Optužen za egzekuciju sirijskih vojnika

Švedski zvaničnici podigli su optužnicu protiv Sirijca osumnjičenog da je učestvovao u masovnim ubistvima sirijskih vojnika tokom 2012. godine.

Svijet 14.03.2016 | 21:40
Optužen za egzekuciju sirijskih vojnika

Policija je u petak uhapsila Hisama Omara Sakana, u gradu Karlskoga u Švedskoj, i optužili ga za zločin protiv međunarodnog prava.

Švedske vlasti navele su da je Sakan doputovao u Švedsku u junu 2013. godine i zatražio azil. Tokom inicijalnih razgovora sa imigracionim službama, on je ostavio otisak prsta i intervjuisan je preko telefona.

Utvrđeno je da je Sakan prećutao određene detalje o vremenu provedenom u Italiji, uključujući i to da je uhapšen tokom 2012, potvrdio je inspektor Sven-Ake Bombergson.

U septembru 2012. Njujork tajms je objavio video-snimak na kom se vidi kako sirijski pobunjenici ubijaju sedmoricu zatvorenih vojnika, u provinciji Idlib u severozapadnoj Siriji.

Bivši pobunjenik potvrdio je njujorškom dnevnom listu autentičnost snimka.

Na video-snimku se vidi da je muškarac kog su švedske vlasti identifikovale kao Hisama Omara Sakana, među grupom pobunjenika koji su se spremali da pogube zarobljene vojnike.

Takođe, prikazano je kako komandir pobunjenika Abdul Samad Isa izgovara "sektaški monolog" i naređuje pogubljenje prestrašenih zatvorenika.

Komandant, među svojim pripadnicima poznat kao "Ujak", stajao je iza leđa zatvorenika i ispalio prvi hitac u glavu zarobljenih vojnika. Zatim su i ostali počeli da pucaju.

Istražitelji su našli još jedan video na kom je prikazano kako mnogo pobunjenika stoji iza zatvorenika, čekajući da ih ubiju. Na tom snimku se, takođe, vidi i Sakan.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kako to rade

15.03.2016 10:58

Jedni druge prijavljuju. Mi koji smo radili s njima zaboravimo sve dok se sat zavrsi. Nije to uspjeh policije nego sam njigovic rodjaka koji su se naljutili.

ODGOVORITE