Сок од цвекле обара притисак

Нитрат, кључни састојак цвекле, који се, иначе, налази и у зеленом лиснатом поврћу, одговоран је за регулисање крвног притиска, показало је најновије истраживање.

Здравље 14.03.2016 | 12:00
Сок од цвекле обара притисак

Свакодневно уношење пола децилитра сока од цвекле у знатној мери снижава крвни притисак, тврде стручњаци из Британског удружења особа са хипертензијом, на челу са професором др Грахамом Мекгрегором. Нитрат, кључни састојак цвекле, који се, иначе, налази и у зеленом лиснатом поврћу, одговоран је за регулисање крвног притиска, показало је најновије истраживање.

До оваквог закључка дошли су тако што су групи здравих особа дали да попију пола децилитра сока од цвекле. После само сат времена њихов притисак се снизио. Позитиван учинак био је још већи после три сата, а примећивао се и након 24 часа.

С обзиром на то да данас у свету више од 25 одсто одраслих људи болује од хипертензије, са сталном тенденцијом рапидног раста, ово откриће могло би да има велики значај у терапији повишеног притиска, истичу британски стручњаци. Они такође саветују да сок од цвекле као и зелено лиснато поврће буду редовно заступљени у исхрани, јер ове намирнице благотворно делују на комплетан кардиоваскуларни систем

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар