУ НАМ КОШИЈЕ МУСЛИМАНИ ИЛИ БОШЊАЦИ ИЛИ ХРВАТИ. НИЈЕ ИМ БИЛО ДОСТА У РАТУ ХОЋЕ И У МИРУ ДА ЗАЈЕБАВАЈУ, АЛ НЕМОГУ ВИШЕ. ОТКРИВЕНИ СУ, ОСТАЛИ СУ ГОЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

15.03.2016 11:33

Ко кога ти превисе слусас бају и своје сателите који те воде у суноврат као обицно па непасе ни хрватима ни србима попис Хрвате суновратио Тудјман а Србе Милосевиц и баја а сад су нам криви Босњаци па Мициц из Бијељине казе досли су нам из Сарајева градјани и оплеменили Бијељину.

Name

са

15.03.2016 11:59

Засто не казу да ли је Србија и Хрватска уврставала такве градјане или не?! Засто агенција за статистику Рс-а упорно пресуцује ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

15.03.2016 12:40

Када су поједини бошњачки политичари тражили да у попису не буде изјашњавање о националности, вјери и језику али су политицари из РС а знамо који су тада цинили власт на дрзавном нивоу они су пријетили да це Српска сама организовати попис и када је све спроведено по зељама СНСД сада резултати некоме не стимају бас око те етницке припадности. И ко је крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

15.03.2016 14:43

Ре кумић: Прочита ли ти што си написао?? Срби из Сарајева су населили Бијељину, а не ЈАПАН. Бијељина је у СРПСОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

15.03.2016 20:22

А Бијељина није у Србији колико ме памцење слузи ција застава стоји на Павловица мосту коју морас платити да идес у матицу Србију или ти га мостарину, а кад идес у лов платис и ПУСИКАРИНУ.

Name

попис

15.03.2016 20:13

Боље да се договоре да направе попис сиромасног становниства.Тада би нас висе било него у Федерацији.У 21 вијеку народ на ивици биједе.

ОДГОВОРИТЕ