Uzbuna u Zvezdi: Šta radi Kamnikar i zašto Javor?!

Plej-of je počeo i to sumnjama u regularnost takmičenja, zbog kojih - saznaje MONDO - nije nemoguća vanredna konferencija za medije u organizaciji Crvene zvezde. Kamnikar kao srž problema?

Košarka 14.03.2016 | 21:00
Uzbuna u Zvezdi: Šta radi Kamnikar i zašto Javor?!

Plej-of ABA lige, od "kojeg se živi" i nakon kojeg ćemo dobiti tog jednog učesnika Evrolige za sezonu 2016/17 počinje u ponedeljak, a izgleda traje već dugo!

O kakvom se ulogu radi i kakve su uloge u ovoj seriji podeljene, mogli smo da saznamo u neformalnom razgovoru sa ljudima upućenim u odnose unutar lige, samom vrhu ABA, ali i problemima sa kojima se susreću srpski klubovi, kada je lobiranje pri sudijskoj organizaciji u pitanju.

Utoliko, oštre i neformalne optužbe stižu sa "naše strane" na račun kancelarije ABA lige i pre svega spornog komesara Aleša Kamnikara, čiji bi rad narednih dana mogao da bude tema i zvaničnih reakcija srpskih klubova, možda i vanrednih konferencija za štampu zakazanih uoči početka plej-ofa.

Sagovornik MONDA preneo nam je da su čelnici Crvene zvezde šokirani delegiranjem sudija za prve mečeve plej-ofa i da je to kap koja je prelila čašu kada su Kamnikarovi postupci u pitanju, citiramo, "čoveka za koga tvrde da je praktično smenjen, a da volšebno obavlja svoj posao i da to radi uz podršku Budućnosti i Cedevite".

Naš izvor čak dodaje da je, citiramo, "Kamnikar svojeručno prekrojio listu sudija koje će deliti pravdu u ABA plej-ofu i da je ona lažirana"!

"Nije problem samo prepravljanje ocena, za koje se naknadno saznalo, kao i guranje podobnih sudija na rang listi, već i to što su u delegiranju preskočene ugledne sudije, poput Obradovića, Krejiča, Peteka, Bijedića...", tvrdi naš izvor, uz konstataciju da su "svi oni bolje rangirani i ocenjeni posle 26 kola ABA lige od delegiranih sudija za prve mečeve plej-ofa".

"Sa druge strane, za utakmicu Budućnost – Mega Leks delegirani su Dožai, Boltauzer i Herceg. O kakvoj neutralnosti govorimo, ako mogu da sude Hrvati i Crnogorci, a ne Srbi?", pitaju se mnogi koji su ostali zatečeni delegiranjem sudija za prve mečeve polufinala, a igra se na dve dobijene.

Želeli smo da znamo koji su to konkretni primeri koji bi trebalo da ospore kredibilitet i dobronamernost Kaminkara...

"Vidite, njegovim odlukama narušena je regularnost i to nije novost, pritužbe na Kamnikara nemaju samo srpski, već i pojedini hrvatski i slovenački klubovi, koji su još tokom sezone sumnjali u njegovu dobronamernost. Mnogi smatraju da štiti interese, pre svega, Cedevite, a meni se sa strane čini da je konačan cilj provokacija srpskih klubova, posle čega bi trebalo optužiti našu stranu za rušenje lige koju su letos osnovali naši klubovi, novcem srpskih sponzora", tvde izvori iz Beograda.

Primeri?

"Kada je pravljena radna verzija propozicija nove ABA lige, još u avgustu prošle godine, pod tačkom 3.5 bilo je predviđeno da komesar za plej-of delegira najboljih 12 sudija sa konačne rang liste sačinjene posle 26 kola i to po redosledu od 1 do 12. Bilo je predviđeno i to da zbog obezbeđivanja neutralnosti, odnosno slučajeva da srpske sudije ne mogu da sude srpskim klubovima, hrvatske hrvatskim, itd, komesaru bude omogućeno da u specijalnim slučajevima delegira i arbitre ispod 12. pozicije", navodi naš sagovornik.

