Наставак преговора о адаптацији ССП-а

У Бриселу би данас требало да буде одржана нова рунда преговора између делегација Европске комисије и БиХ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ између БиХ и ЕУ.

Босна и Херцеговина 14.03.2016 | 08:04
Наставак преговора о адаптацији ССП-а

Члан преговарачког тима БиХ из Српске у процесу адаптације ССП-а Миљан Ербез потврдио је Срни да ће састанак бити одржан и да су представници Републике Српске обавијештени о томе 7. марта, а да им није дата могућност да се изјасне о прихватљивости термина.

Према његовим ријечима, припремни разговори одржани су 9. марта у Сарајеву, опет без консултација са преговарачима из Републике Српске.

Он наглашава да Влада Републике Српске сматра да су измјене Споразума о стабилизацији и придуживању /ССП/ са ЕУ тренутно неприхватљиве за пољопривреднике и прерађиваче у Српској и БиХ.

"Један од посљедњих захтјева ЕУ јесте и да се пољопривредно прехрамбени производи који нису дио ССП-а уврсте у тај документ и да се у границама трогодишњег просјека извоза из Хрватске у БиХ отворе концесије за те производе", навео је Ербез.

Предсједништво БиХ прије неколико седмица усвојило је нови приступ преговорима о адаптацији и пристало на принцип традиционалне трговине, који је један од кључних услова за подношење кредибилне апликације за чланство БиХ у ЕУ.

БиХ је током претходне рунде преговора пристајала на адаптацију трговинског дијела ССП-а по принципу традиционалне трговине, сматрајући да то неће наштетити економији БиХ и тражећи техничку адаптацију, и све то требало је урадити након што је Хрватска постала чланица ЕУ.

Техничка адаптација је подразумијевала само додавање Хрватске као нове чланице ЕУ у Споразум и наставак трговине по истим условима које су имале остале чланице ЕУ до сада, али ЕУ није прихватила тај захтјев БиХ.

Традиционална трговина подразумијева увођење квота за бесцарински увоз пољопривредно-прехрамбених производа из Европске уније у БиХ, који су до сада били оптерећени царином, а које је три године прије уласка у ЕУ Хрватска увозила у БиХ, и то у обиму који је просјек увоза у те три године. У овом случају узима се период од 2008. до 2011. године.

Коментари / 0

Оставите коментар