Bez dogovora o obradi podataka popisa

Centralni popisni biro na sinoćnoj sjednici u Sarajevu nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

Bosna i Hercegovina 15.03.2016 | 10:22
Bez dogovora o obradi podataka popisa

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izrazio je nadu da bi do isticanja zakonskog roka za objavu podataka popisa, odnosno 1. jula, ipak, uz podršku viših instanci odnosno, Savjeta ministara BiH, moglo da dođe do konsenzusa.

"Mislim da popis neće biti poništen jer smo još u zakonoskom roku. Očekujem da ćemo, uz pomoć i podršku sa strane od viših instanci, uz uključenje i Savjeta ministara BiH, da riješimo ovih nekoliko neusaglašenih pitanja koja po mom mišljenju nisu velika, te donesemo jedinstven program za obradu podataka i objavu rezultata popisa", rekao je Jukić.

On očekuje da će se Savjet ministara BiH, koji je u znatnoj mjeri bio uključen u pripremu popisa, uključiti i dati doprinos kako bi se došlo do jedinstvenog rješenja.

"Broj pitanja koja nisu usaglašena sveo se na dva ili tri. Mislim da to nije ni velik broj u smislu ukupnog broja popisanih ljudi", rekao je Jukić, pojašnjavajući da je riječ od oko dva do 2,5 odsto od ukupnog broja rezidentnog stanovništva.

On kaže da nema konsenzusa o ovim pitanjima i da se očekuje pomoć da se to postigne, te ističe da su samo rezultati, koji su prihvaćeni konsenzusom svih, korektni i uredni, i da očekuje da će se do toga i doći.

"Krajnji rok za objavljivanje rezultata popisa je 1. jul 2016. godine, dakle za naredna tri i po mjeseca. Bilo bi idealno da je to bilo urađeno i davno prije. Očigledno je da ćemo probiti rok od sredine ovog mjeseca da krenemo u pripremu i nadam se da to neće biti dugo, te da ćemo uz nešto intenzivniji rad u naredna tri i po mjeseca moći obraditi i objaviti rezultate popisa", kaže Jukić.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izrazila je žaljenje što na današnjem sastanku nije postignut dogovor, izražavajući nadu da je u razumnom roku moguće doći do konsenzusa.

"Očekivala sam da ćemo razumno analizirati otvorena pitanja i naći rješenja ovaj put, što ne isključuje mogućnost da u nekom razumnom roku možemo doći do rješenja. Što se tiče stavova Zavoda za statistiku Republike Srpske kada je riječ o pitanju 40 i dalje smo pri istom stavu da se ono mora upotrijebiti u smislu da rezident ove zemlje ne može biti neko ko radi i školuje se u inostranstvu izuzev, logično susjedstva", rekla je Čičkovićeva.

Ona je dodala da je pitanje deterministike nešto što treba razraditi i na taj način doći do stalnog stanovništva.

"Međunarodna posmatračka operacija za popis stanovništva (IMO) nam je mnogo pomogla i hvala im za veliki broj preporuka koji smo usvojili. Postoji, međutim, mali broj preporuka za koje ne možemo reći da su u skladu sa zakonom, a upravo je to i pitanje 40", pojasnila je Čičkovićeva.

Ona je naglasila da IMO tim pitanje broj 40 tretira kao nesuštinsko, ističući da to apsolutno nije tako, jer u međunarodnom dokumentu Preporuke za popis stanovništva iz 2010. godine jasno piše da je to suštinska tema.

Direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Emir Kremić rekao je da se ne može govoriti o krivcu što večeras nije postignut konsenzus, izrazivši nadu da bi u zakonskom roku moglo doći moglo do objave rezultata.

"Nije došlo do usaglašavanja jedinstvene metodologije za obradu i objavu rezultata popisa stanovništva. Da podsjetim da je u decembru prošle godine Federalni zavod za statistiku iznio svoj stav da se držimo preporuka Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva /IMO/", rekao je Kremić novinarima nakon sastanka.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH u funkciji koordinatora Savjeta ministara za pitanja popisa, kaže da ne može da zamisli da se može doći u situaciju da propadne popis, naglasivši da Agencija za statistiku BiH u skladu sa zakonom treba da dovede posao do kraja.

"Nadao sam se da će Centralni popisni biro do 15. marta usvojiti konsenzusom jedinstveni program obrade podataka, ali do toga nije došlo. Mislim da se vrijeme bespotrebno gubi i nadam se da će se uključiti neke više instance, ali niko ne može raditi posao onih koji su to zakonom i ustavom zaduženi, a to su, prije svega, direktor i zamjenici direktora Agencije za statistiku i direktori entitetskih zavoda za statistiku", rekao je Osmanović.

On je naveo da postoje velika razmimoilaženja koja se tiču pitanja 40 iz popisnice, te pitanja popisnica za koje su podatke dala maloljetna lica.

"Opet želim da konstatujem da će popis stanovništva biti doveden do kraja u skladu sa zakonom, da će do 1. jula rezultati popisa biti objavljeni. Naravno da su najodgovorniji oni koji su skladu sa zakonom u obavezi da taj proces dovedu do kraja", kaže Osmanović.

On je dodao da direktor Agencije za statistiku BiH, koji predsjedava Centralnim popisnim biroom, za sada nije zakazao novi sastanak, te se očekuje nastavak konsultacija u narednom periodu, prije svega, struke i da se ponude rješenja "bez političkih pritisaka na dileme koje su nedovoljno definisane, pitanje 40, odnosno mjesta rada i školovanja na koje struka treba dati odgovor.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

OO7

15.03.2016 09:31

Zar dogovor nije postignut ptr popisa?

ODGOVORITE
Name

Миле Додик

15.03.2016 13:24

Сад ћу ја одмах референдум и за то, ништа се не брините!

Name

nn

15.03.2016 09:41

Bošnjačke zavrzlame.

ODGOVORITE
Name

zero

15.03.2016 14:45

Nije nego zastarjeli zakon Srpske. Mogu ja zivit u Modrici a zavrsit skolu u Orasju,mogu. Mogu li ja zivit u MD a radit u Odzaku,mogu. Zasto bi ja sad bio nerezidentni stanovnik RS????? Pravo na mjesto skolovanja i posla nema veze sa stanovanjem i spada u osnovna ljudska prava,pravo kretanja i izbora.

Name

KO KOGA

15.03.2016 10:50

NISMO ZNALI AL, SMO MORALI ZNATI KO SU NAM KOŠIJE MUSLIMANI ILI BOŠNJACI ILI HRVATI. NIJE IM BILO DOSTA U RATU HOĆE I U MIRU DA ZAJEBAVAJU, AL NEMOGU VIŠE. OTKRIVENI SU, OSTALI SU GOLI.

ODGOVORITE
Name

Kumic

15.03.2016 11:33

Ko koga ti previse slusas baju i svoje satelite koji te vode u sunovrat kao obicno pa nepase ni hrvatima ni srbima popis Hrvate sunovratio Tudjman a Srbe Milosevic i baja a sad su nam krivi Bosnjaci pa Micic iz Bijeljine kaze dosli su nam iz Sarajeva gradjani i oplemenili Bijeljinu.

Name

sa

15.03.2016 11:59

Zasto ne kazu da li je Srbija i Hrvatska uvrstavala takve gradjane ili ne?! Zasto agencija za statistiku Rs-a uporno presucuje ?

ODGOVORITE
Name

Geography

15.03.2016 12:40

Kada su pojedini bošnjački političari tražili da u popisu ne bude izjašnjavanje o nacionalnosti, vjeri i jeziku ali su politicari iz RS a znamo koji su tada cinili vlast na drzavnom nivou oni su prijetili da ce Srpska sama organizovati popis i kada je sve sprovedeno po zeljama SNSD sada rezultati nekome ne stimaju bas oko te etnicke pripadnosti. I ko je kriv

ODGOVORITE
Name

OO7

15.03.2016 14:43

Re kumić: Pročita li ti što si napisao?? Srbi iz Sarajeva su naselili Bijeljinu, a ne JAPAN. Bijeljina je u SRPSOJ.

ODGOVORITE
Name

Kumic

15.03.2016 20:22

A Bijeljina nije u Srbiji koliko me pamcenje sluzi cija zastava stoji na Pavlovica mostu koju moras platiti da ides u maticu Srbiju ili ti ga mostarinu, a kad ides u lov platis i PUSIKARINU.

Name

popis

15.03.2016 20:13

Bolje da se dogovore da naprave popis siromasnog stanovnistva.Tada bi nas vise bilo nego u Federaciji.U 21 vijeku narod na ivici bijede.

ODGOVORITE