Оптужен за егзекуцију сиријских војника

Шведски званичници подигли су оптужницу против Сиријца осумњиченог да је учествовао у масовним убиствима сиријских војника током 2012. године.

Свијет 14.03.2016 | 21:40
Оптужен за егзекуцију сиријских војника

Полиција је у петак ухапсила Хисама Омара Сакана, у граду Карлскога у Шведској, и оптужили га за злочин против међународног права.

Шведске власти навеле су да је Сакан допутовао у Шведску у јуну 2013. године и затражио азил. Током иницијалних разговора са имиграционим службама, он је оставио отисак прста и интервјуисан је преко телефона.

Утврђено је да је Сакан прећутао одређене детаље о времену проведеном у Италији, укључујући и то да је ухапшен током 2012, потврдио је инспектор Свен-Аке Бомбергсон.

У септембру 2012. Њујорк тајмс је објавио видео-снимак на ком се види како сиријски побуњеници убијају седморицу затворених војника, у провинцији Идлиб у северозападној Сирији.

Бивши побуњеник потврдио је њујоршком дневном листу аутентичност снимка.

На видео-снимку се види да је мушкарац ког су шведске власти идентификовале као Хисама Омара Сакана, међу групом побуњеника који су се спремали да погубе заробљене војнике.

Такође, приказано је како командир побуњеника Абдул Самад Иса изговара "секташки монолог" и наређује погубљење престрашених затвореника.

Командант, међу својим припадницима познат као "Ујак", стајао је иза леђа затвореника и испалио први хитац у главу заробљених војника. Затим су и остали почели да пуцају.

Истражитељи су нашли још један видео на ком је приказано како много побуњеника стоји иза затвореника, чекајући да их убију. На том снимку се, такође, види и Сакан.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Како то раде

15.03.2016 10:58

Једни друге пријављују. Ми који смо радили с њима заборавимо све док се сат заврси. Није то успјех полиције него сам њиговиц родјака који су се наљутили.

ОДГОВОРИТЕ