У БиХ је дефицитарна и медицинска струка

Поред трговаца, комерцијалиста и програмера, међу најтраженијим кадровима у БиХ тренутно су и медицинари, тако да се, ма колико то невјероватно звучало, здравствена струка позиционирала у сами врх листе дефицитарних занимања на овим просторима.

Босна и Херцеговина 14.03.2016 | 12:50
У БиХ је дефицитарна и медицинска струка

Наиме, за разлику од ранијих година када на тржишту рада за медицинским особљем није владала готово никаква потражња - с обзиром на то да је њихов број углавном одговарао потребама здравственог система, сада се, по свему судећи, суочавамо с озбиљним дефицитом кадра у чијим су рукама здравље и животи грађана БиХ.

Ово је потврдила и анализа тржишта рада портала "Посао.ба", према којој листа најтраженијих занимања у БиХ први пут биљежи значајније измјене у односу на период од протеклих неколико година.

Уређенији системи

"Тако се међу најтраженијим кадровима нашло медицинско особље, а угоститељских радника је тражено 35 одсто мање у односу на годину раније", саопштили су с овог портала приликом представљања резултата анализе тржишта рада за прошлу годину.

Ма колико забрињавајуће било сазнање да Српској и БиХ недостаје медицинског особља, из организација које у својим редовима окупљају здравствене раднике нису претјерано изненађени оваквом ситуацијом. Кажу да је она резултат чињенице да школовани и искусни медицинари махом напуштају ове просторе, тражећи у Европи боље услове рада и неко сигурније сутра.

У Струковном синдикату медицинских сестара и техничара Републике Српске потврдили су за наш лист да је само прошле године највећу болницу у Српској напустило око 50 радника ове струке.

"За два мјесеца ове године из Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске већ је отишло десетак сестара и техничара. Будући да услови рада и живота код нас постају све тежи, плашимо се да ће ове године одлив медицинског кадра из РС и БиХ бити далеко већи. Према неким процјенама, ове просторе би током године која је пред нама могло да напусти и више од 300 здравствених радника. Посебан проблем је то што из Српске и БиХ одлази изузетно способан, образован и обучен кадар" каже за Пресс предсједник овог синдиката Ранко Палачковић.

Према његовим ријечима, медицинари - прије свега они из операционих сала, те коронарних и јединица интензивне његе, углавном одлазе у Њемачку, Шведску и Норвешку.

"На овај корак се одлучују првенствено због већих плата, али и чињенице да одлазе у далеко уређеније системе, и то у сваком погледу. А посебан проблем је то што они са собом воде и своје породице, тако да ово друштво губи на више поља. Нажалост, наше здравство је постало највећи извозник младих и способних људи", упозорава Палачковић.

У Струковном синдикату доктора медицине Републике Српске додају да с ових простора, у потрази за бољим условима рада, не иду само медицинске сестре него и доктори.

Према рачуници овог синдиката, РС годишње у просјеку напусти чак 250 стручњака, док нашем здравству тренутно недостаје скоро 2.000 доктора.

"Љекари из Републике Српске бјеже због чега и грађани осталих струка, а то је неизвјесност! Наиме, плате у здравству су озбиљно почеле да касне, а с обзиром на то да овај систем иначе кубури с астрономским дуговима, биће нам још горе", истиче предсједник овог синдиката др Миодраг Фемић.

Он каже да Европа раширених руку прихвата стручњаке с ових простора, нагласивши да они не могу да напредују него морају да се боре како да преживе.

"Примјера ради, микробиолог у Енглеској за мјесец дана заради колико наш љекар за годину дана?! Поред веће плате, у иностранству добијају боље услове за рад, уз могућност за напредовање. Све више се окрећу учењу страних језика да би што брже отишли" наглашава др Фемић.

Зарада и усавршавање

За разлику од статистика синдиката, подаци Коморе доктора медицине РС показују да Српску годишње напусти од 30 до 40 љекара, углавном млађих који говоре стране језике.

"Углавном одлазе у Њемачку и Словенију, а зараде и усавршавање су најчешћи мотиви због којих доктори мијењају болнице, градове и државе" нагласили су у овој комори.

С друге стране, у ресорном министарству су недавно потврдили за наш лист да је за пет година из Републике Српске отишло 80 доктора медицине и 120 медицинских сестара и техничара.

"Из болница, завода и института у посљедњих пет година отишла су укупно 33 љекара и 78 медицинских техничара. Из примарне здравствене заштите отишло је 47 љекара и 42 медицинска техничара. Напомињемо да у четири болнице, четири завода и двадесет једном дому здравља у Српској у поменутом периоду нису забиљежени одласци љекара или медицинских техничара" рекли су у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Проблем и преквалификација!

Као једна од посљедица одласка медицинара у иностранство, у здравственим системима Републике Српске, БиХ и земаља окружења све израженија је појава преквалификовања у медицинске сестре и техничаре, односно све учесталијих запошљавања приучених медицинара на изузетно одговорна радна мјеста.

Синдикати и удружења здравствених радника устврдили су да овакав тренд доприноси ерозији здравства јер стручни кадрови поред свог посла морају да надзиру оне преквалификоване, док су пацијенти практично остављени на милост и немилост њиховом (не)знању и (не)умјешности.

Извор: Пресс

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Боле

14.03.2016 12:20

Медицинара има премало да раде и превише да се плате у исто вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

14.03.2016 12:22

Људи само одлазите овдје нема напретка ни бољег сутра ни за нас ни за насу дјецу.негубите вријеме сто брзе тразите посао и БЈЕЗИМО!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

14.03.2016 12:32

Ниједан нормалан здравствени радник од медицинских сестара до доктора, ако има прилику да оде у друге земље ЕУ, нече остати у БИХ.И није чудо што у БИХ фали здравствених радника.Поготово је то изражено у РС-ој, јер су забранили приватну праксу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

14.03.2016 12:43

Мама Меркел се радује! А и наши политичари се радују! А и они који иду радују се! А шта је са онима који остају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахах

14.03.2016 14:59

Остаје онај ко је "ухљебљен" на будзету, газде робовласници и попови.... ето ко остаје....а како видим неце и они дуго, кредити су исподизани максимално, нема даљег задузивања без отпустања и реформи, похлепа це Попове довести на руб пропасти, а газде робовласници неце висе имати робова, јер це отици код бољих "западних" газда који их висе цијене и постују...И на крају све додје на своје, а унуцима горе наведеним зелим пуно среце у врацању кредита њихових предака, као и плацању пореза дрзави на огромне куцурине које су им похлепни дједови оставили...А ја за пар мјесеци одох у Деутсцхлад :)

Name

др....

14.03.2016 14:44

Од 1. Јануара је отворено трзисте Немацке за насе струцне медицинске раднике, који знају језик и имају занат, тј. знају да раде могу без проблема да оду, тако да политицари моји, или повецавајте плате Докторима минимално на 2500 Евра као у Немацкој или цете поцркати и не лазите да нема пара, ако онај у електропреносу има 3000КМ мозе и доктор да има 5000КМ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрдр

14.03.2016 15:55

Кад су скоро питали једног од директора у УБКЦБЛ "ста мислите сто све висе медицинара одлази у иностранство",он је ово одговорио"ста има везе,примицемо друге са бироа". Фуј,фуј....

Name

Ово је ругло од назови државе

14.03.2016 16:13

Овој држави једино инжењери не требају. Сви ћете ви пасти траву, ускоро.

Name

хехехе

14.03.2016 19:27

инзињер је сирок појам, рецимо софтверски инзињери увијек могу наци посао...

Name

Ре Милојко

14.03.2016 16:37

А зашто конобари и угоститељски иду ба крузере??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

волина

14.03.2016 16:48

Пет година сам провео у рову за ову ј....у дрзаву и сад сам морао отици јер бих у противном скапао од глади.каква волина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре волина

14.03.2016 17:00

Па ти преспава 500 дана после рата.

ОДГОВОРИТЕ