U BiH je deficitarna i medicinska struka

Pored trgovaca, komercijalista i programera, među najtraženijim kadrovima u BiH trenutno su i medicinari, tako da se, ma koliko to nevjerovatno zvučalo, zdravstvena struka pozicionirala u sami vrh liste deficitarnih zanimanja na ovim prostorima.

Bosna i Hercegovina 14.03.2016 | 12:50
U BiH je deficitarna i medicinska struka

Naime, za razliku od ranijih godina kada na tržištu rada za medicinskim osobljem nije vladala gotovo nikakva potražnja - s obzirom na to da je njihov broj uglavnom odgovarao potrebama zdravstvenog sistema, sada se, po svemu sudeći, suočavamo s ozbiljnim deficitom kadra u čijim su rukama zdravlje i životi građana BiH.

Ovo je potvrdila i analiza tržišta rada portala "Posao.ba", prema kojoj lista najtraženijih zanimanja u BiH prvi put bilježi značajnije izmjene u odnosu na period od proteklih nekoliko godina.

Uređeniji sistemi

"Tako se među najtraženijim kadrovima našlo medicinsko osoblje, a ugostiteljskih radnika je traženo 35 odsto manje u odnosu na godinu ranije", saopštili su s ovog portala prilikom predstavljanja rezultata analize tržišta rada za prošlu godinu.

Ma koliko zabrinjavajuće bilo saznanje da Srpskoj i BiH nedostaje medicinskog osoblja, iz organizacija koje u svojim redovima okupljaju zdravstvene radnike nisu pretjerano iznenađeni ovakvom situacijom. Kažu da je ona rezultat činjenice da školovani i iskusni medicinari mahom napuštaju ove prostore, tražeći u Evropi bolje uslove rada i neko sigurnije sutra.

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske potvrdili su za naš list da je samo prošle godine najveću bolnicu u Srpskoj napustilo oko 50 radnika ove struke.

"Za dva mjeseca ove godine iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske već je otišlo desetak sestara i tehničara. Budući da uslovi rada i života kod nas postaju sve teži, plašimo se da će ove godine odliv medicinskog kadra iz RS i BiH biti daleko veći. Prema nekim procjenama, ove prostore bi tokom godine koja je pred nama moglo da napusti i više od 300 zdravstvenih radnika. Poseban problem je to što iz Srpske i BiH odlazi izuzetno sposoban, obrazovan i obučen kadar" kaže za Press predsjednik ovog sindikata Ranko Palačković.

Prema njegovim riječima, medicinari - prije svega oni iz operacionih sala, te koronarnih i jedinica intenzivne njege, uglavnom odlaze u Njemačku, Švedsku i Norvešku.

"Na ovaj korak se odlučuju prvenstveno zbog većih plata, ali i činjenice da odlaze u daleko uređenije sisteme, i to u svakom pogledu. A poseban problem je to što oni sa sobom vode i svoje porodice, tako da ovo društvo gubi na više polja. Nažalost, naše zdravstvo je postalo najveći izvoznik mladih i sposobnih ljudi", upozorava Palačković.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske dodaju da s ovih prostora, u potrazi za boljim uslovima rada, ne idu samo medicinske sestre nego i doktori.

Prema računici ovog sindikata, RS godišnje u prosjeku napusti čak 250 stručnjaka, dok našem zdravstvu trenutno nedostaje skoro 2.000 doktora.

"Ljekari iz Republike Srpske bježe zbog čega i građani ostalih struka, a to je neizvjesnost! Naime, plate u zdravstvu su ozbiljno počele da kasne, a s obzirom na to da ovaj sistem inače kuburi s astronomskim dugovima, biće nam još gore", ističe predsjednik ovog sindikata dr Miodrag Femić.

On kaže da Evropa raširenih ruku prihvata stručnjake s ovih prostora, naglasivši da oni ne mogu da napreduju nego moraju da se bore kako da prežive.

"Primjera radi, mikrobiolog u Engleskoj za mjesec dana zaradi koliko naš ljekar za godinu dana?! Pored veće plate, u inostranstvu dobijaju bolje uslove za rad, uz mogućnost za napredovanje. Sve više se okreću učenju stranih jezika da bi što brže otišli" naglašava dr Femić.

Zarada i usavršavanje

Za razliku od statistika sindikata, podaci Komore doktora medicine RS pokazuju da Srpsku godišnje napusti od 30 do 40 ljekara, uglavnom mlađih koji govore strane jezike.

"Uglavnom odlaze u Njemačku i Sloveniju, a zarade i usavršavanje su najčešći motivi zbog kojih doktori mijenjaju bolnice, gradove i države" naglasili su u ovoj komori.

S druge strane, u resornom ministarstvu su nedavno potvrdili za naš list da je za pet godina iz Republike Srpske otišlo 80 doktora medicine i 120 medicinskih sestara i tehničara.

"Iz bolnica, zavoda i instituta u posljednjih pet godina otišla su ukupno 33 ljekara i 78 medicinskih tehničara. Iz primarne zdravstvene zaštite otišlo je 47 ljekara i 42 medicinska tehničara. Napominjemo da u četiri bolnice, četiri zavoda i dvadeset jednom domu zdravlja u Srpskoj u pomenutom periodu nisu zabilježeni odlasci ljekara ili medicinskih tehničara" rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Problem i prekvalifikacija!

Kao jedna od posljedica odlaska medicinara u inostranstvo, u zdravstvenim sistemima Republike Srpske, BiH i zemalja okruženja sve izraženija je pojava prekvalifikovanja u medicinske sestre i tehničare, odnosno sve učestalijih zapošljavanja priučenih medicinara na izuzetno odgovorna radna mjesta.

Sindikati i udruženja zdravstvenih radnika ustvrdili su da ovakav trend doprinosi eroziji zdravstva jer stručni kadrovi pored svog posla moraju da nadziru one prekvalifikovane, dok su pacijenti praktično ostavljeni na milost i nemilost njihovom (ne)znanju i (ne)umješnosti.

Izvor: Press

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bole

14.03.2016 12:20

Medicinara ima premalo da rade i previše da se plate u isto vrijeme.

ODGOVORITE
Name

punpadzija

14.03.2016 12:22

Ljudi samo odlazite ovdje nema napretka ni boljeg sutra ni za nas ni za nasu djecu.negubite vrijeme sto brze trazite posao i BJEZIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Milojko

14.03.2016 12:32

Nijedan normalan zdravstveni radnik od medicinskih sestara do doktora, ako ima priliku da ode u druge zemlje EU, neče ostati u BIH.I nije čudo što u BIH fali zdravstvenih radnika.Pogotovo je to izraženo u RS-oj, jer su zabranili privatnu praksu.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

14.03.2016 12:43

Mama Merkel se raduje! A i naši političari se raduju! A i oni koji idu raduju se! A šta je sa onima koji ostaju?

ODGOVORITE
Name

hahah

14.03.2016 14:59

Ostaje onaj ko je "uhljebljen" na budzetu, gazde robovlasnici i popovi.... eto ko ostaje....a kako vidim nece i oni dugo, krediti su ispodizani maksimalno, nema daljeg zaduzivanja bez otpustanja i reformi, pohlepa ce Popove dovesti na rub propasti, a gazde robovlasnici nece vise imati robova, jer ce otici kod boljih "zapadnih" gazda koji ih vise cijene i postuju...I na kraju sve dodje na svoje, a unucima gore navedenim zelim puno srece u vracanju kredita njihovih predaka, kao i placanju poreza drzavi na ogromne kucurine koje su im pohlepni djedovi ostavili...A ja za par mjeseci odoh u Deutschlad :)

Name

dr....

14.03.2016 14:44

Od 1. Januara je otvoreno trziste Nemacke za nase strucne medicinske radnike, koji znaju jezik i imaju zanat, tj. znaju da rade mogu bez problema da odu, tako da politicari moji, ili povecavajte plate Doktorima minimalno na 2500 Evra kao u Nemackoj ili cete pocrkati i ne lazite da nema para, ako onaj u elektroprenosu ima 3000KM moze i doktor da ima 5000KM ...

ODGOVORITE
Name

drdr

14.03.2016 15:55

Kad su skoro pitali jednog od direktora u UBKCBL "sta mislite sto sve vise medicinara odlazi u inostranstvo",on je ovo odgovorio"sta ima veze,primicemo druge sa biroa". Fuj,fuj....

Name

Ovo je ruglo od nazovi države

14.03.2016 16:13

Ovoj državi jedino inženjeri ne trebaju. Svi ćete vi pasti travu, uskoro.

Name

hehehe

14.03.2016 19:27

inzinjer je sirok pojam, recimo softverski inzinjeri uvijek mogu naci posao...

Name

Re Milojko

14.03.2016 16:37

A zašto konobari i ugostiteljski idu ba kruzere??????

ODGOVORITE
Name

volina

14.03.2016 16:48

Pet godina sam proveo u rovu za ovu j....u drzavu i sad sam morao otici jer bih u protivnom skapao od gladi.kakva volina

ODGOVORITE
Name

Re volina

14.03.2016 17:00

Pa ti prespava 500 dana posle rata.

ODGOVORITE