Анализа - АБА: Коме ће прстен и евролигашки милиони?!

Четири најбоље екипе АБА лиге рано су се издвојиле и избориле очекивано – пласман у плеј-оф и борбу за трофеј.

Кошарка 14.03.2016 | 17:00
Анализа - АБА: Коме ће прстен и евролигашки милиони?!

Само ће једна екипа успети да се попне на трон и да избори толико жељено учешће у Евролиги (ако не буде било непредвиђених промена) – повредама оптерећена Мега покушаће да изненади првопласирану Будућност, док ће се у дуелу два садашња евролигаша састати Црвена звезда и Цедевита.

Који ће бити кључни фактори у предстојећим полуфиналним серијама?

Могу ли Милојевићева деца корак даље?

Тим који по именима није био раван својим претходницима из протекле две сезоне од почетка је заиграо другачију кошарку – такмичарскију, тимскију, одговорнију. У Мега Лексу много више пажње поклањали су одбрани, а генерацијска блискост резултирала је одличном хемијом на паркету.

Такође, са изузетком кратког боравка Савовића, није било играча којима је Мега послужила једино као прелазно решење, па ни такве ствари нису реметиле добру атмосферу која влада у тиму и око њега.

Дејан Милојевић показао је да израста у изврсног тренера – покушава и успева у томе да се његови играчи никога не плаше и увек пред њих поставља јасне задатке, и пре и током утакмице.

Када се све наведено узме у обзир, није ни чудо што Мега проживљава најбољу сезону у краткој историји – освојен је Куп Радивоја Кораћа и изборен је пласман у плеј-оф АБА лиге.

Тамо млади тим Меге чека знатно искуснији супарник – екипа Будућности. Подгоричани су у високом ритму почели сезону, многи су чекали пад, али нису га дочекали – дисциплиновани тим није пореметила ни промена тренера (крајем новембра Лука Павићевић заменио је Игора Јововића, који је поднео оставку из приватних разлога) и Будућност је на најбољи могући начин искористила то што су Звезда и Цедевита понекад били презаузети наступима у Евролиги.

Подгоричани као фаворити чекају меч – предност домаћег терена можда неће бити толико изражена (Морача је малтене једино пуна када долазе Партизан или Звезда), али Мега има проблема са повредама на најосетљивијим местима.

Будућност је чврста у рекету – како сезона одмиче, Марић подсећа на своје најбоље дане, Рикић има центимтере које Мега нема и може пристојно да одради своје минуте, а и недавно придошли Канацевић уме да одигра леђима ка кошу. И Драгићевић је побољшао тај аспект игре, ротацију у рекету употпуњује Бојан Суботић, играч који је лимитиран у одређеним сегментима, али је сазрео и доноси снагу.

Мега је управо у рекету најтања – са изузетком још зеленог Вељковића, нема класичног центра, а ситуацију ће знатно отежати и повреда Алфе Кабе. Зато ће Никола Јанковић морати много да се ’бије’ у рекету, баш као и Данило Николић, који јесте поуздан у скоку, али му игра са доста контакта није јача страна.

Мораће Мега да изврши одређена прилагођавања и да до перфекције доведе тимску одбрану, али током сезоне показало се да то може да учини.

Мега Лекс

4 Стефан Симић плејмејкер 191цм, 1996. годиште
7 Александар Аранитовић бек 195, 1998
8 Радован Ђоковић плеј/бек 196, 1996
10 Огњен Јарамаз плеј 192, 1995
11 Миленко Вељковић центар 215, 1995
18 Новак Мусић бек 188, 1998
20 Никола Ивановић плејмејкер 190, 1994
22 Никола Павловић крилни центар 204, 1996
23 Тимоти Луваву бек/крило 199, 1995
24 Алфа Каба крилни центар/центар 206, 1996
25 Раде Загорац крило 204, 1995
33 Ђорђе Симеуновић крило 200, 1995
34 Данило Николић крилни центар 205, 1993
45 Никола Јанковић крилни центар/центар 205, 1994

Тадија Драгићевић игра сезону каријере, заједно са Омаром Куком оживео је тандем који је беспрекорно функционисао још у Звезди – као што смо споменули, Драгићевић јесте побољшао игру леђима, али и даље највише прети после пика и у шуту за три поена. Први је стрелац АБА лиге и играч је од којег много зависи у игри Будућности.

’Ђетићи’ су солидно попуњени и на спољним позицијама – упркос годинама, Кук је и даље права напаст у одбрани, Суад Шеховић је изврстан шутер и скакач из другог плана, а Џулијус Џенкинс доноси таман онолико колико Будућности треба. Џозеф је имао проблема са повредом, али и он је опасан шутер, а добре минуте могу да пруже и Немања Јарамаз и Сеад Шеховић.

Дакле, Будућност има велики избор играча, док је Мегина ротација сужена – Аранитовић је већ неко време повређен, а можда и најтежи ударац јесте повреда Огњена Јарамаза. Он је током сезоне често погађао у важним тренуцима, убрзавао је ритам и могао је да буде један од кључних играча у предстојећој серији.

Херој Купа био је Никола Ивановић, који је ове сезоне потпуно сазрео – добро контролише темпо игре, рационалан је и прецизан у шуту за три поена.

Откровење сезоне сигурно је Тимоти Луваву, 20-годишњи Француз који може да поентира и шутом и продором, често је први и у контри, а поседује и једну особину не толико карактеристичну за младе играче – не потоне када му не крене како је замислио.

Раде Загорац дуго је био повређен, али се враћа у форму, док је Симеуновић момак који је поуздан у одбрани и уме да буде неочекивана претња у нападу. Њих двојица биће преко потребна испомоћ у скоку.

Данило Николић шири ривалску одбрану прецизним шутом за три и, иако још није довољно снажан, поправио је игру у рекету и током сезоне често је покретао екипу у тренуцима када је она била несигурна.

Већи размак између утакмица одговараће Меги, као и то што је већи притисак на екипи Будућности. Подгоричани јесу фаворити, али не очекујте лак посао.

Будућност

4 Суад Шеховић бек 197цм, 1987. годиште
5 Немања Јарамаз бек 201, 1991
7 Бојан Суботић крилни центар 203, 1990
8 Сеад Шеховић бек 196, 1989
9 Огњен Чарапић бек 190, 1988
10 Омар Кук плеј 185, 1982
11 Василије Баћовић центар 207, 1996
13 Алекса Илић крило 203, 1996
20 Тадија Драгићевић крилни центар 205, 1986
21 Александар Марић центар 211, 1984
22 Џулијус Џенкинс плеј/бек 187, 1981
33 Роберт Рикић центар 219, 1990
34 Девоу Џозеф бек 193, 1989
45 Халил Канацевић крилни центар 203, 1991

Звезда – Цедевита: Евролига на Јадрану

Репризу прошлогодишњег финала овога пута гледаћемо раније – и Црвена звезда и Цедевита доживели су неке неочекиване поразе, а на крају је већу цену платио загребачки клуб пошто ће црвено-бели имати предност домаћег терена.

Промашена појачања на почетку сезоне, убедљиви порази на старту Евролиге и киксеви код куће у АБА лиги, затим и повреда Луке Митровића. Ништа није деловало ружичасто за Звезду, али тренер Радоњић успео је многе ствари да састави у ходу и да се то не осети на резултатима. Црвено-бели јесу кикснули у Купу, али су у Евролиги премашили очекивања и близу су пласмана у Топ 8, што би био огроман успех.

Највећи индивидуални напредак остварили су Стефан Јовић и Мајк Цирбес – њихова сарадња један је од кључних састојака Звездиног напада. Јовић је потпуно искористио шансу која му се указала после неуспешних епизода са Мекелом и Вилијамсом, преузео је кључеве тима, почео је разноврсније да асистира и да погађа са дистанце. Цирбес је нападачки доминантан и у евролигашким оквирима, достојно је заменио Марјановића и по правилу игра најбоље када је најважније – то се најбоље огледа у шуту са линије слободних бацања.

Њих двојица биће изузетно важни и у серији са Цедевитом јер су противнички најбољи играчи управо на тим позицијама. Уз учинак у нападу, Јовић је задржао агресивност у одбрани, а са висином од 198 цм није превелики хендикеп ни ако чува противничке двојке и тројке – у ситуацијама када су Дангубић и Лазић на Пулену, мада ће се на омаленом Американцу мењати сва тројица.

Цирбес ће ићи на Билана, који је такође направио квалитативни скок – центри су сличног профила, напад им је јача страна, игра леђима и поентирање из пик-ен-рола, док се на другој страни понекад успавају у одбрани, па ће страна помоћи бити врло важна за оба тима.

Звезду мора да радује то што је Мицић све бољи, поготово узевши у обзир Јовићеву склоност повредама, а Дангубић је нпр. у мечевима са Ефесом и Панатинаикосом показао и да нападачки уме да бљесне.

Кинзи је донео сигурност, игру ’један на један’ у тренуцима када се изгуби идеја у нападу, што је Звезди знало да се деси ове сезоне и против Цедевите, а доприноси помало у сваком аспекту игре.

Одбрана од пика и дефанзивни скок највеће су слабости Звезде, поготово се на потоњем осећа одсуство Митровића. Иако Цедевита није богзна каква скакачка екипа, биће то врло важан аспект у предстојећој серији.

Милер боље партије пружа у Евролиги, али полуфинална серија требало би у њему да изазове додатну будност (и стручни штаб ће му скренути пажњу на важност мечева), а компаративно би требало да има предност у односу на чуваре, па и у продору у којем додуше понекад уме да се ’забије’.

Упркос благом паду форме у последње време, Симоновић је током целе сезоне био константа која крпи рупе у Звездиној игри, Гудурић је решио неколико важних мечева и израстао је у врло важног играча, а Штимац доноси елемент енергије који можда недостаје Звезди у поређењу са прошлом сезоном.

Црвена звезда

1 Таренс Кинзи бек/крило 200цм, 1984. годиште
4 Никола Ребић плеј 188, 1995
6 Немања Дангубић крило 204, 1993
9 Лука Митровић крилни центар 204, 1993
10 Бранко Лазић бек 195, 1989
12 Бориша Симанић крилни центар 108, 1998
13 Василије Мицић плеј 196, 1994
15 Марко Тејић крилни центар 209, 1995
19 Марко Симоновић крило 201, 1986
22 Стефан Настић центар 211, 1992
23 Марко Гудурић бек 196, 1995
24 Стефан Јовић плеј 198, 1990
30 Квинси Милер крилни центар 208, 1992
33 Мајк Цирбес центар 208, 1990
51 Владимир Штимац центар 209, 1987

Црвено-бели су у бољој форми од Цедевите, која је у паду у последњих месец-два, али то не значи да тим Вељка Мршића нема адуте. Осим споменутог тандема Пулен-Билен, неколико је играча који могу да заблистају и да буду ’икс фактор’ у једној утакмици, а у оваквим серијама често није потребно више од тога.

Вајт је добар шутер, Вокер некада делује незграпно, али јак је и уме да погоди, клинци Жганец и Араповић полако сазревају, а Пилепићев шут не дозвољава да се са њега икада помаже у одбрани. Жорић доноси искуство, мада се не може рећи да је ово баш била његова сезона, Гордић је у Пуленовој сенци, али иза себе има много битних утакмица.

Упркос споменутом паду форме, Цедевита под Мршићем делује много постојаније него прошле сезоне, екипу није лако избацити из корена, и чини се да је психички спремнија за одлучујуће битке.

Домаћи терен може да буде веома важан, поготово узевши у обзир густину распореда оба тима – Звезда је благи фаворит, али серија је отворена.

Цедевита

00 Џејкоб Пулен плеј 183цм, 1989. годиште
4 Џејмс Вајт крило 201, 1982
6 Тони Катић плеј 188, 1992
8 Фран Пилепић бек 193, 1989
9 Лука Бабић крило 201, 1991
11 Карло Жганец крилни центар 206, 1995
12 Хенри Вокер крилни центар 198, 1987
13 Џанан Муса бек/крило 204, 1999
15 Миро Билан центар 213, 1989
18 Ловро Мазалин бек 204, 1997
20 Немања Гордић плеј 193, 1988
21 Лука Жорић центар 208, 1984
35 Марко Араповић крилни центар 207, 1996

Распоред:

Прве утакмице:
понедељак Будућност – Мега Лекс 20.00
уторак Црвена звезда – Цедевита 18.45

Друге утакмице:
19. марта Мега Лекс – Будућност 21.00
22. марта Цедевита – Црвена звезда 20.00

Евентуалне мајсторице – 26. до 28. марта

Коментари / 0

Оставите коментар