Узбуна у Звезди: Шта ради Камникар и зашто Јавор?!

Плеј-оф је почео и то сумњама у регуларност такмичења, због којих - сазнаје МОНДО - није немогућа ванредна конференција за медије у организацији Црвене звезде. Камникар као срж проблема?

Кошарка 14.03.2016 | 21:00
Узбуна у Звезди: Шта ради Камникар и зашто Јавор?!

Плеј-оф АБА лиге, од "којег се живи" и након којег ћемо добити тог једног учесника Евролиге за сезону 2016/17 почиње у понедељак, а изгледа траје већ дуго!

О каквом се улогу ради и какве су улоге у овој серији подељене, могли смо да сазнамо у неформалном разговору са људима упућеним у односе унутар лиге, самом врху АБА, али и проблемима са којима се сусрећу српски клубови, када је лобирање при судијској организацији у питању.

Утолико, оштре и неформалне оптужбе стижу са "наше стране" на рачун канцеларије АБА лиге и пре свега спорног комесара Алеша Камникара, чији би рад наредних дана могао да буде тема и званичних реакција српских клубова, можда и ванредних конференција за штампу заказаних уочи почетка плеј-офа.

Саговорник МОНДА пренео нам је да су челници Црвене звезде шокирани делегирањем судија за прве мечеве плеј-офа и да је то кап која је прелила чашу када су Камникарови поступци у питању, цитирамо, "човека за кога тврде да је практично смењен, а да волшебно обавља свој посао и да то ради уз подршку Будућности и Цедевите".

Наш извор чак додаје да је, цитирамо, "Камникар својеручно прекројио листу судија које ће делити правду у АБА плеј-офу и да је она лажирана"!

"Није проблем само преправљање оцена, за које се накнадно сазнало, као и гурање подобних судија на ранг листи, већ и то што су у делегирању прескочене угледне судије, попут Обрадовића, Крејича, Петека, Биједића...", тврди наш извор, уз констатацију да су "сви они боље рангирани и оцењени после 26 кола АБА лиге од делегираних судија за прве мечеве плеј-офа".

"Са друге стране, за утакмицу Будућност – Мега Лекс делегирани су Дожаи, Болтаузер и Херцег. О каквој неутралности говоримо, ако могу да суде Хрвати и Црногорци, а не Срби?", питају се многи који су остали затечени делегирањем судија за прве мечеве полуфинала, а игра се на две добијене.

Желели смо да знамо који су то конкретни примери који би требало да оспоре кредибилитет и добронамерност Каминкара...

"Видите, његовим одлукама нарушена је регуларност и то није новост, притужбе на Камникара немају само српски, већ и поједини хрватски и словеначки клубови, који су још током сезоне сумњали у његову добронамерност. Многи сматрају да штити интересе, пре свега, Цедевите, а мени се са стране чини да је коначан циљ провокација српских клубова, после чега би требало оптужити нашу страну за рушење лиге коју су летос основали наши клубови, новцем српских спонзора", твде извори из Београда.

Примери?

"Када је прављена радна верзија пропозиција нове АБА лиге, још у августу прошле године, под тачком 3.5 било је предвиђено да комесар за плеј-оф делегира најбољих 12 судија са коначне ранг листе сачињене после 26 кола и то по редоследу од 1 до 12. Било је предвиђено и то да због обезбеђивања неутралности, односно случајева да српске судије не могу да суде српским клубовима, хрватске хрватским, итд, комесару буде омогућено да у специјалним случајевима делегира и арбитре испод 12. позиције", наводи наш саговорник.

Али?

"Али... Тај правилник је и званично усвојен 5. децембра 2015. године на бурној Скупштини АБА лиге у Загребу, на којој је све прштало када се причало о раду Камникара и на којој су, колико знам, сви били за његову смену осим Будућности и Цедевите. Камникар је потом наставио да ради као в. д. и ту је где јесте...", тврде извори блиски Црвеној звезди наводећи да је "први клуб који је тражио његову смену била загребачка Цибона".

"На овој Скупштини изгласано неповерење Камникару, али је он на волшебан начин наставио да ради", тврди наш саговорник и наводи:

"А, тај Правилник никада није објављен као званични документ на сајту АБА лиге и сада се, пред плеј-оф, испоставило да у правилнику недостаје поменути члан 3.5, који смо помињали".

Црвена звезда ће, незванично, потражити одговоре на многа питања, а једно питање требало би да гласи и како је могуће да је Камникар и делегирао судије и потом као контролор оцењивао њихов рад, што је - цитирамо - "класичан сукоб интереса у којем је могуће утицати на финалну ранг-листу судија".

И не само то. После увида у достављене ранг-листе пред плеј-оф, али и записнике са свих мечева после 26 одиграних кола, постоје основане сумње да је дошло до преправљања оцена и злонамерног заокруживања на децимале, којима је, сматрају на Малом Калемегдану, сачињена фалсификована ранг листа.

"Колико знам, Драган Медан, секретар судијске комисије, послао је као званичну, а заправо фалсификовану ранг листу судија, на којој је рецимо Матеј Болтаузер тек десети, а требало би да је шести. Није то једини пример, с тим да је Болтаузер познат као судија који је увек био коректан према српским клубовима. У исто време, извесни Марио Мајкић попео се са 21. места на 15, а спорни Дамир Јавор, на ког су многи клобови имали замерке, појавио се на 16. месту", каже саговорник МОНДА и тврди да постоје докази да је то све "фингирано".

"Рецимо, Мајкићу је једна оцена преправљена са 2,5 на 3,5, било је и заокруживања по децималама, тако да смо добили нетачне податке, који би требало Камникару да отворе простор да комбинује како жели у плеј-офу и већ видимо резултате".

Који су то резултати?

"Прво, Камникар је делегирање судија за прве мечеве плеј-офа обавио 8. марта, а тек дан касније била је сачињена коначна ранг-листа судија, након што су унете и оцене из 26. кола. Како је то могуће? То је у потпуној супротости са пропозицијама такмичења", тврди извор МОНДА, преносећи и чуђење међу челницима Црвене звезде.

"Никоме није јасно зашто је Јавор поново делегиран да суди Цедевити и Црвеној звезди, када знамо да је јесенас суспендован на две утакмице због грешака на рачун Звезде у Загребу? Ако узмете ранг-листу судија, неколико имена налази се изнад Јавора, али је изабран баш он. Први меч ће судити Пукл, Јавор и Кољеншић, а они су трећи, 16. и 18. на ранг листи. Да ли су то најбоље судије које је Камникар могао да изабере за ову утакмицу која има огромну важност? Проценти сами...", преноси наш извор о чему се ових дана говорило на Малом Калемегдану и у нашим кошаркашким круговима.

Плеј-оф је почео, традиционално, ван паркета.

Коментари / 0

Оставите коментар