Ali?

"Ali... Taj pravilnik je i zvanično usvojen 5. decembra 2015. godine na burnoj Skupštini ABA lige u Zagrebu, na kojoj je sve prštalo kada se pričalo o radu Kamnikara i na kojoj su, koliko znam, svi bili za njegovu smenu osim Budućnosti i Cedevite. Kamnikar je potom nastavio da radi kao v. d. i tu je gde jeste...", tvrde izvori bliski Crvenoj zvezdi navodeći da je "prvi klub koji je tražio njegovu smenu bila zagrebačka Cibona".

"Na ovoj Skupštini izglasano nepoverenje Kamnikaru, ali je on na volšeban način nastavio da radi", tvrdi naš sagovornik i navodi:

"A, taj Pravilnik nikada nije objavljen kao zvanični dokument na sajtu ABA lige i sada se, pred plej-of, ispostavilo da u pravilniku nedostaje pomenuti član 3.5, koji smo pominjali".

Crvena zvezda će, nezvanično, potražiti odgovore na mnoga pitanja, a jedno pitanje trebalo bi da glasi i kako je moguće da je Kamnikar i delegirao sudije i potom kao kontrolor ocenjivao njihov rad, što je - citiramo - "klasičan sukob interesa u kojem je moguće uticati na finalnu rang-listu sudija".

I ne samo to. Posle uvida u dostavljene rang-liste pred plej-of, ali i zapisnike sa svih mečeva posle 26 odigranih kola, postoje osnovane sumnje da je došlo do prepravljanja ocena i zlonamernog zaokruživanja na decimale, kojima je, smatraju na Malom Kalemegdanu, sačinjena falsifikovana rang lista.

"Koliko znam, Dragan Medan, sekretar sudijske komisije, poslao je kao zvaničnu, a zapravo falsifikovanu rang listu sudija, na kojoj je recimo Matej Boltauzer tek deseti, a trebalo bi da je šesti. Nije to jedini primer, s tim da je Boltauzer poznat kao sudija koji je uvek bio korektan prema srpskim klubovima. U isto vreme, izvesni Mario Majkić popeo se sa 21. mesta na 15, a sporni Damir Javor, na kog su mnogi klobovi imali zamerke, pojavio se na 16. mestu", kaže sagovornik MONDA i tvrdi da postoje dokazi da je to sve "fingirano".

"Recimo, Majkiću je jedna ocena prepravljena sa 2,5 na 3,5, bilo je i zaokruživanja po decimalama, tako da smo dobili netačne podatke, koji bi trebalo Kamnikaru da otvore prostor da kombinuje kako želi u plej-ofu i već vidimo rezultate".

Koji su to rezultati?

"Prvo, Kamnikar je delegiranje sudija za prve mečeve plej-ofa obavio 8. marta, a tek dan kasnije bila je sačinjena konačna rang-lista sudija, nakon što su unete i ocene iz 26. kola. Kako je to moguće? To je u potpunoj suprotosti sa propozicijama takmičenja", tvrdi izvor MONDA, prenoseći i čuđenje među čelnicima Crvene zvezde.

"Nikome nije jasno zašto je Javor ponovo delegiran da sudi Cedeviti i Crvenoj zvezdi, kada znamo da je jesenas suspendovan na dve utakmice zbog grešaka na račun Zvezde u Zagrebu? Ako uzmete rang-listu sudija, nekoliko imena nalazi se iznad Javora, ali je izabran baš on. Prvi meč će suditi Pukl, Javor i Koljenšić, a oni su treći, 16. i 18. na rang listi. Da li su to najbolje sudije koje je Kamnikar mogao da izabere za ovu utakmicu koja ima ogromnu važnost? Procenti sami...", prenosi naš izvor o čemu se ovih dana govorilo na Malom Kalemegdanu i u našim košarkaškim krugovima.

Plej-of je počeo, tradicionalno, van parketa.

Komentari / 0

Ostavite komentar