Кућа у стијени с фасцинантним погледом на море

Стамбени објекат назван "Кућа на литици" представља праву атракцију у шпанској покрајини Гранада. Кућу прекривену таласастим лименим кровом у боји цинка дизајнирали су архитекти Пабло Гил и Хајми Бартоломе за млади брачни пар који је купио земљиште на падини.

Путовања 14.03.2016 | 09:53
Кућа у стијени с фасцинантним погледом на море

Кућу прекривену таласастим лименим кровом у боји цинка дизајнирали су архитекти Пабло Гил и Хајми Бартоломе за млади брачни пар који је купио земљиште на падини.

Многи је називају и савременом пећином јер је укопана у стрму литицу с погледом на Средоземно море. Архитекти истичу да облик куће и кров који је покрива производе класичну естетску нејасноћу између природног и вештачког.

"Нешто између коже змаја постављене у земљу када се гледа одоздо и таласа у мору када се гледа одозго", казали су Гил и Бартоломе.

Ова чудна кућа итекако има користи од локације на којој се налази, с обзиром на то да температура земље износи око 19,5 степени Целзијусових током целе године. Осим тога, велики двоетажни дневни боравак излази на терасу с базеном, док три спаваће собе на другом спрату гледају на море.

Објекат је изграђен 2015. године у јеку тешке финансијске кризе која је погодила Шпанију. Архитекти истичу да су због економских утицаја одлучили да избегну класични машински систем изградње који су заменили сатима мукотрпног рада.

Кров куће формиран је од двоструког бетона и потпорних зидова који су распоређени на 14,5 метара удаљености. Толика раздаљина потпорних зидова учинила је ентеријер у потпуности слободним.

Архитекти додају да у кућу може да се смести чак 70 гостију и да ова конструкција показује да је креативним идејним решењима стварно могуће доћи до дома из снова за прихватљиву цену.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар